Varför rör sig vissa barn så mycket medan de sover?
Några barn vaknar i stort på samma plats och i samma ställning som de gick till sängs. Å andra sidan ger sig vissa barn ut på riktiga äventyr i sovande tillstånd, och de slutar inte att röra sig under hela natten. Barn som rör sig mycket medan de sover oroar ibland sina föräldrar eftersom de på morgonen hittas med fötterna på kudden, eller – i fallet med samsovning – så blir föräldrarna offer för sparkar och slag av den lille eller lilla i sängen. Det finns dock vanligtvis ingen anledning till att ta detta som ett tecken på något negativt.
Alla barn är olika, och precis som med aktivitetsnivån under dagen så skiljer sig mängden nattrörelser från ett fall till ett annat. Detta är allt som oftast relaterat till deras unga ålder och hjärnans omogenhet. Men i vissa fall är det nödvändigt att konsultera en barnläkare, och vi kommer att berätta mer om när det kan bli aktuellt senare i den här artikeln.
Varför rör sig bebisar och barn så mycket under sömnen?
Först och främst bör du veta att det är helt normalt att barn rör sig mycket medan de sover; de byter ställning, tumlar rund i spjälsängen eller sängen och verkar ofta rastlösa. Detta beror på att deras sömn skiljer sig från vuxnas.
Varje natt går mogna människor igenom ett antal sömncykler som vara cirka 100 minuter, dessa består av 4 icke-REM-sömnfaser och en REM-fas. Därmed tenderar vi att sova djupt och under långa perioder.
Däremot upplever unga barn sömncykler på cirka 50 minuter, och dessa består endast av två faser: en REM-sömn och en med djupsömn. Därmed blir deras viloperioder kortare och lättare, de spenderar mer av sin tid med en ytlig, stimuli-känslig sömn och de är som ett resultat av detta mer benägna till att utföra kroppsrörelser.
I slutet av varje sömncykel manifesterar vuxna dessutom små uppvaknanden, som vi knappt märker. Vi somnar helt enkelt om och följande morgon så kommer vi inte ens ihåg dem. Men små barn är mer medvetna om dem och vid dessa tillfällen kan de vakna och leta efter sin anknytningsfigur för att somna om.
Vid ungefär sex månaders ålder börjar bebisar förvärva de återstående sömnfaserna, men att anpassa sig till detta nya mönster tar tid. Därför fortsätter mikrouppvaknanden att existera och mardrömmar eller nattskräck kan tillkomma. Allt detta kan leda till att sömnen blir till ett upprört tillstånd, vilket motiverar det faktum att barn under de första två levnadsåren rör sig mycket medan de sover.
Willis-Ekboms sjukdom
I en minoritet av fallen är det möjligt att finna samband mellan nattlig agitation och en neurologisk störning som kallas restless legs syndrome (RLS) eller Willis-Ekboms sjukdom. Endast 2 % av barnen drabbas av detta tillstånd och i allmänhet finns det då en historia av sjukdomen inom familjen.
De viktigaste symptomen på RLS inkluderar en brännande, stickande eller värkande känsla i extremiteterna när du vilar under en längre tid. Detta förbättras med rörelse, så barnet rör sig ofta kontinuerligt runt sängen eller spjälsängen, blir rastlös och kan sträcka och böja benen i omgångar.
Det är inte lätt att identifiera RLS hos mycket små barn, eftersom de inte kan förklara vad de känner. Men barnläkaren kan komma fram till denna diagnos och rekommendera en rad riktlinjer för att förbättra symtomatologin.
Vad ska man göra med bebisar och barn som rör sig mycket när de sover?
Spädbarn och barn kan alltså röra sig mycket medan de sover på grund av omogna sömnmönster, mardrömmar eller RLS. I samtliga fall finns det några riktlinjer som föräldrar kan följa för att hjälpa dem att få en god natts sömn:
- Se till att barnen inte är övertrötta vid läggdags. När det gäller spädbarn, försök att lägga dem vid de första tecknen på sömnighet. När det gäller äldre barn, undvik överdriven aktivitet under dagen eller låt dem ta tupplurar under dagtid.
- Etablera rutiner som hjälper de små att upprätthålla goda sömnvanor. Se till att miljöförhållandena i sovrummet är lämpliga.
- Tänk på fördelarna med att sova tillsammans. Denna praxis kan förhindra att barnen vaknar under mikrouppvaknanden, eftersom de kommer att känna närvaron av dem de är anknutna till.
- Vid RLS kan det vara lämpligt att ta till sjukgymnastik och järntillskott för att lindra symtomen. I vilket fall som helst är det upp till läkaren att fatta beslut om att förskriva behandling.
För att avgöra om läkarvård krävs bör du observera om ditt barns nattliga rastlöshet hindrar dem från att få tillräcklig vila. Var uppmärksam på deras tillstånd under dagen: om de är aktiva eller dåsiga, om de är irriterade eller inte, och om de kan fungera adekvat i sina dagliga aktiviteter. Tveka inte att konsultera vårdpersonal för att identifiera orsaken ifall deras vila störs.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Pin Arboledas, G., & Ugarte Libano, R. (2010). Lo que el pediatra de Atención Primaria debería saber sobre el sueño. Pediatría Atención Primaria, 12, s219-s230. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0034-98872019001201569&script=sci_arttext&tlng=en
- Miranda, M., & Bustamante, M. L. (2019). Hierro intravenoso en la terapia del síndrome de piernas inquietas. Revista médica de Chile, 1569-1571. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0034-98872019001201569&script=sci_arttext&tlng=en