Högt blodtryck hos barn: Symptom och hur man förebygger det

Högt blodtryck hos barn kan gå förbi obemärkt. Därför bör du regelbundet kontrollera blodtrycket för att undvika allvarligare hälsoproblem.
Högt blodtryck hos barn: Symptom och hur man förebygger det

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När vi hör att någon har högt blodtryck brukar vi tänka på vuxna och äldre människor. I allmänhet tror vi att de är överviktiga och inte är fysiskt aktiva. Men allt fler barn i skolåldern har högt blodtryck idag.

Om du tittar på det i lite mer detalj kommer du upptäcka att det kan förekomma i alla åldrar. Lyckligtvis är andelen barn med högt blodtryck fortfarande mycket litet. Det är dock viktigt att du är uppmärksam. Enligt uppgifter lägger många människor inte märke till det och det är idag underdiagnostiserat.

Det är bra att veta att det finns två typer av blodtryck. Det finns ett som når hög intensitet när hjärtat pumpar ut blod till hela kroppen. Detta kallas systoliskt tryck, eller det övre blodtrycket. Det andra är diastoliskt blodtryck, eller det undre trycket, vilket är då hjärtat slappnar av för att ta in blod mellan slagen.

Högt blodtryck hos barn är ett varningstecken

Forskare letar fortfarande efter orsakerna till högt blodtryck hos barn. I de flesta fall, förutom de som är direkt relaterade till fetma, kan de inte hitta någon specifik orsak. Det är därför det är så svårt att diagnostisera högt blodtryck.

Det som är klart är att när det höga blodtrycket blir till ett problem är det vanligtvis ett varningstecken på ett annat allvarligt hälsoproblem. Det kan vara ett tecken på njursjukdom, hjärtfel eller problem med nervsystemet eller det endokrina systemet.

Det är klart att högt blodtryck utvecklas med åldern. Det är därför ett barn kan ha högt blodtryck men inte visar några andra symtom. Men med tiden kan deras tillstånd förvärras.

Högt blodtryck hos barn: läkare tar blodtrycket på barn

Vad är de vanligaste tecknen och symptomen på högt blodtryck hos barn?

Om din läkare tror att ditt barn kan ha högt blodtryck kan läkaren testa det genom några rutinprov och undersökningar. Den bästa metoden är att helt enkelt ta barnets blodtryck med en blodtrycksmätare. Vanligtvis är det på det sättet som läkare upptäcker högt blodtryck.

Tillståndet ger inga synliga problem, vilket gör det svårt att lägga märke till hemma. Men dessa symtom kan vara indikatorer på högt blodtryck:

  • Yrsel efter att ha utfört fysiska aktiviteter
  • Konstant huvudvärk
  • Svårt att andas djupt
  • Konstant trötthet
  • Suddig syn eller förvirring

Rekommendationer för att behandla högt blodtryck hos barn

Om ditt barn har högt blodtryck på grund av fetma är det som hjälper barnet mest att gå ner i vikt. Att gå ner i vikt kommer inte bara hjälpa till att förbättra blodtrycket, utan också gynna barnets allmänna hälsa.

Sedan bör du övervaka och begränsa hans eller hennes saltintag. Sätt inte fram salta kex och snacks på bordet och kontrollera hur mycket salt du tillsätter till och på maten. Genom att helt enkelt se över ditt barns saltintag kan du avhjälpa mild hypertoni. Du kan också sänka även högre blodtrycksnivåer.

Ett överviktigt barn är mycket mer benäget att få andra hälsoproblem utöver högt blodtryck. För att undvika detta, hjälp honom eller henne att skapa goda matvanor och träningsvanor. De är nyckeln till en hälsosam tillväxt.

Att lägga upp en träningsrutin för ditt barn kommer också nästan garanterat att vara ett förslag från barnläkaren. Det är bevisat att fysisk aktivitet hjälper till att reglera blodtrycket. Därför kan en måttlig träningsrutin hjälpa barn med högt blodtryck.

barn redo för att springa ett lopp

Det går att förebygga!

Det är mycket viktigt att identifiera högt blodtryck i ett tidigt skede. Nuförtiden rekommenderar man att man kontrollerar barns blodtryck från och med 3 års ålder. Det är extra viktigt för barn som är för tidigt födda eller som hade låg födelsevikt.

Det är viktigt för föräldrarna att veta att de måste ta hand om tillståndet direkt. Att ignorera eller försumma det kommer bara att göra det värre med åren.

Det kan orsaka hjärtsvikt eller stroke i vuxen ålder. Dessutom kan långvarigt högt blodtryck orsaka förändringar i blodkärlens väggar. Det kan till och med orsaka skador på njurarna, ögonen och andra organ.

Kontrollera det regelbundet och följ de rekommendationer vi gett dig för att hjälpa ditt barn att undvika problem med blodtrycket i framtiden.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.