Medfödda hjärtfel: Vad det är och hur det behandlas

Medfödda hjärtfel är strukturella problem i hjärtat och en vanligt förekommande fosterskada. Man måste behandla detta tillstånd ordentligt för det kan i värsta fall leda till döden i annat fall. Läs mer om detta vanliga tillstånd i den här artikeln och rusta dig med all information du behöver.
Medfödda hjärtfel: Vad det är och hur det behandlas

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Under graviditeten kan en del foster utveckla abnormiteter eller defekter och medfödda hjärtfel är bland de vanligaste och de som kanske oroar blivande mödrar mest. Lär dig mer om det här.

Med andra ord finns det många olika typer av abnormiteter som kan påverka alla delar av barnets kropp och det är eftersom det kan drabba allt från händer och fötter till barnets hjärta.

Många blivande mödrar känner sig översköljda av information om olika problem och detta gör att de ställer den här frågan: Vad är medfödda hjärtfel?

Medfödda hjärtfel är anomalier som drabbar hjärt- och kärlsystemet och som är ett tillstånd som finns närvarande vid födseln.

Idag vet vi mycket mer om detta tillstånd och det finns även mycket fler åtgärder och behandlingar. Dessutom finns det mycket information om vad som orsakar detta fel, vilka de olika typerna är, samt dess symptom och behandlingar.

Medfödda hjärtfel

Tidigare hade vi en specifik definition av medfödda hjärtfel. Det är en fosterskada där barnets hjärta har strukturella och kardiovaskulära problem.

Numer, när vi pratar om denna sjukdom, kan det faktiskt syfta till ett stort antal hjärtsjukdomar. De har potential att försätta ditt barns liv i fara under det första året. Men med rätt behandling kan ni ta er igenom detta tillstånd och leva ett långt liv.

Enligt American Academy of Pediatrics föddes mellan 1% och 2% av alla barn med missbildningar i USA idag.

Samtidigt, enligt American Heart Association, har 9 av 1000 barn ett medfött hjärtfel vid födseln. Dessa data visar att medfödda hjärtfel är bland de vanligast förekommande defekterna.

illustration av foster i livmodern


Orsaker till medfödda hjärtfel

Låt oss nu titta på några av de möjliga orsakerna till medfödda hjärtfel hos barn. Som du vet börjar fostrets hjärta utvecklas strax efter befruktningen och det är helt utvecklat vid den åttonde veckan av graviditeten.

Någon gång under dessa tidiga veckor kommer denna defekt att etableras. Den främsta orsaken är att hjärtat inte gick igenom alla nödvändiga steg i utvecklingen.

Det är fortfarande ett mysterium varför detta händer och för det mesta kan läkare inte hitta en specifik orsak. Dessutom finns det inget mödrar kan göra för att förhindra det och det hjälper inte att känna sig stressad över det.

“Det är en fosterskada där barnets hjärta har strukturella och kardiovaskulära problem.”

Typer av medfödda hjärtfel

Medfödda hjärtfel har några olika klassificeringar. Kardiologerna pratar om att de kan vara cyanotiska och icke-cyanotiska fel. Några av de problem som barn kan lida av är:

  • Minskat blodflöde till lungorna: När detta händer är syrehalten i barnets blod för låg och därmed lider även resten av kroppen av syrebrist. Detta leder till att barnet är cyanotiskt och därför ser huden blåaktig ut.
  • För stort blodflöde till lungorna: Detta gör att lungorna arbetar för hårt och dessutom ökar barnets blodtryck.
  • För litet blodflöde genom kroppen: Det här inträffar när blodkärlen blockeras och blodet inte kan strömma fritt.

Med utgångspunkt från dessa problem börjar kardiologerna behandla de defekter som orsakar dem och kan antingen bota dem eller mildra symptomen. Detta inkluderar arteriella kanaler och interatriell kommunikation.

Det kan också omfatta ventrikulära kanaler, lungklaffarna med mera. Dessutom kan ofta fler än en hjärtsjukdom existera samtidigt.

gravid kvinna undersöks


Behandling av hjärtproblem

Barnkardiologer ansvarar för att behandla varje enskilt fall på ett individuellt sätt och de har flera olika verktyg för att göra det. De kan upptäcka vissa problem även när barnet fortfarande är i livmodern medan andra fel kan förbli dolda tills barnet är fött.

För att behandla dessa åkommor bestämmer specialisterna vad den mest effektiva behandlingen är för barnet. Till exempel kan behandlingarna bestå av mediciner och till och med operationer. Det beror helt på varje enskilt fall och hur allvarligt det är samt barnets övriga hälsotillstånd.

Som sagt är de läkaren bestämmer när man ska utföra en operation och ibland behöver man operera barnet omedelbart eller till och med i livmodern. Å andra sidan kan några barn vänta i månader eller till och med år.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.