Använd ingefära för att bekämpa förkylningar hos barn

Lär dig mer om ingefärans sjukdomsbekämpande egenskaper, roten är en utmärkt huskur för att lindra samt motverka förkylningar hos barn.
Använd ingefära för att bekämpa förkylningar hos barn
Saúl Sánchez Arias

Granskad och godkänd av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Här kan du lära dig mer om de antimikrobiella egenskaperna hos ingefäran, en utmärkt huskur för att förebygga och bekämpa förkylningar hos barn. Denna rot, som är vanlig i det asiatiska köket, blir allt populärare i västvärlden tack vare dess näringsinnehåll.

Att ta hand om våra barns hälsa är viktigt för att se till att de förblir friska och starka då de växer upp. Under den kalla årstiden samt vid temperaturförändringar är risken för att barn drabbas av förkylningar större. Men naturen erbjuder oss en av de bästa huskurerna för att undvika detta: ingefära.

Denna ört har använts i många år som en av de främsta hostdämparna för både vuxna och små . När det gäller barn skadar det förstås aldrig kontakta vården och fråga om de rekommenderar att man tar ingefära för att lindra besvären.

Läkare rekommenderar ofta receptfria läkemedel för att lindra symtom på förkylning och hosta , men alla kommer inte att finna tillräcklig lindring.

Därför kan man som förälder förbereda ett utsökt te med naturliga ingredienser som kan hjälpa till med att lindra symptomen. Du kan använda ingefära tillsammans med citron, honung och apelsin för att hjälpa barnet att må bättre.

Recept med ingefära som bekämpar förkylningar hos barn

Pulveriserad ingefära och curcuma.

Ingefära är en rot med orientaliskt ursprung som har använts inom traditionell medicin i cirka 2000 år. Under denna period har hundratals recept tagits fram för att behandla förkylningar hos barn , vilket är möjligt tack vare dess antiinflammatoriska, hostdämpande och antivirala egenskaper. Flera aktuella studier visar ingefärans förmågor när det gäller att bekämpa förkylningar och deras symtom.

Ingefärste :

Ingredienser:

Förberedelse:

Hetta upp vattnet och tillsätt riven ingefära. Tillsätt därefter honungen och rör om tills allt är väl utspätt. Sila av blandningen för att ta bort sedimentet, och det är allt! Ge gärna ditt barn den här drycken före sänggåendet så att den kan verka och ge lindring under natten.

Huskur:

Ingredienser:

 • 1,5 l vatten
 • 120 g tunt skivad ingefära
 • 2 kanelstänger

Förberedelse:

Sätt vattnet i en liten kastrull, koka upp och låt sedan den skivade roten och kanelen sjuda på låg värme i 30 minuter. Filtrera infusionen för att ta bort de fasta delarna. Tillsätt honung, eller lite socker om du har små barn, och ge dem några teskedar under dagen.

Naturdryck :

Ingredienser:

 • 1 citron
 • 330 ml vatten
 • 120 ml riven ingefära
 • Honung

Förberedelse:

Pressa citronen i glaset med vatten, tillsätt roten och koka sakta upp. Efter att det har kokat upp behöver du filtrera vätskan och låta den stå tills den blir ljummen. Tillsätt honungen och servera drycken innan läggdags.

Ångbad

Om det förkylda barnet är över fyra år kan ingefärsroten hjälpa det att andas bättre om den används för att skapa ånga. Tillvägagångssättet är som följer: Lägg en rot i en kastrull med vatten och låt koka i 20 minuter. Ta sedan bort grytan från värmekällan och täck mycket försiktigt barnets huvud och ditt eget med en handduk (på så sätt kan du se till att ångan inte är för varm). Förbli vid barnets sida och för era huvuden närmare kastrullen så att ni andas in ångan.

Denna kurering kan pågå från 5 till 10 minuter, eller så länge som det är nödvändigt för att rensa luftvägarna. När det är klart behöver den sjuke hållas varm, och undvika kallt drag.

Kontraindikationer

En person som ligger på en soffa täckt av en filt.

Det är viktigt att inte överskrida den angivna dosen för att undvika magont eller andra gastrointestinala komplikationer. Dessutom kan barn under två år reagera dåligt på intaget av denna krydda eftersom matsmältningssystemet ännu inte är moget, det kan till och med orsaka kräkningar enligt en artikel publicerad i tidskriften Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Ingefära, en allt populärare krydda

Utöver sina egenskaper när det gäller att hjälpa till med att bekämpa förkylningar hos barn så har ingefäran viktiga näringsämnen som förebygger andra typer av sjukdomar. Till exempel kan dess regelbundna konsumtion lindra symptomen på inflammatoriska tarmsjukdomar. Den är till och med effektivt vid behandling av vissa neurodegenerativa sjukdomar, som ett komplement till farmakologisk behandling.

Av dessa skäl är det en bra idé att regelbundet inkludera ingefära i er kost. För att göra detta kan du använda de rekommenderade recepten, eller använda den i färsk eller pulverform för att förbättra smaken på dina ordinarie rätter. Kom ihåg att den inte har några magiska krafter och att du måste följa en balanserad och varierad kost för att dra nytta av dess effekter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Marx W., Ried K., McCarthy AL., Vitetta L., et al., Ginger mechanism of action in chemotherapy induced nausea and vomiting: a review. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017. 57 (1): 141-146.
 • Nocerino R, Cecere G, Micillo M, De Marco G, Ferri P, Russo M, Bedogni G, Berni Canani R. Efficacy of ginger as antiemetic in children with acute gastroenteritis: a randomised controlled trial. Aliment Pharmacol Ther. 2021 Jul;54(1):24-31.
 • Sahoo M., Jena L., Narayan Rath S., Kumar S., Identification of suitable natural inhibitor against influenza A (H1N1) neuraminidase protein by molecular docking. Genomics Inform, 2016. 14 (3): 96-103.
 • Susilowati, E., Yuliana, F., & Hakim, A. R. Herbal Extract Of Ginger And Honey To Acute Respiratory Infection In Toddler; Literature Review. Jurnal Kebidanan Malahayati. 2022; 8(4): 796-801.
 • Townsend EA, Siviski ME, Zhang Y, Xu C, Hoonjan B, Emala CW. Effects of ginger and its constituents on airway smooth muscle relaxation and calcium regulation. Am J Respir Cell Mol Biol. 2013 Feb;48(2):157-63.
 • Yamprasert R, Chanvimalueng W, Mukkasombut N, Itharat A. Ginger extract versus Loratadine in the treatment of allergic rhinitis: a randomized controlled trial. BMC Complement Med Ther. 2020 Apr 20;20(1):119.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.