Varför bör man byta ut barns tandborste efter en infektion?

Har du hört talas om att det är bra att byta ut ett barns tandborste om det har drabbats av en infektion? Här berättar vi mer om den saken.
Varför bör man byta ut barns tandborste efter en infektion?
Vanesa Evangelina Buffa

Granskad och godkänd av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 27 oktober, 2022

Du kanske har hört att det är sunt att byta tandborste för ett barn efter att ha tillfrisknat från en infektion. Detta råd har blivit populärt under  den senaste pandemin.

Det finns flera anledningar till varför det kan bli nödvändigt att byta ut ett barns tandborste, men efter att ha drabbats av en förkylning, en influensa eller något annat smittsamt tillstånd i luftvägarna så rekommenderar experter att man byter ut tandborsten

I den här artikeln kommer vi att analysera detta förslag i detalj och berätta varför du bör ta hänsyn till det.

Skäl till att byta ut barns tandborste efter en infektion

American Dental Association (ADA) rekommenderar att du byter ut din tandborste var tredje till var fjärde månad, eller då borsten spretar och blir mindre effektiva. Det är också en bra idé att byt ut den efter att man har återhämtat sig från en infektion som påverkade området.

Om dina barn har haft influensa, tonsillit eller någon annan infektion i luftvägarna så är det bäst att byta ut deras tandborstar. Du kan till och med överväga att köpa nya tandborstar för hela familjen.

På så sätt undviks spridningen av patogena bakterier bland borsten och möjligheterna att sprida smittämnet minskar.

Förmodligen får barnet som var sjukt inte några problem, dess immunförsvar kommer att försvara barnet från att bli sjukt av samma sak igen. Men resten av familjemedlemmarna riskerar att bli smittade.

Vissa bakterier kan överleva, föröka sig och spridas via tandborsten. I många hem förvaras alla dessa hygienartiklar i samma kopp, eller så delar de ett gemensamt område. Av denna anledning är det bäst att ta det försiktiga före det oförsiktiga och byta ut alla tandborstar. När allt kommer omkring så vill ingen stoppa ett instrument fullt av mikrober i munnen.

Trots detta hävdar en studie som presenterades vid American Academy of Pediatrics att det inte är nödvändigt att kasta tandborsten efter en diagnos av halsfluss.

Rekommendationen att byta ett barns tandborste efter en infektion är dock särskilt viktig om barnet har varit inlagt på sjukhus. Vid utskrivningen bör både tandkrämen och borsten kasseras på grund av risken för kontamination.

En flicka snyter sig
Luftvägsinfektioner sprids lätt genom salivdroppar och luftvägssekret. Av denna anledning är att byta ditt barns tandborste en bra förebyggande strategi.

Byt ut ditt barns tandborste efter att det har lidit av covid-19

Med covid-19-pandemin började många webbplatser och till och med sjukvårdspersonal föreslå att föräldrar byter ut tandborstarna för barn och till och med för vuxna efter att de ha drabbats av infektionen. Men för denna typ av tillstånd är samma rekommendationer som vi nämnde ovan giltiga.

Om ett barn blir sjukt producerar deras immunsystem specifika antikroppar som bekämpar den virusstammen. Detta försvar kommer att förbli tillgängligt ett tag och kommer naturligtvis att skydda dem från en återinfektion.

Efter tillfrisknandet, trots att viruset kanske finns kvar på tandborsten en tid, så är det osannolikt att den lille kommer att bli sjuk igen. Även om barnet inte är i riskzonen så kan dock möjligheten att andra människor blir smittade leda till att man borde ersätta tandborsten med en ny.

Det är värt att förtydliga att i fallet med en covid-19 så har studier visat att smitta sker oftare genom nära kontakt med människor än med en förorenad yta. Enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC) är möjligheten att smittas av coronavirus via ytor mycket låg.

I vilket fall som så helst skadar inte bytet av tanborsten någon

Tandborstvård

Som vi har skrivit så tyder bevisen på att det inte är helt nödvändigt att byta ut barns tandborstar efter en infektion. Men sanningen är att det är en enkel åtgärd som kan låta dig undvika missöden.

En tandborste i gott skick förhindrar inte bara spridning av bakterier, utan möjliggör också en effektiv tandhygien.

Här följer några tips för att hålla dina tandborstar i toppskick och så bakteriefria som möjligt:

  • Dela inte din tandborste med någon.
  • Skölj tandborsten med kallt vatten efter användning.
  • Doppa inte ner borsten i desinfektionslösningar eller munvatten, detta kan faktiskt öka spridningen av bakterier.
  • Låt borsten lufttorka i upprätt läge. Torka den inte med handdukar.
  • Förvara den inte i en sluten behållare. Fuktiga miljöer gynnar spridningen av bakterier och mögel.
  • Byt tandborste var tredje till var fjärde månad, eller tidigare om borsten ser slitna ut.
  • Undvik att förvara flera tandborstar i samma område. Det är bäst för varje borste att ha sitt eget stöd, ett som är separat från de andras.
En flicka leker tandläkare
Tandborstningen är en grundläggande del av tandhygienen. För att garantera borttagning av bakteriellt plack måste det ske under de bästa av förhållanden.

Alla dessa tips gäller både manuella tandborstar och elektriska sådana. Om något av dina barn har drabbats av en infektion är vårt förslag att du byter ut tandborsten samt överväger att även byta ut övriga familjens borstar.

Att hålla din tandborste i toppskick är avgörande för en effektiv munhygien. Och även om ersättandet ibland verkar onödigt eller för dyrt, så är vinsten när det kommer till din familjs hälsa mycket större.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • American Academy of Pediatrics. (2013, May 4). Don’t be quick to toss your toothbrush after a sore throat. ScienceDaily. Retrieved March 21, 2022 from www.sciencedaily.com/releases/2013/05/130504163304.htm
  • Mandujano Trujillo, Y. (2018). Grado de contaminación microbiana de los cepillos dentales guardados en el baño y dormitorio de los estudiantes de Odontología de la Universidad de Huánuco 2017.
  • Jacqueline, A., & Cabezas, C. (2021). Medidas de prevención de la transmisión microbiológica en el almacenamiento de cepillos dentales (Bachelor’s thesis, Universidad Nacional de Chimborazo).
  • Vásconez Rojas, M. B. (2014). Estudio en vitro de los microorganismos presentes en el cepillo dental y su relación con las enfermedades, en los estudiantes de quinto año de la escuela de educación básica fiscal “leopoldo freire”, de la parroquia matriz, del cantón chambo, periodo mayo-agosto del 2014 (Bachelor’s thesis, Riobamba: Universidad Nacional de Chimborazo, 2014.).
  • Lewis, D. (2021). COVID-19 rarely spreads through surfaces. So why are we still deep cleaning. Nature590(7844), 26-28.
  • Gaviria, P. A., Rosales, H. L., & Contreras, A. (2000). Contaminación in vitro de cepillos dentales. Revista Estomatología9(2).
  • Contreras, A., Arce, R. M., Botero, J. E., & Jaramillo, A. (2002). Contaminación bacteriana de cepillos dentales en niños y sus padres: una cuestión de educación.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.