Candidiasis hos barn: Orsaker, symptom och förebyggande

Lär dig om candidiasis så att du kan förhindra det hos nyfödda barn. Ta reda på orsaker, symptom och konsekvenser och följ våra rekommendationer för att undvika det.
Candidiasis hos barn: Orsaker, symptom och förebyggande
Pedro González Núñez

Skriven och verifierad av barnpedagogen Pedro González Núñez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Candidiasis, eller muntorsk, är en oral infektion orsakad av svampen Candida albicans. Det kan vara ganska obehagligt och obekvämt. Infektionen är faktiskt vanligare bland nyfödda barn än du kanske tror.

Det kommer sig av samma svamp som kan orsaka blöjutslag och vaginala infektioner.

Orsaker till candidiasis

Normalt upprätthåller våra kroppar en balans med alla mikroorganismer som lever i och med oss. Ibland ändras emellertid denna balans av olika skäl. Det är då svamparter som candida albicans börjar föröka sig i en snabbare takt, vanligen i munnen och svalget.

När det händer äldre barn eller vuxna indikerar det förekomsten av en immunstörning, men oral candidiasis är vanligt hos nyfödda.

En av anledningarna till att immunsystemet tillfälligt kan vara försvagat är om man använder sig av antibiotika för att bekämpa en annan infektion.

En annan faktor är förlossningen själv. Om mamman har en vaginal infektion under förlossningen kommer barnet i kontakt med svampen och kan lätt bli smittat. Det kan också bli smittat via nappen på en nappflaska.

Symptom och behandling

Svampen etablerar sig i munnen och täcker tungan och gommen. Den kan också sprida sig till de inre kinderna och svalget. Det ser ut som vita fläckar som ser klumpiga och korniga ut.

Var mycket försiktig när fläckarna visar sig. Om de blir rispade eller går sönder kommer de att blöda kraftigt och barnet kan vägra att amma på grund av smärtan.

Som sagt är samma svamp också ansvarig för blöjutslag. I så fall visar sig infektionen som röda utslag istället för vita. En vaginal infektion liknar också blöjutslag.

I allmänhet försvinner infektionen på egen hand. Det är dock viktigt att låta en läkare titta på den så att han eller hon kan se hur allvarlig infektionen är och föreskriva lämplig behandling.

candidiasis på barns tunga

En läkare kan undersöka svampen med hjälp av ett mikroskop för att avgöra orsaken. Detta gör att han eller hon kan ge lämpliga rekommendationer för att undvika infektionen i framtiden.

För att behandla den skriver läkare vanligtvis ut läkemedel som man kan ta oralt eller som kan appliceras direkt på fläckarna som finns i munnen och svalget.

Det är också bra att se över sina hygienrutiner. Tvätta händerna ofta, byt blöjan regelbundet, hindra barnet från att stoppa händerna i munnen om de är smutsiga och, för vuxna, använd munskölj.

Förebygga candidiasis

Logiskt nog är det bästa sättet att förhindra infektionen att undvika omständigheterna som hjälper den att sprida sig:

  • Till att börja med bör gravida kvinnor få sin urin analyserad 15 dagar innan förlossningen för att se till att ingen infektion är närvarande. Om det finns en vaginal infektion, börja behandlingen så snart som möjligt. Kontrollera att problemet är helt borta några dagar innan förlossningen. Detta kan man göra med ytterligare ett urinprov.
  • Det är också viktigt att noggrant desinficera nappar och nappflaskor. Som sagt ovan är napparna på nappflaskor ett av de vanligaste sätten som infektionen sprider sig. Det bästa du kan göra är att använda en flaskesterilisator eller lägga napparna i kokande vatten i 3 minuter eller i ånga i 5 minuter.
candidiasis på baby

Det viktigaste är att stärka barnets immunsystem. För att göra detta bör bröstmjölk vara barnets enda matkälla under de första 6 månaderna. Detta är det bästa sättet att ge vitaminer och mineraler som barnet behöver för att hålla sig frisk.

Ett annat sätt att undvika candidiasis är att vara noga med hygienen. Undvik att låta ditt barn stoppa händerna i munnen om de är smutsiga. Om ditt barn har blöjutslag kan han röra vid det eftersom det är irriterat och sedan överföra svampen till munnen på det sättet.

“För att stärka ditt barns immunsystem bör bröstmjölk vara den enda matkällan under de första 6 månaderna.”

Dessa tips kan hjälpa dig att förhindra oral candidiasis hos ditt nyfödda barn och undvika obehag för din lilla.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.