Utmärkta teer att dricka under amningen

När du ammar bör du ta hänsyn till att allt du äter direkt kommer att påverka ditt barn genom din bröstmjölk. Om du är en teälskare är det värt att veta vilka teer som är bra när du ammar och de fördelar som de ger för din hälsa.
Utmärkta teer att dricka under amningen
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 09 juni, 2019

Det är viktigt att känna till några bra örtteer och teer att dricka under amningen eftersom det är viktigt att dricka mycket vätska under detta stadium, liksom under graviditeten, för din hälsa. Det är grundläggande för blivande och nyblivna mammor att inte bli uttorkade.

Som du redan vet så hjälper gott vätskeintag din kropp att fungera optimalt. Det gör att dina vitala funktioner fungerar korrekt. För vissa kvinnor är det en utmaning att dricka tillräckligt med vatten. Detta blir uppenbart när magens volym ökar, vilket sätter tryck på blåsan.

Ett annat sätt att få i sig vätska och vatten är genom örtteer och teer att dricka under amningen. Är du intresserad av att veta vilka som är de mest rekommenderade för detta skede?

Teer att dricka under amningen

Som en ammande mamma bör du inte dricka för mycket av dessa teer. Låt inte tepåsarna och örterna dra för länge i din kopp eftersom detta intensifierar deras innehåll och gör teet för starkt.

Nedan har vi listat flera utmärkta teer att dricka under amningen. Vi har också tagit med deras hälsofördelar:

Te på timjan

Denna växt har fördelaktiga egenskaper för matsmältningssystemet. Den mildrar magknip, gaser i magen och buksmärtor. Den främjar också matsmältningen och rekommenderas för att läka sår.

Eftersom den är rik på järn är det utmärkt för behandling av problem relaterade till järnbrist. Te på timjan fungerar som en avslappnande dryck och är perfekt att dricka innan läggdags. Det aktiverar också blodcirkulationen, så det stärker ditt minne och lindrar huvudvärk.

För att göra timjante till dig själv behöver du bara lägga en tesked torkad timjan i en kopp. Tillsätt sedan kokande vatten och låt det dra i 5 minuter. Om du inte gillar smaken som den är kan du söta teet med honung och smaka av med några droppar citronsaft.

Nyponte

Detta te är utmärkt för ammande mödrar tack vare dess tillskott av C-, B1-, B2- och K-vitamin. Det är idealiskt för behandling av influensa, förkylningar och febersymtom som kan inträffa under graviditeten eller under amningsperioden. Det har också förstoppande egenskaper, så det rekommenderas för behandling av diarré.

Infusionen av nypon är väldigt lätt att förbereda. Placera färska eller torkade nypon i en kastrull med kokande vatten. Stäng sedan av värmen och låt det dra i ca 4 minuter. Du måste sila teet innan du dricker det.

Ingefärste

Om du blir förkyld när du ammar kan du förbereda en dryck på honung och ingefära. Ingefära hjälper till att stärka andningsorganen, och det dämpar hosta. Dessutom lindrar honung halsont och influensaliknande symtom.

Ingefära

Blandningen av dessa två ingredienser stimulerar även mjölkproduktionen. Av den enkla men grundläggande anledningen blir det en god vän för kvinnor som behöver stimulera mjölkproduktionen.

Förbered teet genom att först koka upp 1 liter vatten. Lägg sedan i en bit hackad ingefära och låt sjuda i minst 20 minuter. Efter detta, så silar du teet och tillsätter saften från en halv citron, och sötar med honung efter smak.

Kamomillte

Kamomillte är en klassiker bland örtbaserade teer. Det är bra närsomhelst under dagen och används ofta för att lugna ner nerverna inför natten.

Det gynnar också matsmältningen, minskar huvudvärk, och fungerar som ett diuretikum. Eftersom det är urindrivande bör du inte dricka för mycket på kvällen så att du inte vaknar till i onödan. Det har antispasmodiska och antiinflammatoriska egenskaper.

Kamomillte – förutsatt att det intas i måtta – utgör ingen risk för mjölkproduktionen på grund av dess låga toxicitet.

Te på citronmeliss

Citronmeliss är en ört som ofta används vid behandling av kolik hos spädbarn. Vid måttlig konsumtion kan det minska problem med gaser i magen, ångest, sömnlöshet och magsmärtor.

