Vikten av att äta nyttigt från en tidig ålder

Vikten av att äta nyttigt från en tidig ålder

Senaste uppdateringen: 23 maj, 2019

Som föräldrar har vi ansvar för att våra barn lär sig vikten av att äta nyttigt från en tidig ålder. Våra barn bör börja förstå vad god näring betyder redan under barndomen.

Nya program och uppmaningar kommer ut varje dag för att ge oss råd och hjälpa oss i vårt föräldraskap. Det är för att förebygga alla slags hälsoproblem, inklusive näringsbrist och övervikt.

Både i familjen och vid lärosäten har näring blivit ett centralt begrepp. Faktum är att vissa skolor gör det till och med till en del av sin läroplan. Detta beror på att de anser att en balanserad kost och att äta nyttigt är grundläggande för barns utveckling.

Att äta nyttigt från en tidig ålder innebär att din kost baseras på råvaror av god kvalitet. Det betyder att du undviker socker och mättat fett så mycket som möjligt.

Som ett resultat kommer barnen att vara bättre på att välja näringsrik mat, och mer benägna att säga nej till skräpmat.

Självklart säger vi inte att det här är en lätt sak att åstadkomma. Hinder kommer alltid att komma upp. Och det här väcker givetvis många frågor hos föräldrarna.

Den första frågan som dyker upp bland föräldrar är varför vissa barn äter mer än andra. Svaret är att de små är vana vid den söta och relativt oföränderliga smaken av mjölk.

När de börjar med smakportioner möter de nya och okända smaker som utmärker sig från det som de är vana vid.

Pojke tittar skeptiskt på sin mat

Hur visar vi upp ett gott exempel på nyttig mat för våra barn?

När vi lär våra barn om näring så måste vi, precis som med alla andra läxor under barnens uppväxt, leva som vi lär. Vi kan inte förvänta oss att våra barn gör något vi inte är villiga att göra själva.

Kom ihåg att det första steget mot en hälsosam kost för barn börjar när de är små. Det betyder att vi måste visa upp ett bra exempel med vårt eget ätande.

Genom att vara förebilder med våra egna hälsosamma beslut ska vi skapa en bra grund för våra barn.

Sunda matvanor börjar med att ha ett brett utbud av mat tillgängligt i hemmet. Detta kommer att hjälpa ditt växande barn att vänja sig vid många olika smaker.

Dietister rekommenderar att ni sitter ner för att äta tillsammans med era barn och lär dem om de typer av mat som äts i ert hem.

Rekommendationer för att äta nyttigt från en tidig ålder

Om ditt barn vägrar att äta alla de livsmedel som du erbjuder, förlora inte hoppet och bli inte arg. Med lite tålamod och tolerans kommer ditt barn säkert att vänja sig vid nya smaker. Lite i taget och i sin egen takt.

Vissa föräldrar använder tekniken att låta sina barn smaka lite av allt familjen äter. På så sätt påskyndar detta inlärningsprocessen.

Om du till exempel hackar mat till middagen, som morötter eller skinka, kan du erbjuda små smakprov till ditt barn utan att tvinga honom eller henne att äta dem.

Ett annat knep är att använda olika färger på maten. Till exempel kan du förbereda vita såser gjorda med potatis, blomkål eller lök. Du kan också laga orangefärgade puréer med morötter eller squash.

Det är viktigt att se till att föra in nya livsmedel från alla livsmedelsgrupper, i den takt som satts av ditt barns läkare.

En annan taktik är att låta barnen röra, kladda med och manipulera maten själva. Detta låter dem bli vana vid maten och bli bekant med den. Till att börja med måste de inte ens äta den eller stoppa den i munnen – bara bli mer bekanta med den.

Du kan också lägga upp maten på tallriken på ett sätt som är mer attraktivt och iögonfallande.

Kom ihåg att ditt barn bara ska få tillgång till godis då och då. Anledningen till detta är enkel.

Om du inte kontrollerar ditt barns intag av sötsaker och godis kommer det en tid när efterrätten blir viktigare för ditt barn än huvudrätten. Och som ett resultat kommer ditt barn att ogilla vad det än är som serveras före desserten.

Pojke äter äpple

Fler tips för att lära barn att äta nyttigt

Om du lär dina barn att äta nyttigt från en tidig ålder genom att tillhandahålla en hälsosam, balanserad kost, förbereder du dem på en livstid med god hälsa.

Ett viktigt råd är att låta ditt barn sluta äta när han eller hon känner sig mätt. Du kan fråga små barn om deras magar är mätta eller har plats för mer mat, för att hjälpa dem att känna efter.

Inom vissa gränser bör små barn alltid få äta tills de är mätta. Vi bör låta det vara barnet som säger till när han eller hon är mätt.

Det är sant att tycke och smak börjar bildas redan under amningen. Men inte desto mindre, om ditt barn inte tycker om vissa smaker, betyder det inte att han eller hon aldrig kommer att tycka om dem.

Ibland är det bara en fråga om att försöka om och om igen. Om ditt barn inte gillar en viss typ av mat första gången, vänta några dagar och ge den till honom eller henne igen. Vid ett eller annat tillfälle kommer ditt barn troligen att prova.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.