Urinvägsinfektioner under graviditeten: symptom, behandling och hur du förebygger dem

Urinvägsinfektioner under graviditeten: symptom, behandling och hur du förebygger dem

Senaste uppdateringen: 01 augusti, 2019

Urinvägsinfektioner under graviditeten är vanligt förekommande och något vi måste vara uppmärksamma på. Det är viktigt att ha rätt information om vad som orsakar dem, liksom hur du kan behandla dem och vilka symptom de har.

Urinvägsinfektioner är inte ovanliga, inte minst under graviditeten. I själva verket fördubblas riskerna att drabbas av dem under graviditeten.

Det är viktigt att behandla dem på rätt sätt. Om du inte gör det kan det orsaka komplikationer och hälsoproblem hos både mamman och det ofödda barnet.

Symptom på urinvägsinfektioner under graviditeten

Symptomen på urinvägsinfektion beror på var de uppstår.

En infektion i urinblåsan

När en infektion uppstår i urinblåsan kallas den för cystit eller blåskatarr. Bland de vanligaste symptomen är den brännande känslan som uppstår när du kissar.

För vissa blir det rent av smärtsamt att urinera. Ett annat mycket vanligt symptom är det ständiga behovet att urinera, även om blåsan är tom. Detta kan vara ett mycket besvärande symptom för gravida kvinnor.

Du kan också känna smärta eller ett slags obehag i nedre delen av ditt bäcken. Bland symptomen på urinvägsinfektioner under graviditeten som mest skrämmer gravida kvinnor är närvaron av spår av blod eller var i urinen. Detta kallas hematuri.

Urinen kan även ha en fällning eller se ogenomskinligt ut och ha en obehaglig lukt.

Urinvägsinfektioner under graviditeten: gravid kvinna håller sig för skötet

Njurinfektioner

Det kan också hända att infektionen tar sig upp i njurarna. Möjliga symptom är:

Vad orsakar urinvägsinfektioner under graviditeten?

Under graviditeten genomgår kvinnans kropp en rad förändringar. Dessa förändringar i hennes anatomi och fysiologi påverkar urinvägarna och gör att hon är mer sårbar för dessa infektioner.

Mikroorganismerna som genererar urinvägsinfektioner är bakterier, virus, svampar och parasiter. Största delen av urinvägsinfektioner orsakas av E. coli, en mycket vanlig bakterie.

Moderns ålder också en viktig faktor. Ju äldre den gravida kvinnan är desto större är risken för en infektion. Dessutom är kvinnor som redan tidigare har haft infektioner under föregående graviditeter mer benägna att drabbas av dem igen.

Hur man behandlar urinvägsinfektioner under graviditeten

Antibiotika är den nödvändiga behandlingen för fall av urinvägsinfektioner. Det bör tas under en period av minst 7 dagar och alltid enligt din läkares föreskrifter. Om infektionen återkommer kan din läkare rekommendera kontinuerlig behandling, som kan pågå fram till förlossningen.

Självmedicinering innebär en hög risk och du bör undvika det. Det kan leda till att de smittade bakterierna blir resistenta istället för att döda dem.

Behandlingen av urinvägsinfektioner under graviditeten bör åtföljas av ett stort vätskeintag. Syftet är att du ska kissa flera gånger om dagen, för det underlättar elimineringen av bakterier. Kryddstarka och irriterande livsmedel bör man också utesluta.

Slutligen är det nödvändigt att bibehålla en god hygien i den infekterade zonen för att undvika att bakterierna växer till sig.

Urinvägsinfektioner under graviditeten: gravid kvinna dricker ett glas vatten

Det går att förebygga urinvägsinfektioner

Vissa åtgärder kan förhindra att man får urinvägsinfektioner under graviditeten:

  • Bär lösa kläder som inte sitter åt. Dessa kläder bör helst vara gjorda av bomull och andra naturliga material och inte av syntetiska fibrer.
  • Efter att du bajsar ska du torka dig framifrån och bak. Detta förhindrar att avföring från anus kommer i kontakt med urinröret och där orsakar infektioner.
  • Drick minst 8 glas vatten om dagen.
  • Fuktiga, varma miljöer är ett paradis för bakterier. Därför är det bra att hålla det smittade området så torrt och väl ventilerat som möjligt. Byt till exempel baddräkt så snart som du har lämnat vattnet.
  • Gå och kissa när du känner att du behöver och håll dig inte under längre stunder.

Tveka inte att gå till din läkare om du misstänker att du har en urinvägsinfektion under graviditeten. Han eller hon kommer att veta hur ni ska behandla ditt tillstånd på ett bra sätt så att det inte påverkar dig eller din bebis.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.