Citronmelissbladet är en källa till flavonoider och tanniner, som är användbara mot diarré och magkatarr.

Ett gott vätskeintag hjälper dina vitala funktioner att fungera korrekt. Att dricka tillräckligt med vatten är dock en utmaning för vissa kvinnor.

Teer att dricka under amningen enligt moderns behov

Förutom de klassiska alternativen som nämnts ovan kan du njuta av dessa teer som är bra när du ammar för att uppfylla dina behov:

Avkopplande teer att dricka under amningen

För att frigöra spänningar och göra dig av med nervositet kan du dricka valeriana-, lime- eller humleteer. Dessa kan drickas utan risk under amningsperioden eftersom de inte medför några former av hälsorisker.

Uppiggande teer att dricka under amningen

Rosmarin och salvia kan man göra te på och det kan i hög grad hjälpa dig att återställa den energi som behövs för barnets dagliga vård.

Händer håller tekopp

Teer för matsmältningsproblem under amningen

De antiinflammatoriska egenskaperna som lakrits erbjuder är perfekta för att minska överdriven produktion av magsaft. Lakritste hjälper till att mildra inflammationer och magsår.

När det gäller te som hjälper till med viktminskning, har växter som fräken, grönt te, guarana och ananasstjälkar urindrivande egenskaper som hjälper dig att gå ner i vikt. Dessa typer av teer gör att du kan eliminera gifter och påskynda din ämnesomsättning, vilket hjälper dig att bränna kalorier snabbt.

Med all denna information kan du göra plats i din dagliga kost utan att behöva oroa dig. Njut av något av dessa smakrika teer under amningen. Du kommer att älska dem!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bumrungpert A, Somboonpanyakul P, Pavadhgul P, Thaninthranon S. Effects of Fenugreek, Ginger, and Turmeric Supplementation on Human Milk Volume and Nutrient Content in Breastfeeding Mothers: A Randomized Double-Blind Controlled Trial. Breastfeed Med. 2018 Nov 9.
  • Budzynska K, Gardner ZE, Low Dog T, Gardiner P. Complementary, holistic, and integrative medicine: advice for clinicians on herbs and breastfeeding. Pediatr Rev. 2013 Aug;34(8):343-52; quiz 352-3.
  • Budzynska K, Gardner ZE, Dugoua JJ, Low Dog T, Gardiner P. Systematic review of breastfeeding and herbs. Breastfeed Med. 2012 Dec;7(6):489-503.
  • Khan TM, Wu DB, Dolzhenko AV. Effectiveness of fenugreek as a galactagogue: A network meta-analysis. Phytother Res. 2018 Mar;32(3):402-412.
  • Klier CM, Schäfer MR, Schmid-Siegel B, Lenz G, Mannel M. St. John’s wort (Hypericum perforatum)–is it safe during breastfeeding? Pharmacopsychiatry. 2002 Jan;35(1):29-30.
  • Lee A, Minhas R, Matsuda N, Lam M, Ito S. The safety of St. John’s wort (Hypericum perforatum) during breastfeeding. J Clin Psychiatry. 2003 Aug;64(8):966-8.
  • Paritakul, P; Ruangrongmorakot, K; Laosooksathit, W; Suksamarnwong ; Puapornpong, P. The Effect of Ginger on Breast Milk Volume in the Early Postpartum Period: A Randomized, Double-Blind Controlled Trial. Breastfeed Med. 2016 Sep;11:361-5. doi: 10.1089/bfm.2016.0073. Epub 2016 Aug 9.
  • Srivastava, Ph.D. (Prof.J.K.Srivastava, Janmejai & P. N., Eswar Shankar & Gupta, Sanjay. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (Review). Molecular medicine reports. 3. 895-901. 10.3892/mmr.2010.377.
  • Pulido Acuña Gloria Paulina, Vásquez Sepúlveda Patricia de las Mercedes, Villamizar Gómez Licet. Uso de hierbas medicinales en mujeres gestantes y en lactancia en un hospital universitario de Bogotá (Colombia). Index Enferm. 2012;  21( 4 ): 199-203. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1132-12962012000300005&lng=eshttp://dx.doi.org/10.4321/S1132-12962012000300005.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.