Varför dina barn inte bör ha gosedjuret Huggy Wuggy
På senare tid har en karaktär från den digitala världen lyckats komma ut ur skärmarna och smyga sig in i våra barns liv. Huggy Wuggy, huvudpersonen i det skrämmande vuxenvideospelet Poppy Playtime, har tagit formen av en leksak, och gosedjuret finns idag inom räckhåll för våra barn.
Även om vissa barn tycker att det är spännande att ha denna ondskefulla docka, finns det en potentiell risk som föräldrar bör vara medvetna om. Här är varför du bör undvika att få dina barn intresserade av detta gosedjur.
Vad är Huggy Wuggy ?
Huggy Wuggy och hans sidekick Kissy Missy är huvudkaraktärerna i Poppy Playtime, ett skräckspel för vuxna skapat av MOB Games. Spelets inställning är en övergiven leksaksbutik som en före detta anställd utforskar genom att lösa pussel. Om du misslyckas kommer Huggy Wuggy att krama ihjäl dig.
Trots det söta och förtjusande namnet har detta blåa, lurviga monster ett läskigt utseende med sina vassa tänder. När han fångar sina offer kramar han dem så hårt att de inte kan andas.
Även om spelet Poppy Playtime har åldersgränsen 12 år och uppåt, är spelet populärt bland många små under denna åldersnivå. Likaså har detta virtuella monster lyckats komma ut ur sitt ursprungliga videospel och ta över applikationer som Roblox och Minecraft samt sociala nätverk som YouTube och TikTok.
Ett av dess mest populära videoklippen visar den blå karaktären framför en klämkäck låt om att kramas och klämma tills han exploderar. Flera Youtubers har dessutom skapat läskiga låtar och videos om detta gosedjur. Därför har lett till stor popularitet och berömmelse för karaktären idag.
Även om dessa produktioner inte är avsedda för barn, kan de lätt hamna på oövervakade skärmar. Även om ditt barns mobiltelefon har föräldrakontroll, kommer dessa videor med ofarliga titlar ofta undan dem.
Huggy Wuggy som gosedjur och farorna med denna
En studie utförd i Ryssland visar att många barn vill äga detta gosedjur på grund av karaktärens popularitet. Mer än en enkel leksak, att äga den här karaktären som docka ger dem prestige bland sina kamrater.
Men att äga gosedjuret Huggy Wuggy, titta på videor med figuren eller spela Poppy Playtime kan utsätta barn för ett makabert budskap. I den här berättelsen upphör kramar att vara något som är snällt och kärleksfullt och blir ett sätt att skada andra.
Tyvärr har detta förvrängda beteende gått över till lekplatsmiljön, där många barn försöker replikera hoten och intensiva kramar, i jakt på nöjet att orsaka obehag eller även skada sina kamrater. Normaliseringen av denna typ av aggressivt beteende kan få negativa konsekvenser för barns känslomässiga och sociala utveckling.
Även om Huggy Wuggy säger att det är det, är det inte kul att krama någon tills han slutar andas. Det är farligt och bör inte normaliseras.
Att främja skadliga beteenden under täckmantel av underhållning kan nämligen bidra till att skapa en giftig skolmiljö och påverka kvaliteten på interaktionerna mellan barn.
Dessutom, även om videor och spel med denna karaktär inte innehåller grafiskt våld eller blod, skildrar de en skräckhistoria som inte är lämplig för barn. Spänningen och rädslan som orsakas av denna produkt kan framkalla obehag, mardrömmar eller ångest hos barn.
Hur man hanterar detta fenomenet med gosedjuret Huggy Wuggy
Barn bör inte se eller leka med gosedjuret Huggy Wuggy. Trots sitt barnsliga utseende betonar skaparna av karaktären själva att det är en produkt för vuxna.
Likaså tillhandahålls spelen, videklippen och tillbehören på så vis att små kan få tillgång till dem. Så det är upp till vuxna att hantera situationen. Här är några tips som kan hjälpa dig.
Utbilda dig själv för att utbilda dina barn
Det kan vara svårt att hänga med på alla nya plattformar, appar, spel och trender i sociala medier. Ha en dialog med ditt barn om aktuella modeflugor och ta reda på vad de handlar om.
Skapa inte nyfikenhet om gosedjuret Huggy Wuggy
Om ditt barn inte visar intresse eller pratar om Huggy Wuggy eller Poppy Playtime, nämn dem inte. Din oro över ämnet kan väcka deras nyfikenhet och få dem att leta efter olämpligt innehåll de inte känner till.
Prata med ditt barn om spelet
Intressera dig för deras åsikter och berätta om dina tankar, kritik och bekymmer. Du kan prata om budskapen bakom karaktären och hur att imitera deras handlingar kan skada andra.
Låt dina barn veta att du finns där för dem
Bilderna och meddelandena av gosedjuret kan vara skrämmande och förvirrande för ditt barn. Berätta för dina barn att du förstår och att de kan känna sig trygga att pratar om vad den här karaktären utlöser hos dem. Om det behövs, be ditt barn att visa dig den störande videon eller spelet så att du kan följa lämpliga rapporteringsprocedurer.
Håll ett öga på vad dina barn konsumerar på internet
Många videor eller videospel kan undgå föräldrakontroll, så du måste anstränga dig och vara uppmärksam på dina barns webbsurfande. Vid behov bör du vidta åtgärder för att begränsa deras exponering för olämpligt innehåll.
Uppmuntra respekt
Att avslöja Huggy Wuggys olämpliga budskap kan vara en möjlighet att lära dina barn om gränser och vikten av att leka säkert och respektfullt.
Välj säkra leksaker
Fantasi och lek är viktigt för barns utveckling. Därför bör du vara medveten om de potentiella riskerna med vissa leksaker, som gosedjuret Huggy Wuggy .
Barns säkerhet, både den fysiska och mentala, bör vara prioritet när du väljer en leksak till dem. Den rekommenderade åldern, syftet med spelet och karaktärernas egenskaper är också aspekter att ta hänsyn till. En öppen dialog och tillsyn hjälper dig att välja roliga och ofarliga alternativ.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gavrilova, M., Sukhikh, V., & Veresov, N. (2023). Do executive function and family factors predict children’s preference for trendy over classic toys? An experimental investigation. Frontiers in Psychology, 14, 1190876. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2023.1190876/full
- Klopotova, E. E., Smirnova, S. Y., Tokarchuk, Y. A., & Rubtsova, O. V. (2023). Preschoolers’ Perception of Monster Toys (on the Example of Huggy Wuggy). Психологическая наука и образование, 28(1). https://www.researchgate.net/profile/YuliaTokarchuk/publication/371789113_Preschoolers’_Perception_of_Monster_Toys_on_the_Example_of_Huggy_Wuggy/links/6495585695bbbe0c6ee94134/Preschoolers-Perception-of-Monster-Toys-on-the-Example-of-Huggy-Wuggy.pdf
- Knibbs, C. (2023). Online Harms and Cybertrauma: Legal and Harmful Issues with Children and Young People. Taylor & Francis. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=YEy6EAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT9&dq=huggy+wuggy&ots=z5dRV9rWVp&sig=Z1cNTvgkRMfdaJpgUoSxowDM9sY#v=onepage&q=huggy%20wuggy&f=false
- Matakupan, N. I. (2023). The Study of’Don’t Hug Me I’m Scared’Web Series Storytelling For IP Design Regarding Safe Viewing Content For Children. IJVCDC (Indonesian Journal of Visual Culture, Design, and Cinema), 2(2), 172-177. https://journal.binus.ac.id/index.php/ijvcdc/article/view/9709