Torrhosta hos barn: Orsaker och behandlingar

Torrhosta hos barn: Orsaker och behandlingar
Leticia María Fernández Gutiérrez

Skriven och verifierad av psykopedagogen Leticia María Fernández Gutiérrez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är otroligt vanligt med torrhosta hos barn. Om du har undrat varför ditt barn hostar utan uppenbar anledning på morgonen eller när ni går och lägger er handlar det förmodligen om torrhosta.

En torrhosta anses vara en hosta där det inte kommer upp något slem. Med andra ord är det en icke-produktiv hosta, eftersom inget kommer upp.

Torrhosta är mycket vanligt bland barn. Faktum är att läkare uppskattar att ett barn kan dra på sig runt åtta förkylningar per år, så en torrhosta kommer aldrig att vara speciellt långt borta. Du bör dock alltid gå till barnläkaren och följa instruktionerna innan du försöker diagnostisera hostan själv.

Skillnaden mellan en produktiv och icke-produktiv hosta

Om något skulle sitta “fast” i dina luftvägar skulle slemhinnorna irriteras av det och framkalla hostreflexen för att försöka få bort det som hindrar luftintaget.

Detta är känt som en produktiv hosta eftersom det förhindrar att man kvävs och därigenom får upp det som hindrar en från att andas.

En torrhosta försöker också öppna upp luftvägarna. Men även om slemhinnorna är irriterade finns det inget där som stör. Det är då man börjar hosta tvängsmässigt; man försöker “bli av med” irritationen i luftvägarna, men istället händer det motsatta.

Orsaker till torrhosta hos barn

Det finns mycket som kan orsaka torrhosta hos barn:

barn snyter sig med illustration av virus i bakgrunden

Typer av torrhosta hos barn

Det finns två typer av torrhosta hos barn:

  1. Akut hosta. Den varar inte längre än 2 veckor, och brukar bero på en virusinfektion i de övre luftvägarna.
  2. Kronisk torrhosta. Den här typen brukar vara mellan 3 och 4 veckor. Hostan kan vara specifik eller ospecifik, beroende på om det finns ett annat underliggande problem.

Det är svårt att säga vilken typ av hosta ditt barn har eller vad orsaken är. Tveka inte att gå till din barnläkare när ditt barn har hosta.

Läkemedel för torrhosta hos barn

Med tanke på att en torrhosta kan vara mycket irriterande för ditt barn är det bästa du kan göra att ta upp det med en gång med barnläkaren.

Här är de vanligaste rekommendationerna för behandlingen av torrhosta hos barn:

  • Kalla drycker (vatten eller citrusjuicer). Dryckerna behöver inte vara iskalla, men i alla fall vid rumstemperatur eller lite kallare.
  • Luftfuktare. En luftfuktare i ditt barns rum ökar luftfuktigheten, vilket fuktar luften som slemhinnorna kommer i kontakt med och därmed minskar irritationen.
  • Du kan lägga till eteriska oljor i luftfuktaren: eukalyptus och lagerblad, bland andra.
flicka med inhalator
  • Ångbad. Ångan öppnar också upp luftvägarna. Den mest effektiva behandlingen för ditt barn är ett minst 20 minuter långt ångbad.
  • 1 matsked honung med citron innan ditt barn går och lägger sig, men bara om barnet är över ett år (annars löper barnet risken att få i sig botulismbakterier, som spädbarn inte kan skydda sig mot)! Ditt barn kommer förmodligen ha flest hostattacker under natten. Det beror på att när man ligger i ett horisontellt läge ökar irritationen och slem byggs upp. En sked med honung tar sig ner i halsen och lindrar den irriterade slemhinnan.

Även om det finns huskurer mot torrhosta måste du gå till läkaren med ditt barn om hostan inte blir bättre inom 10 dagar, eller om barnet även uppvisar andra symptom.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lamas, A; Ruiz, M; Máiz, L. Tos en el niño. Archivos de bronconeumología. 50 (7): 263-310. DOI: 10.1016/j.arbres.2013.09.011
  • Martínez, Mª C; Antelo, Mª C. Tos persistente, en Protocolos Diagnóstico Terapeúticos de la AEP: Neumología. Unidad de Neumología práctica. Hospital Infantil La Paz. Madrid.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.