15 livsmedel som gynnar intellektuella prestationer

15 livsmedel som gynnar intellektuella prestationer

Senaste uppdateringen: 30 maj, 2019

De livsmedel vi äter gagnar inte bara vår kropp utan också våra intellektuella prestationer. När det gäller barn i skolåldern är det mycket viktigt att ta hand om deras kost.

Minnet, förmågan att resonera och vår uppmärksamhet är bara några av de egenskaper som kan stimuleras genom en god kost. Denna lista med 15 livsmedel som gynnar intellektuella prestationer är utformad för att passa alla smaker.

När det gäller att äta hälsosamt, är det idealiskt att alltid kombinera flera ingredienser och fördela dem jämnt under hela dagen.

I listan nedan erbjuder varje livsmedel näringsämnen som främjar olika aspekter av detta komplexa organ som kallas hjärnan.

Livsmedel som gynnar intellektuella prestationer och förbättrar hjärnfunktionen underlättar studietiden och hjälper också till att förebygga degenerativa neurologiska sjukdomar som Alzheimers.

Stimulering och bra omvårdnad av hjärnan påverkar alla kroppens organ. Detta kommer att göra det möjligt för oss att leva ett harmoniskt liv och åtnjuta känslomässig hälsa.

15 livsmedel som gynnar intellektuella prestationer

 • Valnötter: Mängden omega-3-fettsyror som valnötter innehåller är en optimal bränslekälla för neurotransmittorer i hjärnan och i nervsystemet. Dessa nötter hjälper till att förhindra Alzheimers och utveckla kognitiva färdigheter på en övergripande nivå.
 • Mandlar: Deras goda egenskaper erbjuder massor av energi till hjärnan, stimulerar produktionen av adrenalin och förbättrar humöret. De är bra för personer som lider av depression. Med sitt höga fiberinnehåll är de även fördelaktiga för matsmältningen.
 • Cashewnötter: Dessa goda nötter innehåller höga halter magnesium. Detta resulterar i att blodkärlen hålls öppna och säkerställer ordentlig cirkulation i hela kroppen, vilket gynnar hjärnfunktioner.
 • Jordnötter: Deras näringsämnen ger stora fördelar för hjärnan och möjliggör en förbättring av minnet och den kommunikativa förståelsen. Tack vare deras låga pris är jordnötter ett av de främsta livsmedlen som gynnar intellektuella prestationer över hela världen.
 • Fröer och fullkorn: Fullkornsbröd, spannmål, korn, havre och andra fullkornsprodukter, erbjuder flera fördelaktiga egenskaper för hjärnfunktionen.
  Barn äter choklad

Choklad, oljor och pumpa

 • Mörk choklad: Dess antioxidativa egenskaper håller hjärnan ung under en längre tid. Dessutom innehåller choklad stimulerande ämnen, som flavonoider och koffein, vilket är mycket bra vid prov eller föreläsningar. En bit mörk choklad kan hjälpa dig att förbättra koncentrationen på ett överraskande sätt.
 • Olivolja: Den har antioxidativa egenskaper som kan eliminera giftiga ämnen från hjärnan. Tack vare dess egenskaper främjar den snabb cellregenerering och förhindrar Alzheimers. Dess milda, goda smak gör den också idealisk att droppa på sallader och andra goda grönsaker.
 • Kokosolja: Dess antiinflammatoriska kraft öppnar upp blodkärlen och främjar minnesfunktionerna. Den syresätter och renar också blodet.
 • Pumpafrön: Närvaron av omega-3- och -6-fettsyror, samt A- och E-vitamin, och zink, gör dessa frön till en viktig komponent för gott minne och mental kvickhet.
 • Pumpa: Dess huvudkomponenter gör den till ett av de bästa livsmedlen som gynnar intellektuella prestationer. Den innehåller folsyra och vitamin B12. För att dra fördel av dess gynnsamma effekter bör du rosta eller baka den.

Stimulering och god omvårdnad av hjärnan påverkar alla kroppens organ. Detta gör det möjligt för oss att leva ett harmoniskt liv och åtnjuta känslomässig hälsa.

Grönsaker och fisk

 • Spenat: Kalium som finns i dessa gröna blad gynnar de elektriska impulser som sker i hjärnan. Dessutom möjliggör dess antioxidativa krafter optimal hälsa i hela nervsystemet. När det gäller dess essentiella näringsämnen, har spenat en försvarlig mängd K- och E-vitamin, magnesium och folat.
 • Tomat: Lykopen är den mest anmärkningsvärda komponenten i tomater. Det är en kraftfull antioxidant som bekämpar fria radikaler som annars kan skada hjärnceller. Detta förhindrar inte bara hjärnsjukdomar utan förbättrar också kognitiva aktiviteter i allmänhet. Det har också visat sig ha en skyddande effekt mot vissa typer av cancer.
Blomkål och broccoli i kastrull
 • Broccoli: Det anses vara ett av de mest kraftfulla och näringsrika livsmedlen som gynnar intellektuella prestationer. Ett av dess viktigaste näringsämnen är kolin, vilket förbättrar utvecklingen av celler och kopplingar i hjärnan. Dessa egenskaper gör broccoli till ett idealiskt livsmedel för gravida kvinnor.
 • Jordgubbar: Tack vare deras rika innehåll av antioxidanter och antiinflammatoriska kapacitet är jordgubbar en stor vän för hjärnhälsan. När de är i säsong kan du verkligen frossa i dem och öka neuronkapaciteten.
 • Lax: Det är bra att veta att lax är mycket fördelaktigt för hjärnan med tanke på dess höga omega-3-innehåll.

Kort sagt, när man väljer mat är det viktigt att förlita sig på de livsmedel som kommer att ge flera fördelar för kroppen. Att välja näring med omsorg kan vara en nyckelfaktor i förebyggandet av irreversibla degenerativa sjukdomar och andra hälsokomplikationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.