10 fördelar med eteriska oljor för spädbarn och barn

Det finns många fördelaktiga egenskaper med eteriska oljor. I den här artikeln berättar vi om några av dessa oljor och vilka som passar bra för spädbarn och barn.
10 fördelar med eteriska oljor för spädbarn och barn

Senaste uppdateringen: 16 juni, 2021

Eteriska oljor för spädbarn och barn är naturliga produkter gjorda av aromatiska växter. De är populära över hela världen och man använder dem bland annat för desinfektion, för avkoppling, som antiinflammatoriska medel, som stimulerande ämnen och även inom klinisk medicin.

Tack vare deras olika biologiska egenskaper och medicinska användningsområden är dessa oljor alltjämt populära. Faktum är att många idag använder dem på en massa olika sätt. För att du ska få lära dig lite mer om varför dessa oljor är så populära, ska vi idag berätta om 10 fördelar med eteriska oljor för spädbarn och barn.

Fördelar med eteriska oljor för spädbarn och barn

Eteriska oljor bland de mest effektiva ingredienserna inom många behandlingar och krämer. Men dessa oljor kan också användas rena som de är, vilket utökar deras användningsområde. Du kan kan applicera dem på huden, tillsätta dem i mat, använda dem som smakämnen och även blanda dem i drycker.

1. Deras läkande kraft

Vissa eteriska oljor kan vara effektiva i de sista stadierna av läkning. Under senare tid har nyponolja varit en populär olja för detta ändamål. Experter rekommenderar denna olja för daglig applicering på ärr och bristningar. Den är även effektiv för att förebygga skador från akne.

10 fördelar med eteriska oljor för spädbarn och barn

2. Avslappnande effekt av eteriska oljor

Johannesörtsolja är en av de mest användbara eteriska oljorna tack vare dess avslappnande effekter. Den finns i tablett- och kapselform och även som te och flytande extrakt. Johannesörtsolja har en förmåga att sänka adrenalinnivåerna i kroppen, vilket hjälper till att balansera känslor av stress, eufori och upprymdhet. Denna olja rekommenderas för användning vid emotionella och beteendemässiga svårigheter hos barn.

3. Antibakteriell funktion

Flera oljor har antibakteriella egenskaper, men kokosolja är den mest populära i detta avseende. Också eterisk teträdolja (tea tree) är fördelaktig på grund av dess antiseptiska, antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper.

4. Återfuktande effekt av eteriska oljor

Eterisk avokadoolja är en av de eteriska oljor som har de bästa fuktgivande effekterna, och är den som de flesta väljer för att behandla torr hud. Dessutom innehåller den en stor mängd vitamin A, vitamin E och hälsosamma fettsyror som ger bra näring till huden.

En annan olja som har betydande fuktgivande fördelar är lavendelolja. Den har också goda egenskaper för hudregenerering.

5. Behandling av blåmärken och krampanfall

En av de mest effektiva eteriska oljorna för behandling av blåmärken och bulor är eterisk olja från hästfibbla, även kallad slåttergubbe – och vilket handeln ofta säljer under dess latinska namn arnica. Det räcker med endast några droppar av denna vegetabiliska olja som du gnuggar in i området du ska behandla. Du kommer snart se goda resultat. Oljan hjälper till att förhindra att blod samlar sig i det skadade området och minskar risken för att ett blåmärke bildas. Det förbättrar också cirkulationen och fungerar som ett smärtstillande medel.

6. Hjälper sömnen

Det finns flera olika oljor som du kan använda för att hjälpa barn att somna. Bara 2 till 3 droppar eterisk lavendelolja i en luftfuktare kan ge en kraftfull avslappnande effekt.

Oljor i en diffuser hjälper dig att somna

För detta kan du även använda johannesörtsolja. Romersk kamomill är också en växt som kan hjälpa barn som blir rädda på natten. Mejram är en annan växt som kan lugna oro samt minska hyperaktivitet och stress, och doften av denna olja är mycket behaglig.

7. Lindra huvudvärk

Det finns många eteriska oljor som avsevärt kan minska migränsmärtor. Bland annat studier från European Neurology visar att inandning av eterisk lavendelolja kan vara ett effektivt och säkert terapeutiskt alternativ vid hantering av migrän.

8. Behandling vid mjölkskorv

Vid hudtillstånd som kännetecknas av att huden fjällar är mandelolja en fördelaktig eterisk olja för barn. Den rekommenderas vid mjölkskorv, psoriasis i hårbotten och mjälleksem.

9. Tarmkramper och gaser

Många av dessa eteriska oljor för barn har antispasmodiska egenskaper. Detta betyder att de kan hjälpa till att lugna magkramper och det obehag som kommer vid dessa besvär. Bland dessa oljor finns ingefära, kamomill och lavendel. Pepparmyntolja hjälper också att förbättra mag- och tarmfunktionen och därmed med korrekt matsmältning.

10. Influensa och förkylning

Användningen av eteriska oljor i aromatisk form kan hjälpa till att lindra nattliga besvär hos barn med förkylning. Effektiva alternativ är kamfer-, mentol- och eukalyptusoljor. Ett par oljor som har antivirala egenskaper är kamomillolja och teträdolja.

eteriska oljor ger många fördelar för barn

Att välja eteriska oljor för barn

Experter rekommenderar användning av eteriska oljor för spädbarn och barn så länge de är organiska och inte syntetiska. Det är dock viktigt att undvika att använda dem på spädbarn under 3 månader.

När du väljer eteriska oljor, bör du säkerställa att de är certifierat ekologiska (certifierat ekologiskt odlade). Du bör samtidigt undvika essentiella oljor för barn som  innehåller irriterande ämnen, såsom mentol, fenol, eukalyptus och ketoner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Greeson JM, Sanford B, Monti DA. St. John’s wort (Hypericum perforatum): a review of the current pharmacological, toxicological, and clinical literature. Psychopharmacology (Berl). 2001 Feb;153(4):402-14. doi: 10.1007/s002130000625. PMID: 11243487.
  • Sasannejad P, Saeedi M, Shoeibi A, Gorji A, Abbasi M, Foroughipour M. Lavender essential oil in the treatment of migraine headache: a placebo-controlled clinical trial. Eur Neurol. 2012;67(5):288-91. doi: 10.1159/000335249. Epub 2012 Apr 17. PMID: 22517298.
  • Lee MS, Choi J, Posadzki P, Ernst E. Aromatherapy for health care: an overview of systematic reviews. Maturitas. 2012 Mar;71(3):257-60. doi: 10.1016/j.maturitas.2011.12.018. Epub 2012 Jan 27. PMID: 22285469.
  • Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006 Jan;19(1):50-62. doi: 10.1128/CMR.19.1.50-62.2006. PMID: 16418522; PMCID: PMC1360273.
  • Bachir RG, Benali M. Antibacterial activity of the essential oils from the leaves of Eucalyptus globulus against Escherichia coli and Staphylococcus aureus. Asian Pac J Trop Biomed. 2012 Sep;2(9):739-42. doi: 10.1016/S2221-1691(12)60220-2. PMID: 23570005; PMCID: PMC3609378.
  • Saharkhiz MJ, Motamedi M, Zomorodian K, Pakshir K, Miri R, Hemyari K. Chemical Composition, Antifungal and Antibiofilm Activities of the Essential Oil of Mentha piperita L. ISRN Pharm. 2012;2012:718645. doi: 10.5402/2012/718645. Epub 2012 Dec 13. PMID: 23304561; PMCID: PMC3532871.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.