Tänk på säkerheten när du seglar med barn
Många föräldrar känner sig oroliga vid tanken på att deras barn ska vara ombord på en båt. De brukar oroa sig för deras säkerhet och undrar vad de ska göra om deras barn blir sjösjuka etc. Att segla med barn kan dock vara en trevlig och till och med oförglömlig upplevelse för hela familjen.
För att både föräldrar och barn ska känna sig lugna och trygga är det viktigt att ta hänsyn till vissa saker. Föräldrar måste också informera sig ordentligt innan de tar med sina barn på en segelbåt.
Det finns vissa allmänna säkerhetsföreskrifter när det gäller segling. Dessutom finns det specifika rekommenderade försiktighetsåtgärder innan man seglar med just barn. Idag diskuterar vi dessa säkerhetsåtgärder i detalj.
Väder och vind
Det första du ska göra innan du seglar är att kontrollera den aktuella väderprognosen. Detta är viktigt oavsett om barn ska följa med eller inte.
För att ha en trevlig resa och undvika faror och obehag vill du ha optimala väderförhållanden. Om prognosen inte är gynnsam är det bättre att avboka din resa och undvika risker utanför din kontroll.
SMHI utfärdar sin sjörapport med specifik meteorologisk information för kustlinjer och stränder. Denna information sänds i stor utsträckning med olika kommunikationsmedel, inklusive digitala skyltar på nautiska klubbar och marinor.
Viktiga försiktighetsåtgärder när du seglar med barn, beroende på ålder
De säkerhetsåtgärder du behöver vidta varierar beroende på barnens ålder. Till exempel är spädbarn mycket säkrare i kajutan. Dessutom kommer båtens rörelse sannolikt hjälpa din lilla att kunna ta en skön, lång tupplur.
Barn mellan 5 och 10 år brukar älska att segla. De tar in varje detalj som en del av ett stort äventyr.
Äldre barn och ungdomar kan behöva mer motivation för att njuta av resan. Det är bäst att ge dem ansvar och involvera dem i olika uppgifter på båten. De kommer säkert att uppskatta upplevelsen.
Det är viktigt att en vuxen alltid övervakar barn när de är på båten. Dessutom bör barn alltid ha en flytväst. Dessutom, om det är dåligt väder bör barn också ha på sig en säkerhetssele. Slutligen är det viktigt att barn lär sig de grundläggande reglerna för båtsäkerhet så snart de är gamla nog att förstå.
Följ instruktioner
Det första barn måste lära sig innan de seglar är att kaptenens ord gäller. Med andra ord måste de följa alla instruktioner och order för sin egen säkerhet. Olydiga barn kan äventyra sin egen säkerhet, liksom andras.
Ungdomar måste lära sig respektera båtens säkerhetsregler utan undantag. Till exempel måste de förstå att de inte kan gå till fören på båten utan en vuxen.Samtidigt finns det saker på båten som de inte får röra av olika anledningar, som hyttkontrollerna eller radion. Slutligen måste barn lära sig att alltid hålla i sig med en hand när de rör sig runt på båten.
Om de respekterar säkerhetsreglerna kommer de att ha en fantastisk upplevelse. Förutom seglandet själv finns det många aktiviteter att njuta av när ni är på båten. Till exempel, dyka från båten för att simma (när båten har kastat ankar, motorn är av och de är under uppsikt av vuxna, naturligtvis), snorkling och fiske. Det finns också olika vattensporter som barn kan ägna sig åt.
Rekommendationer för när man seglar med barn: Tänk om de blir sjösjuka?
Det är mycket vanligt att barn blir sjösjuka när de är på en båt. Faktum är att många vuxna också drabbas av sjösjuka. Detta kan snabbt göra att segelturen blir mindre njutbar. Sjösjuka är mindre vanligt hos barn under 2 år. Det finns några enkla rekommendationer som kan hjälpa dig att undvika sjösjuka när du seglar med barn.
Du kan till exempel ge dem medicin som är verksam mot rörelsesjuka. Välj en sort som är anpassad för barn och i Sverige finns det ett par olika typer av receptfria läkemedel mot åksjuka, till exempel postafen. Det är viktigt för dem att ta det en halvtimme innan ni går ombord på båten.
En annan bra rekommendation är att se till att barnen äter frukost, dricker mycket vatten och tar vitamintillskott med C-vitamin innan båtturen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Nauticonil.es. (2017). Lo que debes saber mientras navegas. Extraído de: http://nauticonil.es/wp-content/uploads/2017/07/LO-QUE-DEBES-SABER-PARA-EVITAR-SANCIONES-MIENTRAS-NAVEGAS.pdf
- www.fundacionecomar.org. (2017). Guía para conocer, disfrutar y respetar el mar. https://fundacionecomar.org/wp-content/uploads/2017/11/CB_2017_ES_BajaCompleto.pdf