Ibuprofen när du är gravid: risker och alternativ

Vilka försiktighetsåtgärder behöver du ta när du är gravid? Vad behöver du veta om ibuprofen och vad som gäller för det under graviditeten? Fortsätt läsa för att få veta mer.
Ibuprofen när du är gravid: risker och alternativ

Senaste uppdateringen: 13 juli, 2019

Under graviditeten måste kvinnor vara särskilt försiktiga med sitt intag av mediciner. Det finns vissa mediciner, som ibuprofen, som kan ha farliga biverkningar för det växande barnet.

Ibuprofen är ett vanligt läkemedel som du kan hitta i medicinskåpet i nästan alla hem. Det lindrar smärta vid till exempel svullnad och rekommenderas ofta för muskelsmärta, huvudvärk och artrit.

Ibuprofen upptäcktes och patenterades 1961 som behandling för reumatoid artrit. Idag är det en vanlig komponent i antiinflammatoriska läkemedel och även i mediciner som lindrar förkylningssymptom.

Ibuprofen när du är gravid: Varför du inte ska ta det

Om du upplever någon form av smärta eller obehag under graviditeten ska du aldrig ta ibuprofen för att lindra det.

Läkare rekommenderar inte ibuprofen när du är gravid på grund av riskerna för fostret. Dessutom är det bäst att inte dämpa symptom som kan vara varningstecken på moderns övergripande hälsa.

gravid kvinna håller upp en avvisande hand mot piller

Risker för ibuprofen för barnet

Enligt studier kan ibuprofen under graviditetens första trimester få följande konsekvenser:

 • Risk för missfall
 • Hjärtfel och andra anomalier, som läppspalt och gomspalt
 • Tarmmissbildningar som gastroschisi, en fosterskada där tarmarna sträcker sig utanför barnets buk genom ett hål bredvid naveln

Under de första två tredjedelarna av graviditeten bör du inte ta ibuprofen på grund av ovan nämnda risker. I de fall där ibuprofen är nödvändig kan dock en läkare ordinera en mycket låg dos.

Under graviditetens sista trimester ska kvinnor inte ta ibuprofen under några som helst omständigheter.

Riskerna med att ta ibuprofen under de sista månaderna av graviditeten

Om en kvinna tar ibuprofen under graviditetens sista trimester utsätter hon barnet för risken att utveckla följande allvarliga problem:

 • Minskad volym av fostervatten och därmed en fördröjning av förlossningen.
 • Problem med utvecklingen av barnets lungor.
 • Missbildningar på hjärtat. Ibuprofen kan blockera hjärtat och medföra allvarliga konsekvenser för fostret.

Oavsett när under graviditeten en mamma tar ibuprofen ökar risken för missfall alltid. Därför är det bäst att inte ta ibuprofen, utan alltid rådfråga en läkare.

Ibuprofen före graviditeten

Förutom de risker som ibuprofen utgör för ofödda barn kan ibuprofen också orsaka problem för kvinnan före graviditeten.

Ibuprofen minskar produktionen av prostaglandiner, ett ämne som är grundläggande vid ägglossningsprocessen. Prostaglandiner hjälper också embryot att fästa vid livmoderns vägg vid implantationen.

Vad kan du ta istället för ibuprofen när du är gravid?

Det finns mediciner som kan ersätta ibuprofen. Som alltid bör du kontrollera med din läkare innan du tar något läkemedel när du är gravid.

 • Paracetamol, även känd som acetaminofen. I rekommenderade doser anses paracetamol säker för att minska smärta hos gravida kvinnor. Det är dock bäst att undvika att ta mediciner under graviditeten, eller bara ta dem när det verkligen är nödvändigt.
 • Halstabletter. Om du upplever smärta eller att du är raspig i halsen är vanliga halstabletter ett bra alternativ som inte skadar fostret.
 • Antacida. Halsbränna är en vanlig åkomma under graviditeten, och många kvinnor tar antacida för att förhindra det. Kom ihåg att du bör tala med din läkare i förväg för att se till att antacida härrör från magnesium och aluminium.
  gravid kvinna tar piller ur en burk

Testa den naturliga vägen

Även om du inte har för vana att leta efter naturläkemedel är det ett bra alternativ under graviditeten. Teer med lime, citron eller ingefära är mycket effektiva och säkra att använda under graviditeten. Du kan också prova honung, timjan och lagerblad.

Om du lider av ryggsmärta hjälper en massage och värme på området. Du kan också välja att ta på dig en maggördel för extra stöd och utföra stretchövningar.

Fler förslag

Det är alltid bäst att undvika att ta någon form av medicin under graviditeten om det inte är absolut nödvändigt. Ibuprofen är särskilt farligt på grund av hälsorisken för det ofödda barnet.

Det finns mediciner som gravida kvinnor kan ta utan några större risker, men du bör bara ta dem under läkarens överinseende och bara vid behov.

Om en blivande mamma upplever smärta som kräver behandling under graviditeten är det viktigt att inte självmedicinera. Du bör alltid rådfråga en läkare innan du tar receptbelagda läkemedel. Läs i alla fall all text på förpackningen och glöm inte att även leta efter säkrare, mer naturliga alternativ.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.