11 huskurer mot hosta

Huskurer mot hosta kan bringa lindring till en vanligen förekommande men nog så irriterande och besvärlig åkomma.
11 huskurer mot hosta
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 05 april, 2023

Med tanke på att hosta är ett av de vanligaste symtomen i samband med vanligen förekommande sjukdomar hos barn så kommer vi idag att presentera några huskurer mot hosta.

Var och en av dem kan hjälpa dig i din jakt på att hitta en effektiv lösning för att motverka denna nog så irriterande situation.

Huskurer mot barns hosta

Tänk på att om hostan är allvarlig behöver du utöver följande huskurer ta ordinarie medicinering så som den rekommenderas av behörig personal på din vårdmottagning.

1. Honung från bin (OBS! Endast för barn över 1 år gamla)

Om dina barn gillar honung kan du ge dem en matsked när hostan dyker upp. Detta har visat sig vara en effektiv behandling. Andra alternativ är:

 • Honung med citron: Blanda honung med färskpressad citronsaft i samma mängd.
 • Oregano och honungsinfusion: Tillsätt två matskedar honung till en halv kopp oreganoinfusion medan den är varm. Ge det till ditt barn till att dricka när hostan uppstår.
 • Infusion av timjan, honung och citronsaft: Servera drycken medan den är varm. Portionera en halv kopp infusion och tillsätt sedan saften av en halv citron och två matskedar honung.
En kvinna som serverar ett barn med en sked.
 • Honung och chokladdryck: Häll i en kopp vatten i en kastrull och tillsätt en matsked mörk choklad och låt det koka upp. Ta bort hopkoket från värmen, låt den svalna och sila den. Tillsätt sedan två matskedar honung och servera resultatet till ditt barn medan det fortfarande är varmt.
 • Honung, lök och citronsirap: för att förbereda denna infusion, hacka en stor lök och stöt den i en mortel. Det är viktigt att den krossas så att den släpper ut sin saft. Sila sedan av löksaften samt tillsätt honung och citronsaft i lika delar som saften; ge en matsked av denna sirap till ditt barn när det har hosta.

2. Varma dukar

När ditt barn börjar hosta, värm en duk med strykjärnet och lägg den på barnets bröst. När duken svalnar, byt ut den mot en varm.

3. Mentolånga

Sätt en kastrull med vatten på spisen. Efter att det har börjat koka tillsätter du några portioner mentol och tar bort kastrullen från värmen. Häll över den heta vätskan till en lämplig behållare och låt barnet andas in ångan, eventuellt med en handduk över huvudet vilket ökar effekten ytterligare.

Om du lägger en handduk över ditt barns huvud för att bättre dra nytta av förångningen, dela då utrymmet med barnet. Ångan kan vara för het, och det är det enda sättet du kommer att kunna kontrollera hur varmt det är. Gör heller aldrig detta utan att först bort behållaren från värmekällan.

4. Mentol på fotsulorna

Smörj mentol på barnets fotsulor och täck dem med strumpor och gärna tofflor eller skor.

Nya studier har visat att det är fördelaktigt att smörja mentol på bröstet och nacken hos barn före sänggåendet. Användningen av föreningar som innehåller mentol, kamfer och eukalyptus minskar frekvensen och intensiteten av natthosta. Dessutom minskar detta eventuell nästäppa samt ökar sömnkvaliteten.

“Honung kan kombineras med citronsaft, timjan eller oregano för att skapa huskurer mot hosta”

5. Lök

Skär en lök i portionsbitar, lägg dem i en strumpa och knyt en knut på slutet så att bitarna inte faller ut. Vid läggdags, häng strumpan vid huvudsidan av barnets säng så att de kan andas in lukten vilket minskar hostan. Enligt en studie publicerad i tidskriften Respiratory Medicine Case Reports är lök ett effektivt läkemedel för att behandla hosta, särskilt de som orsakas av infektioner med mikroorganismer.

En kvinna häller hostmedicin åt sin son.

6. Eukalyptusånga

Koka eukalyptusgrenar. När vattnet kokar, ta bort behållaren från värmen och låt barnet andas in ångan. Var försiktig med varmt vatten.

7. Ge ditt barn vatten att dricka

Erbjud vatten; Om barnet inte har något emot det, tillsätt då några droppar citronsaft.

8. Undvik antihistaminer om hostan beror på förkylning

Om ditt barn har torrhosta orsakad av en allergi, då kan du medicinera dem med de antihistaminer som de är vana vid och som du vet passar dem väl.

Men om hostan är en följd av en förkylning eller influensa, undvik då att ge denna typ av medicin och välj huskurer istället. Antihistaminer kan göra slemmet tjockare vid en förkylning. Detta kan i det långa loppet förlänga symtomen som är förknippade med förkylningar eller spridningen av influensaviruset.

