Hur man behandlar hicka, feber och kräkningar

Hur man behandlar hicka, feber och kräkningar

Senaste uppdateringen: 31 mars, 2018

Hicka, feber och kräkningar är några av de saker som föräldrar är mest rädda för under de första månaderna av barnets liv. De kan visa sig sporadiskt i flera år och är faktiskt ganska normala, eftersom de är kroppens reaktion på något externt.

Även om de inte är kopplade till varandra vill vi prata om tillstånden tillsammans eftersom de är en stor anledning till oro för många föräldrar. Hicka kan inte jämföras med feber, för den ena är såklart allvarligare än den andra, men båda måste kontrolleras för att inte skada barnet senare.

Feber och kräkningar kan tyvärr inte förhindras.

Ett barn kan få feber efter att ha kommit i kontakt med virus eller bakterier, vars orsak man inte känner till. Kräkningar är å andra sidan ett svar på något som redan finns i kroppen. Och hicka beror på ofrivilliga rörelser som utövar tryck på diafragman och börjar utan märkbar anledning.

Vi kommer härunder lära dig hur man hanterar hicka, feber och kräkningar.

En farlig fiende: barnens feber och kräkningar

Även om det inte är en sjukdom i sig är feber ett farligt tecken på att något allvarligt händer i kroppen. Det uppstår ofta hos unga barn när en främmande patogen kommer in i kroppen.

Skrikande barn och termometer

Feber är alltid något att vara vaksam på. Det är bara när den är ihållande och när barnets temperatur går över 37 grader som det kan vara något allvarligt.

Feber beror generellt på vanliga virala infektioner. Man behöver oftast inte oroa sig och det kräver vanligtvis inte någon behandling.

Vad borde man göra vid feber?

Beroende på vilken typ av feber du har att göra med kan barnet känna sig mer eller mindre bra. För att reda ut hur allvarlig den är måste du även observera andra tecken som barnet uppvisar.

Det är normalt att feber som går över 38 grader försvinner inom ca 32 timmar. Om den fortsätter i över två dagar bör man kontakta en specialist.

När barnet har feber borde du följa dessa rekommendationer:

 • Sänk kroppens temperatur genom att byta klädsel, använda en fläkt och fukta.
 • Övervaka temperaturen konstant.
 • Ge barnet en mindre dos acetaminofen enligt läkarens instruktioner.
 • Vissa mammor badar sina barn för att sänka temperaturen. Det rekommenderas bara om du använder varmt eller ljummet vatten, aldrig kallt.
 • Ge barnet mycket vätska att dricka.

Kräkningar

Kräkningar är ett tecken på att det finns en patogen i kroppen. Det kan vara kopplat till något som påverkar magen, men det är egentligen ett tecken på ett virus som visar att det förekommer bakterier eller någon form av infektion.

Kräkningar hos små barn är något som ofta oroar föräldrar eftersom man vet att det kan vara ett symptom på något större och de kan inte uttrycka hur de känner sig. Kräkningar kan även få barnet att kvävas.

Det är inte alla fall av kräkningar som är allvarligt, men det är viktigt att skilja på när det behövs direkt hjälp av en specialist eller en vuxen, eller om barnet måste ha hjälp när det kräks.

Barnet känner sig oftast bättre efter att det har kräkts. Det är bara ett problem när det pågår under en längre tid, exempelvis om barnet har kräkts i mer än två dagar. I så fall kan det vara bra att uppsöka en specialist.

Sjuk flicka

Hur man hanterar kräkningar

 • Ha ett regelbundet matningsschema.
 • Se till att barnet inte äter mer än det borde för sin storlek.
 • Se till att ha ordentlig handhygien.
 • Var strikt med steriliseringen av föremål som kommer i kontakt med barnet.
 • Håll god hygien runt mat.
 • Ge barnet vätska.
 • Lämna det aldrig ensamt medan det kräks.
 • Var på din vakt om barnet uppvisar andra obehag, som feber, aptitbrist, smärta eller diarré.

Varför oroar vi oss över hicka?

Hicka är oftast något tillfälligt och beror nästan aldrig på något allvarligt. När det pågår under en lång tid kan det dock vara ett tecken på neurologiska, gastriska eller metaboliska sjukdomar.

Barn får hicka av samma anledningar som vuxna, men föräldrarna oroar sig mer eftersom sammandragningen av deras små kroppar inte känns normalt och är väldigt obekvämt för dem.

Vad gör man vid hicka?

Precis som hickan i sig kan verka konstig är även metoden för att stoppa den konstig, för man vet inte riktigt vad som fungerar bäst i enskilda fall.

För att hjälpa dig rekommenderar vi att du provar följande:

 • Se till att barnet inte äter eller dricker för snabbt.
 • Lägg inte ner det för att sova direkt efter att det har ätit.
 • Se till att det rapar regelbundet efter att det har ätit.
 • Se till att det får vätska.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Consolini, D. Fiebre en lactantes y niños. Manual MSD (Versión para profesionales). [En línea].
 • Consolini, D. Náuseas y vómitos en lactantes y niños. Manual MSD (Versión para profesionales). [En línea].
 • Greenberger, N. Hipo. Manual MSD (Versión para profesionales) [En línea].

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.