Munsår under graviditeten: vad du behöver veta
Herpesorsakade munsår under graviditeten kan vara både irriterande och smärtsamt, dessutom kan frekvensen öka.
Lyckligtvis får denna infektion vanligtvis inte någon inverkan på utvecklingen eller tillväxten av barnet i livmodern. Trots det är det viktigt att vidta en rad försiktighetsåtgärder under födseln för att undvika att smitta den nyfödda. Vi berättar allt du behöver veta i den här artikeln.
Vad är herpes?
Herpes är en infektion som orsakas av viruset herpes simplex (HSV) och som kommer i olika typer. I allmänhet orsakar HSV-1 munsår, medan HSV-2 orsakar genital herpes.
Efter det första utbrottet förblir viruset i ett latent tillstånd inom lokala neuroner. Men under vissa omständigheter, såsom vid tider med nedsatt immunförsvar, blossar det upp igen och orsakar samma utslag, på samma ställen, som vid det första utbrottet.
Om du aldrig tidigare har drabbats av munsår som kommer av en herpesinfektion så kan du bara smittas genom direktkontakt med kroppsvätskorna hos någon som bär på viruset. De vanligaste infektionsvägarna är följande:
- Kyssar
- Delade redskap, smink eller mat
- Oralsex
Herpesviruset är mycket smittsamt, men det påverkar vanligtvis inte barnet i livmodern. Det kan dock överföras till barnet under förlossningen under vissa omständigheter.
I allmänhet kulminerar smittorisken då en sårskorpa bildas över utslaget, i det stadiet börjar det att läka och viruset går in i ett vilande tillstånd.
Läs också: Pemfigoid gestationis under graviditeten
Manifestationer av munsår under graviditeten
Om munsår som orsakas av herpes någon gång har manifesterat sig på huden så tyder det på att viruset finns i kroppen (om än i ett latent tillstånd) och att det kan dyka upp igen under situationer av stress eller hormonella förändringar. Cirka 50 % av befolkningen drabbas av viruset före 6 års ålder.
I allmänhet utgör munsår en lokal infektion som tenderar att visa sig i någon region runt munnen. Sjukdomens naturliga utveckling kan sammanfattas genom följande stadier:
- Prodrome: Innan utslagen dyker upp förekommer det klåda, sveda och stickningar i området.
- Aktiv infektion: Inom några timmar dyker det upp små bukettformade blåsor på läpparna eller i mungipan. De kan utsöndra en vätska som innehåller viruspartiklar.
- Upplösning: Efter 15 dagar försvinner utslagen och det bildas skorpor som faller av utan yttre påverkan.
Munsårens eventuella konsekvenser för barnet
När det föreligger en infektion som ibland återkommande orsakar munsår (det vill säga att den ursprungliga infektionen inte har förvärvats under graviditetens gång) är det troligt att det inte kommer att påverka barnets tillväxt. Eftersom det rör sig om en lokal infektion så passerar viruset inte moderkakan och når därmed inte barnet.
När viruset däremot infekterar modern för första gången under graviditetens gång, då är situationen en helt annan. Moderns kropp har då ännu inte genererat några antikroppar mot detta smittämne och då är det möjligt att fostret infekteras.
En herpesinfektion som förvärvas vid födseln (eller en medfödd herpesinfektion) är potentiellt en allvarlig sjukdom och risken att drabbas av större då mamman ådrar sig viruset under graviditetens tredje trimester. Speciellt den genitala varianten eftersom barnet vid tidpunkten för förlossningen kan infekteras genom direktkontakt med den infekterade slemhinnan.
Du kanske är intresserad: 10 nycklar till att ta hand om din hud efter förlossningen
Förebyggande och behandling av munsår under graviditeten
Det vanligaste behandlingsalternativet för munsår är en receptfri kräm som består av ett antiviralt läkemedel. I allmänhet är munsår mer till besvär för den gravida kvinnan än de är en risk för det utvecklande barnet.
Om munsåret uppstår under graviditetens tredje trimester, eller om virusinfektionen sker för första gången under denna period, då bör ansvariga läkare ordinera specifika behandlingar. De kan till och med rekommendera kejsarsnitt.
En gravid kvinna som har fått viruset under graviditetens slutskede kan minska risken för överföring och smitta till sitt barn genom följande åtgärder:
- Säkerställ ordentlig handtvätt som en av de viktigaste åtgärderna för hygienen.
- Utför serologiska kontroller varje månad eller varannan vecka.
- Vidta specifika åtgärder för hygien vid födseln.
Rekommenderas kejsarsnitt vid risk för herpesinfektion?
Läkarens indikation att utföra denna typ av förlossning beror till stor del på det exakta ögonblicket då infektionen inträffade.
- Om mamman drabbades av herpesviruset före graviditeten eller före den tredje trimestern och inte har några symtom, då kan hon oftast föda naturligt. Detta beror på att det antas att hon hade tillräckligt med tid för att utveckla antikroppar och föra dessa vidare till barnet.
- Om den gravida kvinnan uppvisar symtom för första gången under stadiet nära förlossningen, då rekommenderas generellt att kejsarsnitt utförs.
Vikten av att känna igen symtom under graviditeten
Sammanfattningsvis är det ganska vanligt att kvinnor drabbas av munsår under graviditeten, även om de inte har haft dem på länge.
Därmed är det viktigt att känna till och lära sig om hur herpesviruset smittar för att undvika oavsiktliga infektioner som kan påverka barnet.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Wood S. Answering questions about herpes in pregnancy. J Perinat Educ. 2011;20(1):61-64. doi:10.1891/1058-1243.20.1.61. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3209744/
- Oral herpes simplex virus infection in pregnancy: what are the concerns? [Internet] Disponible en: https://www.cda-adc.ca/jcda/vol-75/issue-7/523.pdf
- Straface G, Selmin A, Zanardo V, De Santis M, Ercoli A, Scambia G. Herpes simplex virus infection in pregnancy. Infect Dis Obstet Gynecol. 2012;2012:385697. doi: 10.1155/2012/385697. Epub 2012 Apr 11. PMID: 22566740; PMCID: PMC3332182. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22566740/
- Perozzi KJ, Zalice KK, Howard V, Skariot L. HSV: what you need to know to care for your pregnant patient. MCN Am J Matern Child Nurs. 2007 Nov-Dec;32(6):345-50. doi: 10.1097/01.NMC.0000298128.09290.bb. PMID: 17968215. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17968215/