Vad kan utlösa personlighetsstörningar hos barn?

Om du vill undvika personlighetsstörningar hos barn är det viktigt att skapa ett bra band med dem. Läs mer.
Vad kan utlösa personlighetsstörningar hos barn?
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Läkare kan normalt inte diagnostisera personlighetsstörningar hos barn förrän de är 18 år. När symtomen utlöses under barndomen kan de dock leda till en personlighetsstörning i vuxen ålder.

När du analyserar dessa symtom är det viktigt att ta hänsyn till ditt barns utvecklingsstadium. Det är viktigt att titta på var ditt barn bör vara utvecklingsmässigt och jämföra det med var det faktiskt är.

Under barndomen är din relation och ditt band till barnet otroligt viktigt eftersom de påverkar dess korrekta utveckling. Vill du lära dig mer om personlighetsstörningar hos barn? Fortsätt läsa.

Personlighetsstörningar hos barn: Anknytning och band

När vi pratar om bindningar och anknytning hänvisar vi till barns behov av en känslomässig förbindelse med sina föräldrar eller vårdnadshavare. Du bör upprätta detta starka band under de första åren av barnets liv.

Hur vi lär oss att relatera till andra beror på vår anknytningsstil. Det är också viktigt att relatera anknytning och band till stadiet av barns emotionella utveckling.

En mamma som knyter an till sin dotter

Personlighetsstörningar hos barn: Etapper av känslomässig utveckling

Det finns fyra viktiga steg i vårt barns känslomässiga utveckling:

  1. Tidig barndom: Från födsel till 7 år
  2. Andra barndomen: Från 7 till 10 år
  3. Tidig tonår: Från 10 till 15 år
  4. Ungdom: Från 15 till 18 år

Ditt barns handlingar beror på utvecklingsstadiet som det befinner sig i. Dessutom kommer sättet att agera alltid att relatera till kontinuitet beroende och oberoende.

När ditt barn är i ett tidigt barndomsskede är de helt beroende av sina föräldrar eller andra huvudfigurer i deras liv. Deras överlevnad beror på dem. I detta skede spelar föräldrar en mycket viktig roll eftersom de är barnets källa till emotionell reglering.

I detta skede kommer våra små att se till sina föräldrar för säkerhet när de utforskar världen. Det betyder att föräldrarna är där för att skydda och övervaka dem på avstånd. Men om du gör för mycket kan du överskydda ditt barn.

När barn är rädda behöver de en plats att ta skydd där de känner sig skyddade och lugna. Om föräldrar inte kan ge sina barn den tryggheten uppstår problem. Därför är det viktigt att veta var ditt barn ska vara under varje utvecklingsstadium så att du kan se upp för eventuella problem som kan påverka deras framtid.

Personlighetsstörningar hos barn: Brutna band mellan föräldrar och barn

Vid vilken tidpunkt kan föräldrar inte längre känslomässigt reglera sina barn? Vad är konsekvenserna av det? Det finns tre situationer:

1. När du överskyddar dina barn och begränsar deras förmåga att utforska världen. Genom att hindra dem från att vara oberoende. Istället berättar du för ditt barn att världen är farlig, vilket vi kallar osäker, ängslig anknytning.

2. Efter utforskning kommer ditt barn att söka skydd hos dig. Men om du inte vet hur du hjälper ditt barn att reglera sina känslor och skydda dem, kommer detta känslomässiga sammanbrott att leda till att ditt barn utvecklar en osäker, undvikande anknytning.

3. Vissa barn har inte en säker tillflyktsort. Tyvärr är dessa barn offer för misshandel, övergrepp eller andra typer av våld. Våra små ser till oss för ett känslomässigt band. Men i vissa familjer är föräldrar ett hot mot sina egna barn. Detta orsakar två typer av personlighetsstörningar hos barn: Beroende och defensiv samtidigt. Som ett resultat utvecklar barnet en oorganiserad anknytning.

Vad händer när dessa anknytningar bryts?

När dessa känslomässiga band bryts kommer barn och ungdomar att uppleva ett högt tillstånd av ångest. Detta beror på att barnet inte har någon kontroll över sitt förhållande till sina föräldrar. Som ett resultat känner de behovet av att använda olika strategier som hjälper dem att komma tillbaka till en känslomässig balans. Men dessa strategier blir skadliga.

Normalt försöker de undvika allt som skadar dem. Det är naturligtvis ett problem när de är rädda för sina föräldrar. I dessa situationer aktiveras anslutnings- och försvarssystemen samtidigt. Sedan utvecklar barn ofta vissa personlighetsmönster i ett försök att återfå den känslomässiga balansen. Låt oss ta en titt på dem.

