Varför det är viktigt att prata med ditt barn

Vill du göra språkinlärningen enklare är det avgörande att prata med din bebis varje dag och bygga upp ditt barns självförtroende.
Varför det är viktigt att prata med ditt barn

Senaste uppdateringen: 21 mars, 2023

Många föräldrar har missuppfattningen något. Eftersom deras barn fortfarande är spädbarn och inte kan uttrycka sig, så tros det ibland att de inte förstå vad de får höra. Men att prata med ditt barn, beskriva omvärlden och uttrycka all din kärlek genom ord, det är till stor nytta för bebisens känslomässiga intelligens och framtida språkutveckling. Fortsätt läsa för att upptäcka varför du ska prata med ditt barn.

Det faktum att bebisar ännu inte har förmågan att uttrycka sig genom ord betyder inte att de inte förstår vad som döljer sig bakom en viss intonation eller gest. Därför rekommenderas det starkt att du varje dag kommunicerar med dina barn och bekantar dem med begrepp som är en del av deras dagliga liv.

Du kanske är intresserad av: 17 tips för att stimulera språk hos barn

Att prata med ditt barn är en avgörande del av att stärka ert band

Ett av de bästa råden någon kan ge till en ny förälder är orden: ”Prata med din bebis”. Detta kan verka självklart vid första anblicken, men många nyblivna mammor och pappor är förvirrade över vad de ska säga när de pratar med sina barn.

En bebis som pratar.
De första ljuden och imitationer inträffar vanligtvis redan under första året, även om vissa barn kan ta längre tid på sig.

De undrar vad deras barn förstår och hur de kan lära dem nya ord och meningar. Bebisar är unga och har ännu inte bemästrat språk och kommunikation. Men de har förmågor bortom fantasi, och det är upp till oss som föräldrar att hjälpa dem att lära sig och växa. Genom att lära dem genom grundläggande ord om verkligheten omkring dem.

När ett barn föds är dess hörsel, syn, smak och beröring begränsad. Föräldrar bör ha detta i åtanke när de lär sina barn ord och meningar. De bör bara uttala eller sjunga ord som deras små möjligen kan förstå. Detta kommer att hjälpa dem att lära sig om sin värld och förstå vad de hör och ser. Det kommer också att tillåta dem att utvecklas känslomässigt genom att känna sig förstådda av sina föräldrar.

När du pratar med ditt barn, se det i ögonen

Bebisar lär sig genom att interagera med världen omkring dem. Detta inkluderar beröring, lukt och smak. De förstår bättre när du leker med dem och ger dem positiva svar. Du kan göra detta genom att röra ditt barn varje dag, särskilt i ansiktet, händerna, ryggen, fötterna och munnen. Och mycket viktigt är att vara i deras ögonnivå när du tilltalar dem.

En mamma som pratar med sitt barn.
Att odla förtroende hos barn är avgörande för att uppmuntra dem att imitera de ljud som föräldrarna använder med dem varje dag.

På så sätt kommer ditt barn att lära sig att associera din beröring och dina ord med kärlek och trygghet. Att prata med ditt barn regelbundet kommer dessutom att hjälpa det att identifiera de ljud det gillar och ogillar så att det kan utveckla sitt eget ordförråd. Ditt barn kommer också att lära sig vad som behagar dig genom att se dig interagera med omgivningen, för att sedan imitera dessa handlingar med dig.

Tanken är att få de små att få förtroende för sig själva så att de en dag uppmuntras att säga sina första ord. Och även om orden till en början är obegripliga och inte ger så mycket mening så bör du uppmuntra dem och gratulera dem så att de förbättras över tid. Njut av det här stadiet till fullo, snart kommer du att kunna kommunicera mer flytande med dina barn.

Att dagligen prata med spädbarn främjar deras språkinlärning

Lärande bygger på en grund av tillit, både mellan människor och i själva miljön. Till en början är det svårt för ett barn att lita på människor när de ännu inte förstår dem. Men när de väl lär sig att filtrera interaktioner genom automatiska kognitiva processer (som resonemang eller känslor), skapar det förtroendet solida vanor i deras hjärna. Detta är viktigt för språkinlärning.

Bandet mellan förälder och barn är särskilt starkt i det här fallet eftersom det är baserat på delade resonemang mellan två unika individer. På så sätt hjälper att prata med ditt barn att skapa en grund av förtroende som kommer att hålla hela livet. Så försök att prata med dem med kärlek och tillgivenhet så att de vänjer sig vid det och anammar nya ordförråd.

Bebisar är smarta, men vi måste anstränga oss för att lära dem ord och meningar. Att göra det hjälper dem att förstå vad de hör och ser, vilket är avgörande för deras utveckling som vuxna människor. Regelbunden interaktion med ditt barn hjälper dem att lära sig ord och meningar som gör dem lyckliga!

Att dagligen prata med ditt barn är viktigt

Vi föräldrar är under de första åren de som fattar tyglarna i den monolog vi har med våra små, och denna stimuli genom ord gör att de kan samla information så att de kan kommunicera i framtiden, så kom ihåg att det är viktigt att prata med ditt barn varje dag.

Även om du tror att de fortfarande är för unga för att förstå dig så är sanningen att barn har förmågan att dechiffrera sina föräldrars humör genom deras intonation och gester. Så försök att stimulera dem med vaggvisor, berättelser och andra pedagogiska verktyg för att hjälpa dem att skapa självförtroende att försöka sig på sina egna första ord.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.