Allergi mot komjölksprotein hos barn

Visste du att barn kan ha allergi mot komjölksprotein? Vi berättar hur man skiljer den här typen av allergi från laktosintolerans, eftersom de är lätta att förväxla.
Allergi mot komjölksprotein hos barn
Silvia Zaragoza

Skriven och verifierad av nutritionisten Silvia Zaragoza.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Visste du att den vanligaste allergin bland barn är mot komjölksprotein? Dessutom är det en av de första allergierna som uppträder, eftersom komjölk vanligtvis introduceras före ett års ålder och före andra potentiellt allergiframkallande livsmedel. Detta gör det möjligt för läkare att upptäcka allergin tidigt och påbörja behandlingen så snart som möjligt för att undvika framtida problem.

Det drabbar vanligtvis 2% av alla barn och brukar hålla i sig in i vuxen ålder. Det viktigaste här är att inte blanda ihop det med laktosintolerans. Varför? Eftersom det är många fler livsmedel man måste undvika. Därför är det viktigt för dig som vuxen att vara uppmärksam på situationen, och särskilt om ditt barn äter på förskolan eller i skolan.

Vill du veta hur man upptäcker denna typ av allergi och vad man bör göra om en oväntad reaktion inträffar? Läs vidare här så berättar vi allt om det. Vi berättar också vad barn med allergi mot komjölksprotein kan äta och hur man tillagar maten för att undvika en korsreaktion.

allergi mot komjölksprotein: pojke med ett glas mjölk håller sig för magen

Diagnos och symptom på allergi mot komjölksprotein hos barn

Observera att detta är ett immunsvar. Experter diagnostiserar det genom att detektera IgE-antikroppar i blodet. Det finns två sätt att göra det på: genom ett pricktest eller genom ett blodprov.

När man utför ett pricktest kommer läkaren att injicera allergenet under huden och observera uppkomsten av röda prickar och klåda under en viss tid. För barn är den här metoden den minst invasiva, och därför är det den mest använda.

Å andra sidan tillåter ett blodprov läkaren att utvärdera blodcellernas reaktion på mjölkproteiner.

Du måste också ta hänsyn till barnets medicinska historia, som inkluderar familjehistoria, ålder när symptomen först uppstod och förfluten tid mellan intag av allergen och symptom.

Generellt kan du se allergin som klåda och rodnad i huden efter intag av komjölksprotein. Dessutom kan du efter några timmar också observera illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor och svårt att andas.

Kost för att behandla allergi mot komjölksprotein hos barn

Till skillnad från laktosintolerans är mejeriprodukter inte ensamma om att innehålla de ämnen som barnet reagerar på. Kalvkött och dess derivat, som hamburgare, korv och cannelloni, för att nämna några, innehåller alla tillräckliga mängder av komjölksprotein för att utlösa allergin.

Dessutom finns det en stor likhet mellan komjölksproteiner och proteiner som finns i get- och fårkött. På grund av detta bör man undvika dessa, liksom alla andra källor till laktoglobuliner och kasein.

Du kan också hitta dessa proteiner i såser, konserver, färdigmat, choklad, kakao, flingor, vissa typer av bröd, korv och godis. Det beror på att man använder dem som tillsatser, och du kan även hitta dem i tvålar, krämer, lotioner och läkemedel. Innan du köper något måste du helt enkelt läsa innehållsdeklarationen eller be återförsäljaren eller tillverkaren om råd, eftersom det är obligatoriskt att deklarera detta.

Om produkten endast innehåller spår är den dock undantagen. Mängderna är för små för att orsaka någon skadlig reaktion. För det mesta beror korskontaminering på grund av att produkterna är tillagade i samma produktionsanläggningar. Så om du inte är säker på om en produkt är fri från komjölksprotein är det bättre att du inte köper den.

Slutligen, kom ihåg att använda olika köksredskap när du hanterar mat som är fri från detta allergen och annan mat. Det är bäst att förbereda dem i separata områden för att undvika kontakt och korskontaminering. Kom ihåg att rengöra alla ytor och kastruller ordentligt efter användning.

Alternativa livsmedel för barn med allergi mot komjölksprotein

När det gäller mejeriprodukter kan du få tag i en hel del hydrolyserade alternativ som har tagit bort proteinerna som orsakar allergi. Om inte kan du prova följande alternativ, även om du måste komma ihåg följande rekommendationer:

  • Vi rekommenderar sojadrycker från 12 månaders ålder.
  • Risdrycker är inte ett bra alternativ eftersom de kan innehålla stora mängder arsenik, ett giftigt mineral som finns i jorden.
  • Andra drycker, som de som är tillverkade av havre eller nötter, kan barn dricka utan problem. Näringsvärdet liknar dock inte mjölk eftersom det knappast innehåller några proteiner. De utmärker sig för sina kolhydrater och sitt höga fettinnehåll.
  • Välj de som inte har tillsatt socker och, om möjligt, de som är berikade med D-vitamin och kalcium.
allergi mot komjölksprotein: barn med utslag i ansiktet

När det gäller kött kan du servera ditt barn kyckling, kanin, kalkon och fläsk, som är mer mört. Om du dessutom erbjuder lite citrusfrukt eller paprika vid samma måltid kommer du att förbättra ditt barns absorption av järn.

Lära sig att leva med en allergi mot mjölkprotein

Det är normalt att man har många frågor när man upptäcker att ens barn har en allergi mot komjölksprotein. Vi har redan svarat på några av dem.

Problemet här är att många stapelvaror är de som påverkas – livsmedel som har en viktig roll att spela för bentillväxt och för att förebygga anemi.

Det finns dock andra livsmedel tillgängliga med samma näringsämnen, såsom broccoli, brysselkål, mandlar, bönor, skaldjur, fisk och annat kött.

Utöver detta måste du vara mycket försiktig när du först har fått allergin diagnostiserad. Du måste lära dig vilken mat du kan köpa och tillaga och vad du kan göra när ni äter ute. Du måste läsa på om ämnet för att förhindra oavsiktligt intag eller kontakt.

Därför måste du alltid ta med dig ditt barns adrenalinspruta, vilket minskar effekten av anafylaktisk chock. Detta manifesterar sig genom andningssvårigheter, yrsel, svettning och takykardi, bland andra symptom.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Asociación Española de Personas con Alergia a los Alimentos y latex (AEPNAA). Alergia a la proteína de leche de vaca. [Consultado el 15 de septiembre de 2020] Disponible en: https://www.aepnaa.org/ver/leche
  • Kansu, A; Yüce, A; Dalgıc, B; Enis Şekerel, B; Çullu-Çokuğraş, F; Çokuğraş, H (2016) Consensus statement on diagnosis, treatment and follow-up of cow’s milk protein allergy among infants and children in Turkey. Turk J Pediatr, 58(1): 1-11.
  • Martorell-Aragonés,A; Echeverría-Zudaire, L; Alonso-Lebrero,E; Boné-Calvo, J; Martín-Muñoz, M F; Nevot-Falcóet, S al (2015) Position document: IgE-mediated cow’s milk allergy. Allergol Inmunopathol, 43(5): 507-26. 
  • Cuomo, B., Indirli, G. C., Bianchi, A., Arasi, S., Caimmi, D., Dondi, A., … & Calvani, M. (2017). Specific IgE and skin prick tests to diagnose allergy to fresh and baked cow’s milk according to age: a systematic review. Italian journal of pediatrics43(1), 93. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29025431/
  •  


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.