Kolla blöjan: Vad ditt barns avföring kan berätta för dig

Ditt barns avföring kan säga mycket om hans eller hennes hälsa. Här berättar vi vad du kan förvänta dig av det första blöjbytet.
Kolla blöjan: Vad ditt barns avföring kan berätta för dig
Luz Eduviges Thomas-Romero

Skriven och verifierad av biokemisten Luz Eduviges Thomas-Romero.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Även om det kan tyckas galet för vissa människor finns det något universellt som nyblivna föräldrar alla pratar om: sitt barns avföring. Det är kanske inte det trevligaste samtalsämnet vid middagsbordet, men det är viktigt att prata om det här. Avföringens färg, konsistens och kvantitet kan ge dig viktiga ledtrådar om ditt barns hälsa.

Barnbeck, eller mekonium

Ditt barns första avföring kallas barnbeck, eller mekonium, och den består av allt som barnet har fått i sig i livmodern. Till exempel inkluderar detta fostervatten och hudceller. Denna avföring har vanligtvis en mörkgrön färg och en klibbig konsistens.

Efter några dagar bör ditt barns avföring ändra konsistens och bli vattnig och ljusare. Om den inte gör det, eller om ditt barn inte bajsar efter de första dagarna, kan det betyda att han inte får tillräckligt med näring. I detta fall måste du prata med din barnläkare.

Hur ofta ska barn bajsa under de första dagarna i livet?

Under de första fyra till sex veckorna i livet kan du förvänta dig att ditt barn ska ha en tarmrörelse nästan efter varje matningstillfälle. Ditt barns avföring kommer att se olika ut beroende på om du ammar, matar med modersmjölksersättning eller en kombination av de två.

Avföringen från barn som dricker uteslutande bröstmjölk är ofta gul och rinnande. Avföringen från barn som dricker modersmjölksersättning brukar vara mörkare och tjockare.

Ditt barns avföring: mamma byter blöja på baby
Om ditt barn ammar är det inte ovanligt att han eller hon har mindre bajs än en bebis som matas med ersättning. Det är också vanligt att ammade barn kan gå två till tre dagar utan att ha någon avföring. Men om ditt barn ser nöjd ut och har en mjuk mage mår han eller hon antagligen bra.

Om ditt barn dricker modersmjölksersättning kan ditt barns avföring vara mörkare och ha en fastare konsistens. Avföringen kan ha samma konsistensen som majonnäs, och färgen varierar från gul till grönbrun eller ljusbrun.

Dessa barn bajsar minst en gång om dagen. Det är viktigt att kontrollera konsistensen. Om avföringen är formad som korvar eller pellets kan det indikera förstoppning. Det är då viktigt att prata med din barnläkare eftersom det kan vara tecken på en allergi. Om det är tillräckligt illa kan du behöva byta till en annan ersättning.

En regnbåge i blöjan: Hur du tolkar färgen på ditt barns avföring

Färgen och konsistensen på ett barns avföring är vanligtvis en bra indikator på potentiella hälsoproblem. Det första tipset för nyblivna föräldrar är att inte få panik. Glöm inte heller förhållandet mellan avföring och mat. En röd avföring kan till exempel bara vara det naturliga resultatet av att ha ätit rödbetor.

Med det sagt bör vi lägga till att om du ser något ovanligt, tveka inte att ta med blöjan till din barnläkare. Det kan faktiskt hjälpa din läkare att ställa en diagnos. Här är några fakta om vad varje färg på ditt barns avföring kan betyda:

Grön

Det här är mycket vanligt bland barn som matas med nappflaska, och det är inte någon anledning till oro. Järn i ersättningen kan göra avföringen mörkgrön. Det kan också innebära att ditt barn håller på att kämpa mot ett magvirus. Om han har gaser i magen eller andra obehag kan det betyda att han är allergisk mot komjölk.

Vit eller grå

Om ditt barn fortfarande ammar eller dricker ersättning och är under 6 månader, och avföringen blir som krita och vitgrå, bör du definitivt ta dig till din barnläkare.

Vit avföring kan betyda att levern inte fungerar ordentligt. Om ditt barn äter fast föda kan samma färg bero på hans kost. Om så inte är fallet är det viktigt att låta en läkare undersöka honom. I själva verket kan det vara ett problem med levern eller gallblåsan.

Orange

Faktum är att barnets första fasta föda kan ge orange avföring. Vanligtvis är det inte något problem. Det kan också hända om mamman har tagit vissa mediciner eller ätit artificiella färgämnen.

Röd

Några röda fläckar är inte något att oroa sig för. Röda fläckar kan förekomma om barnet är förstoppat och anstränger sig för att bajsa. Om han just börjat äta fast mat måste du gå igenom varje typ av mat han äter.

Om han har riktigt blodiga avföringar kan det betyda att han har en infektion, allergi eller gastrointestinal skada. Därför är det viktigt att du låter din barnläkare undersöka honom.

Svart

Svart avföring kan orsakas av järn i barnets kost, vilket inte är någon anledning till oro. Det kan också betyda att du tar järntillskott. Järn från hemoglobin kan också göra ditt barns avföring mörk. Detta kan betyda att det förekommer en tarmblödning. Om du ser svart avföring, tveka inte att ta ditt barn till läkaren.

Om ditt barns avföring är gul

Senapsgul avföring är mycket vanligt bland ammade barn och är inte heller ovanligt bland de som dricker ersättning. Om avföringen är ljust gul kan det vara från mediciner eller mat som mamman äter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kohn, M. H., & Wayne, R. K. (1997). Facts from feces revisited. Trends in ecology & evolution12(6), 223-227.
  • Fleisher, D., & Ament, M. E. (1977). Diarrhea, red diapers, and child abuse: clinical alertness needed for recognition; clinical skill needed for success in management. Clinical pediatrics, 16(9), 820-824.
  • Bekkali, N., Hamers, S. L., Reitsma, J. B., Van Toledo, L., & Benninga, M. A. (2009). Infant stool form scale: development and results. The Journal of pediatrics154(4), 521-526.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.