Bör jag köpa en luftfuktare till min bebis?

Är luftfuktare något du bör köpa till ditt barn? Vanligtvis är det första vi tänker på efter att ha fått en bebis att se till att den växer upp i en hälsosam miljö.
Bör jag köpa en luftfuktare till min bebis?

Senaste uppdateringen: 02 maj, 2019

Det finns många myter och missuppfattningar om användningen av luftfuktare. Många människor vet inte om det är en bra idé eller inte att ha en till spädbarn, och om de verkligen är fördelaktiga och effektiva.

Är luftfuktare bara ytterligare en ploj och ett marknadsföringstrick? Eller är de verkligen värda att ha? Läs vidare så ska vi berätta för dig i artikeln nedan.

Vad är en luftfuktare?

En luftfuktare är helt enkelt en anordning som upprätthåller optimala fuktighetsnivåer i luften.

Den främsta fördelen är att den rengör och fräschar upp miljön där den placeras och gör att luften kan hålla en sund balans på luftfuktigheten så att den passar oss människor. Detta eliminerar överdriven torrhet och fukt, vilket kan leda till olika hälsoproblem.

Sättet det fungerar på är enkelt. En luftfuktare består av en tank med vatten som genom en förångningsprocess avger en dimma av vattenånga som ökar fuktigheten. Det är ett idealiskt verktyg för att skapa en hälsosam miljö för din bebis under dennes första veckor och månader.

Vilka fördelar kan luftfuktare ha för din bebis? Man kan säga att magin ligger i att garantera en bra atmosfär.

Fötter på vilande barn

Att välja en luftfuktare

När det gäller att välja den bästa modellen för ditt hem så kom ihåg att det finns olika typer av luftfuktare beroende på vilket system de använder:

  • De som använder varm ånga (även kallade förångare). Dessa luftfuktare värmer upp vattnet i tanken till en viss temperatur som tillåter att ångan frisätts gradvis. På grund av hur de fungerar, värmer de också upp det rum som de är i.
  • Kall ånga. Dessa är mer avancerade. De släpper ut ånga, men inte genom att hetta upp vatten. Istället använder de en mer sofistikerad teknik med ultraljud.
  • Jonisatorer. De modernaste och dyraste är de som är joniserande. De bekämpar bakterier som är i luften och förbättrar luftkvaliteten.

Vanliga frågor: vikt och användbarhet

Ett barn i de första stadierna av livet har ännu inte utvecklat hela sitt immunförsvar. Därför är det så viktigt att vara uppmärksam på hans eller hennes miljö.

Varje årstid har egenskaper som kan påverka miljön som barnet är i. Luftfuktighet och temperatur är några av de många variablerna som spelar in.

På vintern är det viktigt att öka luftfuktigheten eftersom uppvärmningen av ditt hem torkar ut luften och kan leda till att infektioner kan uppstå. På sommaren ökar å andra sidan höga temperaturer problem med torr hud och torra luftvägar.

Ofta kan torr näsa, snuva och nästäppa besvära ditt barn. Tillstånd som alla hotar barns välbefinnande när de vilar, och även deras föräldrars.

Det är därför som en luftfuktare är viktig för att upprätthålla en optimal balans i luften runt ditt barn.

Bebis vid fönster

Viktiga tips: rekommenderad fuktighetsnivå

Frågan är vilken fuktighetsnivå du bör välja och hur du kan uppnå den. Ur ett medicinsk perspektiv rekommenderas att luften i hemmet, särskilt när ditt barn är litet, bibehålls mellan 30 och 70 % RH (Relative Humidity).

Det är viktigt att komma ihåg att både överdriven torrhet och överdriven fuktighet kan utgöra ett hot mot barnets normala andning.

Men hur kan du veta att du är inom idealparametrarna? Det bästa sättet är att ha en fuktmätare, ett verktyg som är ett perfekt komplement till en luftfuktare.

Det finns även några luftfuktare som har dem inbyggda. Det här är något som du kan kontrollera vid inköpet.

Det är också bra att uppmärksamma de symptom som din bebis visar upp när luften inte är idealisk:

Råd för att välja och köpa en luftfuktare

Innan du köper:

Under användning:

  • Placera din luftfuktare utom räckhåll för barn.
  • Rengör den noga efter användning.
  • Kontrollera fuktighetsinställningarna.
  • Vädra ofta för att hålla luften fräsch.

Barn och familjer ska vistas i hälsosamma utrymmen. Många föräldrar är mycket måna om detta.

För att uppnå detta finns det vissa detaljer att tänka på. Det bästa sättet att hjälpa dina barn att utvecklas fullt ut är att veta så mycket som möjligt om varje steg i livet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.