Vanliga anledningar till att bebisar kräks

När bebisar kräks, blir deras föräldrar ofta oroliga. Uppkastningar behöver dock inte vara ett tecken på någonting allvarligt. I den här artikeln går vi igenom några av de vanligaste orsakerna till att bebisar kräks.
Vanliga anledningar till att bebisar kräks

Senaste uppdateringen: 24 november, 2018

När du frågar dig själv varför bebisar kräks, ska du veta att det finns ett antal möjliga orsaker.

Uppkastningar är ganska vanliga under den första veckan i ett barns liv. Det här är normalt, då barnet precis håller på att vänja sig vid att amma eller suga på flaskan. Barnets kropp är såklart också under utveckling.

Nedan går vi igenom några av de vanligaste orsakerna till varför bebisar kräks. Det kan vara allt ifrån dålig matsmältning till långa perioder av skrik, hosta, eller yrsel efter en lång bilfärd.

Många vanliga barnsjukdomar kan orsaka kräkningar. Därför kan du räkna med att ditt barn kommer att drabbas av detta flera gånger under de tidiga levnadsåren. Det går oftast över snabbt, utan behandling.

-Amerikanska barnläkarakademin (AAP)

De vanligaste orsakerna till att bebisar kräks

Matningsproblem

Under de första månaderna i livet, är uppkastningar ofta relaterade till matningsproblem. När din bebis tar in för mycket mjölk så kommer det att orsaka kräkning.

En annan, betydligt mer ovanlig orsak, är en möjlig allergi mot proteinerna som finns i bröstmjölken eller mjölkersättningen.

Infektioner av virus eller bakterier

Nästäppa och luftvägssjukdomar kan orsaka kräkningar i många fall, i synnerhet i samband med hosta.

Slemmet som bildas vid en förkylning kan också bli ett hinder i barnets luftstrupe och trigga kräkreflexen.

En skrikande bebis.

Ymnigt skrikande

Långa perioder av skrikande är en vanlig orsak till att bebisar kräks. Om det här händer, och barnet inte uppvisar några andra symtom, så finns det ingen anledning till oro.

Åksjuka

Om ni ofta åker bil långa sträckor, kan åksjukan vara orsaken bakom bebisens uppkastningar.

Det här händer eftersom det inte finns något samband mellan vad barnet ser och hur dess kropp gungas av fordonet.

Gifter

En annan tänkbar orsak till att bebisar kräks, är att de ha svalt någonting giftigt. De vanligaste varianterna av giftiga substanser är mediciner, växter och smink.

Vissa livsmedel och smutsigt vatten kan orsaka en förgiftning i barnets kropp.

Tarmvred

Plötsligt uppkommande, ihållande kräkningar kan vara ett tecken på många olika sjukdomar, inklusive tarmvred.

Om din bebis kastar upp mycket, äter dåligt, och även har andra symtom, bör ni besöka en pålitlig barnläkare.

Episoder med kräkningar pågår ofta inte särskilt länge. För det mesta är de inte ett tecken på någon allvarlig sjukdom, och behöver inte heller behandlas.

Dock bör du se till att din bebis dricker tillräckligt. Om din bebis ser frisk ut och dess vikt är inom ett acceptabelt intervall, finns det ingen anledning att oroa sig.

När ska man uppsöka läkare?

Det är ovanligt att kräkningar är ett tecken på någon allvarlig sjukdom. Men du bör ta ditt barn till en läkare om du observerar något av följande symtom i samband med uppkastningarna:

 • Tecken på uttorkning: torr mun, skrik utan tårar, mindre urin än normalt
 • Feber
 • Dålig aptit
 • Ihållande kräkningar som pågår i mer än 12 timmar eller är väldigt rikliga
 • Märkliga utslag
 • Dåsighet eller irritabilitet
 • Uppblåst mage
 • Onormala substanser i uppkastningen, såsom blod eller galla, som ger uppkastningen en grönaktig nyans
En bebis som mår illa.

Vad ska jag göra när min bebis kräks?

 • Se till att barnet får i sig vätska. När han kräks, förlorar han vätska. Det är viktigt att han dricker, för att ersätta den vätska som han förlorat. Undvik artificiella juicer och läsk. Om din bebis är uttorkad, rådfråga en barnläkare för att få veta vilken metod som är bäst för att återställa vätskebalansen.
 • Var försiktig med vad din bebis äter. Om din bebis redan äter fast föda, ska du undvika godis och annan mat som kan irritera henne. Börja långsamt med att introducera drycker, flingor och andra typer av lättsmält mat.
 • Se till att ditt barn får vila mycket. Sömn är den bästa medicinen för att lugna din bebis. När din bebis sover, kommer hennes tarmar att tömmas, vilket automatiskt kan minska kräkningarna. Håll dig nära hela tiden för att kunna ingripa om bebisen skulle kräkas i sömnen.

Även om uppkastningar kan verka skrämmande för bebisens föräldrar, finns det oftast ingen anledning till oro. Gör bara det som behövs för att bebisens kropp ska gå tillbaka till det normala igen.

Om symtomen kvarstår, eller om barnet beter sig ovanligt – se till att söka professionell hjälp.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Meyer R. Nutritional disorders resulting from food allergy in children. Pediatr Allergy Immunol. 2018 Nov;29(7):689-704
 • Kim D, Park J, Kim YM, Tchah H. Acute intoxication due to Wisteria floribunda seed in seven young children. Pediatr Int. 2017 May;59(5):600-603.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.