Så behandlar du de vanligaste sjukdomarna hos bebisar

Så behandlar du de vanligaste sjukdomarna hos bebisar

Senaste uppdateringen: 19 juli, 2019

Det finns sjukdomar som inträffar under bebisars första år i livet. Det är viktigt för föräldrar att veta vad de ska göra och hur de ska behandla de vanligaste sjukdomarna hos bebisar på bästa sätt.

En av de saker som oroar föräldrar mest är att veta hur de ska behandla de vanligaste sjukdomarna hos bebisar. Men hur gärna du än vill förebygga dem är det nästan omöjligt för bebisar att inte drabbas.

Faktum är att vissa av de här tillstånden är så vanliga under det första året i livet att de nästan är en del av omsorgsrutinen för bebisar.

Även om de är vanliga sjukdomar hos bebisar betyder det inte att de måste drabbas av dem alla. Men om någon av dem skulle uppkomma finns det flera sätt att lindra symptomen så att din bebis inte känner sig så obekväm.

Så här behandlar du de vanligaste sjukdomarna hos bebisar.

Tips för att behandla de vanligaste sjukdomarna hos bebisar

1. Förstoppning

Det här är så vanligt att 30% av alla barn blir förstoppade någon gång. Det är ganska obehagligt för dem.

Vanligtvis formars bebisars avföring enligt deras egna vanor. Det betyder att vissa bebisar “går på toaletten” efter varje måltid, medans andra går två gånger i veckan.

Allt beror på vad de äter och dricker, hur aktiva de är och hur lång tid det tar för dem att smälta sin mat. Några tecken på att de lider av förstoppning kan vara:

 • Avföringen kommer mer sällan än vanligt.
 • Avföringen är torr och hård.
 • I vissa fall är avföringen lösare än normalt.

Hur man kan lindra förstoppning

Om du märker att bebisen har något av de här symptomen och har stora svårigheter med att gå på toaletten kan du ge bebisen lite extra vatten i flaskan. Då blir avföringen mjukare och  kommer då att röra sig lättare genom bebisens tarmar.

Du kan också ge bebisens mage en mjuk massage, eller hjälpa dem röra sina ben upp och ner, för att stimulera så att avföringen kommer ut.

En kvinna håller en gråtande bebis.

2. Hosta och förkylningar

Det är väldigt normal för en bebis att bli förkyld under det första året i livet. Virus kan orsaka förkylningar, och eftersom bebisars immunförsvar fortfarande är under utveckling har de ett sämre skydd mot virus än vad en vuxen har.

Det är också vanligt att en bebis undersöker allting med sina händer och sin mun, vilket ökar risken för att virus kommer in i deras kroppar. Några tecken på förkylning är:

 • Mindre energi, dåligt humör
 • Näsan rinner hela tiden (med genomskinligt, gulaktigt eller grönaktigt snor)
 • Nysningar
 • Hosta
 • Lätt feber

Hur man lindrar hosta eller förkylningar

Influensa är en av de vanligaste sjukdomarna hos bebisar, och du kan behandla de mildare symptomen själv, som till exempel att snor täpper till näsan. Men det är också viktigt att du kontaktar en barnläkare kring hur förkylning och hosta bör behandlas på bästa sätt. Särskilt om den pågår i många dagar.

Det är inte särskilt svårt att behandla de vanligaste sjukdomarna hos bebisar. Man behöver bara vara rätt informerad och beredd på det.

3. Blöjeksem

Blöjeksem är ett av de vanligaste symptomen hos bebisar. Nästan alla bebisar lider av blöjeksem vid något tillfälle. Enligt statistiken drabbas ungefär en av fyra bebisar i USA av blöjeksem under sin första månad i livet.

Det är viktigt att notera att en bebis med känslig hud kan få utslag, även om föräldrarna byter blöja hela tiden. Några tecken på att bebisen har blöjutslag är:

 • Svullen och känslig hud
 • Det påverkade området har små röda prickar

Hur man lindrar blöjeksem

Det är viktigt att byta blöja ofta för att hålla rumpan ren, och att alltid tvätta bebisens intima delar när det behövs. Man ska också torka dem försiktigt med en mjuk handduk, och smörja dem med en kräm som skyddar mot irritation.

4. Diarré

Det är väldigt enkelt att upptäcka när en bebis har diarré. Avföringen tenderar att komma oftare, och vara lös och vattnig. Det kan också vara kombinerat med smärta.

Statistiken säger att 1 av 6 barn besöker läkare varje år på grund av diarré. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på följande tecken:

 • Kräkningar
 • Magsmärta
 • Feber
 • Frossa
 • Muskelsmärtor
Så behandlar du några av de vanligaste sjukdomarna hos bebisar.

Hur du kan lindra diarré

En av de saker som barnläkare ofta rekommenderar för att förebygga diarré är att inte ge barn fruktjuice under de första 6 månaderna, och inte mer än 1 dl efter den åldern. Det är viktigt att du går till barnläkaren om du lägger märke till något av de här symptomen.

Ett barn som går på dagis kan få upp till 12 förkylningar på ett år.

5. Öroninfektioner

Öroninfektioner är en av de vanligaste sjukdomarna hos bebisar. Det lilla utrymmet bakom varje trumhinna är sammankopplad med halsen via en smal kanal som kallas örontrumpeten.

Om någonting stör örontrumpetens funktion, eller blockerar dess normala dränering från den mellersta delen av örat, vilket kan ske på grund av förkylningar eller allergier, så ökar risken för infektion. Tecken på en öroninfektion är:

 • Gråt och irritation
 • Att bebisen gnider sig på öronen
 • Kräkningar och ibland diarré

Hur man lindrar öroninfektioner

Under det första året i bebisens liv ska öroninfektioner behandlas med antibiotika. Om du upptäcker symptom på öroninfektion ska du genast rådfråga en barnläkare om den mest lämpliga behandlingen.

Var beredd på de vanligaste sjukdomarna hos bebisar

Det är inte särskilt svårt att behandla de vanligaste sjukdomarna hos bebisar. Håll dig bara väl informerad och förberedd, ifall din bebis drabbas av någon av dem, för att förhindra komplikationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Alonso M, García R. Protocolos de Digestivo. BOL PEDIATR 2006; 46: 180-188. [En línea].
 • Fiebre sin foco. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de la AEP: Infectología pediátrica. [En línea].
 • El resfriado común. Notas sobre salud y seguridad. Programa de Salud para el Cuidado de los niños. [En línea].

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.