Hur man kan förebygga åksjuka hos barn

Att veta hur man förebygger åksjuka på semestrar eller bilresor är väsentligt för alla föräldrar. Åksjuka kan ge obehagliga symptom hos barn. Förutom att man känner dig yr, kan det orsaka kräkningar och en allmän känsla av obehag i ditt barns kropp.
Hur man kan förebygga åksjuka hos barn
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Om ditt barn lätt får åksjuka, kommer här några tips för att hjälpa honom eller hennes att ta sig an resor och åkturer utan problem. Det går att förebygga åksjuka.

Mellan åldrarna 3 och 12 år är barn extra känsliga för att bli åksjuka. Faktum är att de kanske bär med sig detta tillstånd upp i vuxen ålder.

Men när du vet att ditt barn blir åksjukt, är målet att minimera symtomen.

Vad är åksjuka och varför händer det?

Åksjuka definieras som brist på kontroll i kroppen orsakad av rörelse. För att veta hur du kan förebygga åksjuka måste du veta hur det orsakas. Vad som händer är att specifikt det inre örat och muskuloskeletala systemet blir obalanserade. Detta orsakas av att det som kroppen känner och ser inte stämmer överens.

Detta beror på att barnets kropp är stilla, men allt omkring honom rör sig. När hans hjärna misstänker att han rör sig, skickar den signaler som oroar hans kropp.

Symptom

Det här är några av de viktigaste symptomen, bland annat:

  • Känsla av svaghet och instabilitet i huvudet
  • Blekhet
  • Förlust av balans
  • Magont
  • Kräkningar
  • Svettningar eller frossa
flicka i bil ser illamående ut


Hur du kan förebygga åksjuka hos barn på resor

Det finns några olika sätt som förebygger åksjuka. Det minsta rekommenderade är att använda medicinering. Det bör vara en sista utväg på grund av att de kan ge biverkningar. Det är bättre för örat att gradvis reglera vad som händer i inner örat. Som vi nämnde tidigare kan detta tillstånd sträcka sig in i vuxen ålder.

“Åksjuka definieras som brist på kontroll i kroppen orsakad av rörelse. Vad som händer är att specifikt det inre örat och muskuloskeletala systemet blir obalanserade. Detta orsakas av att det som kroppen känner och ser inte stämmer överens.”

Med detta i åtanke bör föräldrarna hålla sina barn i specifika positioner i bilar eller flygplan. Detta hindrar dem från att göra plötsliga rörelser. Här är en bra guide att följa:

Steg du kan ta före resan som kan förebygga åksjuka

Innan du ger dig av ska du följa minst två steg. För det första så ska du mata ditt barn minst en och en halv timme innan ni ger er av. Som förälder är det bra om du ser till att ditt barn inte är för mätt. På det här sättet, om han blir åksjuk, kommer magen inte att ha tillräckligt med innehåll för att kräkas upp.

Vi rekommenderar att han äter magert protein och grönsaker innan resan. Ge inte honom mat som pasta eller hamburgare. Detta får honom att känna sig tung och övermätt. Om du reser med flyg kommer det också att ge honom gaser i magen.

För det andra, om möjligt, res när barnet vanligtvis brukar sova middag eller på natten. Obalansen i hans inner öra påverkar inte honom när han sover.

Därför kan det vara till stor hjälp att få honom att somna precis vid början av resan. Det kan vara ännu bättre att börja resa när han redan sover.

pojke i bil håller kräkpåse framför munnen


Steg under resan som kan förebygga åksjuka

De bästa sakerna att göra under resan är:

  • Se till att dina barn sitter i sitt bilsäte eller i sin bilstol. Se till att de har på sig sitt säkerhetsbälte. Håll ögonen på horisonten. Om det inte är möjligt, så ha åtminstone huvudet något vänd mot fönstret.
  • Undvik att spela spel på mobiltelefoner, iPad, och läsa böcker. Deras huvud är då alltid lutat ner eller åt sidan när de leker med dessa saker. När din syn är koncentrerad på en fast punkt, ser din hjärna hur snabbt bilen rör sig. Din hjärna kan inte anpassa sig till den snabba förändringen. Det är det som kommer att göra dig åksjuk.
  • Barn ska inte äta under resan. Vi föreslår att de bara dricker små mängder vatten. Om resan är lång är det bäst att låta dem äta när är framme. Kom ihåg att inte ge dem mat eftersom det får dem att känna sig för mätta.
  • Ha inte bilen inställd på extrema temperaturer. Se till att bilen inte blir för kall eller för varm. Om ditt barn redan mår illa, låt frisk luft cirkulera i bilen.
  • Som ett sista tips, om ditt barn redan mår illa, hjälp honom att göra lite andningsövningar. Ta alltid med våtservetter, kräkpåsar och eventuell medicin från din barnläkare.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.