6 hälsosamma livsmedel som minskar obehag under graviditeten

Förutom att äta livsmedel som minskar obehag under graviditeten är det också bra att planera dina måltider i förväg. Att upprätthålla en hälsosam vikt och kost innan du blir gravid hjälper dig att förhindra framtida komplikationer. Det bidrar också till ditt barns hälsosamma utveckling.
6 hälsosamma livsmedel som minskar obehag under graviditeten

Senaste uppdateringen: 16 februari, 2020

Visste du att din kost kan hjälpa till att minska obehag under graviditeten? Vi kommer här att berätta mer om de hälsosamma livsmedel du kan äta för att till exempel lindra illamåendet.

Det är normalt att känna obehag under de första tre månaderna av graviditeten. Generellt kan du uppleva vanliga symptom som t.ex illamående, kräkningar och sura uppstötningar. Men om de kvarstår kan du drabbas av vätskebrist och det har då negativ påverkan på barnets utveckling.

Frukt och andra livsmedel som hjälper till att minska obehag under graviditeten

Att äta frukt och annan näringsrik mat under graviditeten hjälper dig att må bättre. Det bidrar även till ditt barns hälsa och på så sätt till bättre livskvalitet.

Här är en lista över livsmedel som hjälper dig att minska obehag under graviditeten.

Mjölk och andra mejeriprodukter

Mejeriprodukter innehåller viktigt kalcium, så genom att äta mer mejeriprodukter drabbas du inte av usur och ditt barn får bra benutveckling. Mjölk är dessutom en källa till protein.

”Men om jag är laktosintolerant?” kan du fråga då. Du kan ändå äta yoghurt med tanke på att bakterierna hjälper till att reglera matsmältningssystemet, bekämpa infektioner och förbättra ditt immunsystem.

Faktum är att du kan undvika vissa komplikationer som kan uppstå under graviditeten genom att äta probiotiska livsmedel. De hjälper till att lindra obehag och kan även helt förhindra preeklampsi, svullnadssjuka, vaginala infektioner och allergier.

Ägg

Ägg är viktiga i en hälsosam kost på grund av deras proteininnehåll, vilket behövs för celltillväxt och regenerering av vissa organ.

Dessutom innehåller ägg massor av vitaminer och mineraler som t.ex fosfor, vitamin B12 och kolin, ett grundläggande ämne för hjärnans utveckling.

Om du är orolig för kolesterol i ägg ska du veta att det inte är ohälsosamt; det är naturligt! Du bör dock undvika mat som innehåller mättade fetter.

Avokado

Brist på folsyra under graviditeten kan orsaka allvarliga neurala rördefekter hos barnet. En av dessa är ryggmärgsbråck och för att undvika det är det viktigt att du tar folsyra innan du blir gravid.

avokado

Avokado är en bra källa till folsyra. Det är faktiskt en av frukterna med störst innehåll av folsyra och B9 samt C, B och K.

Den innehåller också järn, magnesium, fiber och kalium. Kalium fungerar för en lindra kramp i benen.

Avokado innehåller också oleumsyra som hjälper till att bilda hudvävnader och ditt barns hjärna.

Torkade frukter

Torkade frukter är goda och mycket näringsrika. Deras höga fiberhalt förhindrar förstoppning. De är också rika på folsyra, järn och kalium.

De mest populära är plommon, russin, fikon, dadlar och persikor men det finns andra också. Dessa frukter har samma näringsämnen som deras färska motsvarigheter, den enda skillnaden är att deras vatteninnehåll har tagits bort.

Om du äter 6 dadlar varje dag ökar du dina chanser att ha en naturlig förlossning vilket innebär att du minskar sannolikheten att behöva sätta igång förlossningen.

Kött

Ät vitt och magert kött under graviditeten. För att undvika fett i ditt kött bör du inte köpa köttfärs och koka inte kyckling med skinnet kvar.

Kött är något av det bästa du kan äta för att minska obehag under graviditeten, speciellt trötthet och övergripande låg energi. Det beror på att kroppen har en ökad blodproduktion, upp till 50%. Det kräver järn för att din kropp ska fungera ordentligt. Om det inte finns tillräckligt med järn i ditt blod kan du drabbas av anemi.

Att äta kött ger dig det mesta av järnet du behöver varje dag. Det finns ocskå andra livsmedel som har hög järnhalt såsom bönor, baljväxter och grönsaker, speciellt gröna grönsaker och torkade frukter. Men det är fortfarande viktigt att du tar extra tillskott.

Fisk

Den mest rekommenderade fisken att äta under graviditeten är lax. Den är rik på omega-3-fettsyror som är väsentliga vid bildandet av näthinnan och hjärnan.

En bebis som får rätt mängd omega-3 har bättre fokus, lär sig snabbare och är mer social.

Omega-3 förbättrar också ditt barns syn och förhindrar hjärtsjukdomar, förlamning, utvecklingshämmande och autism.

fisk

”Torkade frukters höga fiberhalt förhindrar förstoppning. De är också rika på folsyra, järn och kalium.”

Tips för att undvika komplikationer

Mat är ett bra sätt att minska obehag under graviditeten. Kom dock ihåg följande:

  • Konsumera inte koffein
  • Undvik fett och kryddig mat
  • Ta din tid och tugga maten långsamt under varje måltid
  • Drick mycket vatten

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Zhong C., Qu C., Wang B., Liang S., Zeng B., Probiotics for preventing and treating small intestinal bacterial overgrowth: a meta analysis and systematic review of current evidence. J Clin Gastroenterol, 2017. 51: 300-311.
  • Naseeb MA., Volpe SL., Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res, 2017. 40: 1-20.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.