9. Ingefära

Ingefära är en rot som har använts i många år inom naturmedicinen. Den har antivirala, antiinflammatoriska, antioxidanta och antifibrotiska egenskaper. Studier har faktiskt visat att dessa egenskaper till och med kan vara användbara vid behandling av covid-19.

För att dra nytta av ingefärans positiva egenskaper räcker det med att göra te av roten. Du bör använda 20 till 40 gram skivad ingefära och lägga till en kopp varmt vatten. Sedan måste du vänta tills det svalnar och ge det till ditt barn. Du kan lägga till en tesked honung för att söta och förstärka effekten om du vill.

10. Läkemalva

Läkemalva eller althaea officinalis är en växt som ofta används i hostmedicin. Flera undersökningar visar effekten av denna växt vid behandling av torrhosta genom monoterapi. Mekanismerna som förklarar dess effektivitet är mycket olika, även om man tror att roten innehåller ett slem som täcker halsen och därmed lindrar klåda och obehag.

Teer från denna växt gör att du kan dra nytta av dess egenskaper som en av de mest effektiva huskurerna mot hosta. Du kan använda den torkade örten eller de förberedda tepåsarna, lägg dem i en kopp varmt vatten och ge teet till ditt barn. Det är möjligt att inta drycken varm eller kall, såväl som med en matsked honung.

11. Timjan

En av de arter som används mest i matlagning och vid behandling av en mängd olika åkommor är timjan. En systematisk genomgång av flera digitala repertoarer visade effekten av timjan för att minska intensiteten och frekvensen av hosta. Den stora mängden antioxidanter i örten kan förklara effekten.

Helst bör du leta efter en hostmedicin som innehåller timjan för att dra nytta av dess egenskaper. Du kan också förbereda ett te med 2 matskedar timjan och en kopp varmt vatten. Kom bara ihåg att sila teet innan du ger det till ditt barn.

Åtgärder för att förhindra hosta

Vi ska inte bara fokusera på att bota barnet när det hostar. Som alltid är förebyggande också en nyckelpunkt, även då barnet redan är sjukt.

Oavsett orsaken till hostan behöver du hålla den drabbade varm, särskilt om det har regnat eller varit kallt. Låt inte den sjuke leka i vattenpölar utomhus. Ta med barnet till badrummet och duscha det med ljummet vatten så att deras hosta blir bättre. Undvik också godis och bjud in den lille att spela lugna spel så att den inte blir upprörd och börjar hosta.

Som du kanske har märkt är alternativen för huskurer mot hosta många. Det bästa är att det finns alternativ för alla smaker, eftersom vi vet att inte alla barn är likadana, inte heller deras kroppar. Vänta inte med att prova vilken huskur som är bäst i din situation!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ashkin E, Mounsey A. PURLs: a spoonful of honey helps a coughing child sleep. J Fam Pract. 2013 Mar;62(3):145-7.
 • Beigoli S, Behrouz S, Memar Zia A, Ghasemi SZ, Boskabady M, Marefati N, Kianian F, Khazdair MR, El-Seedi H, Boskabady MH. Effects of Allium cepa and Its Constituents on Respiratory and Allergic Disorders: A Comprehensive Review of Experimental and Clinical Evidence. Evid Based Complement Alternat Med. 2021 Sep 11;2021:5554259.
 • Dorsch W, Ring J. Anti-inflammatory substances from onions could be an option for treatment of COVID-19-a hypothesis. Allergo J Int. 2020;29(8):284-285.
 • Guppy MP, Mickan SM, Del Mar CB. “Drink plenty of fluids”: a systematic review of evidence for this recommendation in acute respiratory infections. BMJ. 2004 Feb 28;328(7438):499-500.
 • Horváth G, Ács K. Essential oils in the treatment of respiratory tract diseases highlighting their role in bacterial infections and their anti-inflammatory action: a review. Flavour Fragr J. 2015 Sep;30(5):331-341.
 • Lam SHF, Homme J, Avarello J, Heins A, Pauze D, Mace S, Dietrich A, Stoner M, Chumpitazi CE, Saidinejad M. Use of antitussive medications in acute cough in young children. J Am Coll Emerg Physicians Open. 2021 Jun 18;2(3):e12467.
 • Paul IM, Beiler JS, King TS, Clapp ER, Vallati J, Berlin CM Jr. Vapor rub, petrolatum, and no treatment for children with nocturnal cough and cold symptoms. Pediatrics. 2010 Dec;126(6):1092-9.
 • Townsend EA, Siviski ME, Zhang Y, Xu C, Hoonjan B, Emala CW. Effects of ginger and its constituents on airway smooth muscle relaxation and calcium regulation. Am J Respir Cell Mol Biol. 2013 Feb;48(2):157-63.
 • Wise PM, Breslin PA, Dalton P. Sweet taste and menthol increase cough reflex thresholds. Pulm Pharmacol Ther. 2012 Jun;25(3):236-41.
 • Worrall G. Acute cough in children. Can Fam Physician. 2011 Mar;57(3):315–8.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.