Narcissistisk personlighet

Denna personlighetsstörning hos barn uppstår när barn inte utvecklar empati. Som ett resultat har deras behov företräde framför alla hos dem omkring sig. Det kan börja på två sätt:

  • På ett primärt sätt: Föräldrar har gett sitt barn för mycket beröm. Detta kan hända eftersom en eller båda föräldrarna också har narcissistiska drag. Därför måste de känna sig extraordinära genom sina barn.
  • Sekundär: Detta händer när barn försöker kompensera för en känsla av underlägsenhet
En mor pratar med sitt upprörda barn

Vårdgivarens personlighet

Denna personlighetsstörning uppstår när barn lär sig att deras behov inte är viktiga för deras föräldrar. Sedan bär de dessa känslor i sina relationer med andra människor.

Små barn kommer att försöka ändra sitt beteende för att möta andras förväntningar. De gör det genom att försumma sig själva. Dessutom kommer de att försöka tillfredsställa och tillgodose alla andras behov.

Barnet kommer att utveckla mycket inre ilska, men de uttrycker det inte för att de är oroliga för att människor ska avvisa dem. Detta kan leda till ångest eller personlighetsstörning hos barn.

Perfektionistisk personlighet

Barn tror att de måste göra allt bra och att de måste vara perfekta. De tror att om de är det kommer alla att älska dem och allt kommer att bli bra. Som ett resultat försöker de allt hårdare att bli bättre, men de är aldrig nöjda. Så de fortsätter att försöka, men det räcker aldrig.

Detta beteende kan förvandlas till en konstant sökning efter perfektion. Det blir en del av deras personlighet och kan leda till en störning.

Indolenta personlighetsstörningar hos barn

Vissa små har en rädsla för att misslyckas. Därför kommer de att undvika alla situationer där det finns risk för att misslyckas. Dessutom kommer de att skylla på andra om något inte fungerar och de kommer vanligtvis inte att anstränga sig för att ändra situationen. I vissa fall är detta bara en del av deras utveckling. Men om det fortsätter kan det vara ett tecken på en personlighetsstörning.

Slutsats

Kort sagt, när det gäller personlighetsstörningar hos barn är det viktigt för föräldrar att fokusera på sina band till sina barn. Det är avgörande för att undvika problem med deras känslomässiga utveckling.

Dessutom är det viktigt att notera att vi inte kan diagnostisera personlighetsstörningar hos barn förrän de är 18. Detta är sant även om de visar vissa beteenden som kan signalera en störning. Kom ihåg att deras personlighet kommer att utvecklas i de tidiga stadierna av deras utveckling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Almonte, C. (2003). Trastorno del desarrollo de la personalidad en niños y adolescentes. BOLETIN ESPECIAL SOCIEDAD DE PSIQUIATRIA Y NEUROLOGIA DE LA INFANCIA Y ADOLESCENCIA, 11. https://d1wqtxts1xzle7.cloudfront.net/58041961/Psicoterapia.pdf?1545398243=&response-content-disposition=inline%3B+filename%3DBOLETIN_ESPECIAL_SOCIEDAD_DE_PSIQUIATRIA.pdf&Expires=1598610023&Signature=QKthxjvLNmF0VlJZ-5xahGHFvKUBwoymTFRBHwd9JPitPYnJySzv~8unYdTKyEUvuz9jwmgCAJ14xPmR53LLLIA903Ywn8A2Mz2r1jdSsrIu189LkBaVOAyZS-N9er6-zILBZoa2O9q-G-GNq-eYplxlCskuSSgU-Mu3sFL3xzKx44n5EA4b-DhPWrPmU1q3NEgWl5KWR6r3JBAJVBBfQ118s~GijiKI27hmpa7~wgqUVaEg4CuHfKQcdrQnz10EPRuimM-CGyJLVE5qTNmVDwEKOpdTkYP0ZaFfNp-Gj1FSlrj1-D09HbMv9vvN5xnphboMgXGfQQiipDolNeB1tA__&Key-Pair-Id=APKAJLOHF5GGSLRBV4ZA#page=11
  • Guido y Spano, C. (2019). Apego desorganizado y Trastorno Límite de la Personalidad. https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/10177
  • Arias, A. R. (2015). Los cuidados maternos y su relevancia en la salud mental: efectos de la primera experiencia vinculación del sujeto. Revista Electrónica Psyconex, 7(11), 1-16.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.