Hur man uppmuntrar barn att sporta

Ta hänsyn till dessa rekommendationer och lär dig hur du uppmuntrar barn att sporta. Fortsätt läsa för att lära dig mer.
Hur man uppmuntrar barn att sporta
Andrés Felipe Cardona Lenis

Skriven och verifierad av idrottspedagogen Andrés Felipe Cardona Lenis.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Hur kan man gå tillväga då man uppmuntrar barn att sporta, särskilt dina egna barn, eftersom du spelar en viktig roll som mamma. Det kan dock vara svårt, särskilt i en era som plågas av en stillasittande livsstil.

Vi pratar inte om ett barns bristande intresse när det gäller att bli delaktig i en sport. Istället pratar vi om drivkraften som gör den till en kontinuerlig fritidsaktivitet. Detta är ditt jobb som den som är ansvarig för ditt barn.

På grund av detta kan du ha många frågor, och att du uppmuntrar barn att sporta kan vara högst upp. Nedan visar vi dig några tips om hur du går tillväga.

Hur man uppmuntrar barn att sporta

Först och främst måste du som mamma förstå sportens betydelse i barnets liv. Det finns så många fördelar, och sport påverkar fysisk och psykologisk utveckling.

Barn som håller olika bollar.

Oavsett vilken sport ditt barn väljer och gör måste du vara säker på att det kommer att hjälpa dem i deras dagliga liv. Det kan också vara ett sätt för dem att träffa andra barn och därigenom stärka deras sociala och känslomässiga utveckling.

Samtidigt kommer sport att vara det hälsosammaste alternativet för barn att bli av med all energi som byggs upp under dagen. Dessutom säger American Academy of Pediatrics att sport kan hjälpa till med att minska stress. För att bli medveten om dessa fördelar för ditt barn är det viktigt att du uppmuntrar dina barn att sporta.

Föregå med gott exempel

De flesta gånger, om inte alla, lär sig barn genom imitation. Detta händer med goda såväl som dåliga vanor. Så att föregå med gott exempel är mycket viktigt under inlärningsprocessen.

Som mamma rekommenderar vi att du är ett exempel genom att själv sporta vilket hjälper ditt barn att känna sig mer motiverad. Du behöver inte säga ett enda ord om den sport du gillar eller hur du tränar. Du behöver bara träna det regelbundet och kan vara säker på att ditt barn kommer att märka det. Barn är mycket uppmärksamma.

Prata om fördelarna med sport

Att umgås med ditt barn betyder inte att observera vad de gör sporadiskt eller övervaka deras lekande utan avbrott. Det handlar också om att sätta sig ner för att prata med dem, lyssna på dem och förstå dem. Under dessa samtal är det en bra idé att prata om sport och de fördelar de ger. Det är uppenbart att du inte behöver använda tekniska termer eller hårda koncept. Håll det enkelt för dem.

Försök att uttrycka dig själv på ett sätt så att de förstår att fysisk aktivitet kan bidra till deras styrka och hälsa. Kom också ihåg att hur du ska prata med ditt barn beror på deras ålder och hur de förstår sin omgivning.

Ha tålamod

Alla barn har inte samma process. Vissa är mer utåtriktade eller har bättre fysiska egenskaper, men det betyder inte att ditt barn också är på det viset.

De kanske är rädda för att börja eller får panik över att spela sport, även om du gillar sporten ifråga. Dessutom kan de bli rädda och bli stela i spelstilen.

Oavsett vad inställningen är, måste du som mamma stå ut som den första stödpunkten. Att ge barn självförtroende, säkerhet och känslomässig stabilitet är det bästa sättet att uppmuntra barnen att spela sport. För att göra detta är tålamod viktigt.

Låt barnet välja

En av de viktigaste punkterna för att uppmuntra barn att idrotta är att låta dem välja. Det är dock ofta en aspekt som många föräldrar inte tar hänsyn till.

Det verkar orimligt att inte tänka på det, men det händer ändå. Som mamma är tanken att låta ditt barn ha fritt val. Försök aldrig tvinga dem att utföra en sport för de kommer aldrig att gilla den och de kommer inte att få fördelarna av den, nu eller någonsin.

En sport som en synonym med nöje

Förutom att vara en form av fysisk aktivitet är sport det mest lämpliga sättet för barn att lära sig. Inte bara för att de fokuserar på att underhålla barn, utan för att de i sig är roliga.

En pappa som spelar basket med sin son.

I tidig ålder går idrott inte hand i hand med tävling, utan med motivation och psykomotorisk utveckling. Av denna anledning, för att uppmuntra barn att spela sport, måste det vara roligt och inte tråkigt.

Om du frågar ditt barn om en aktivitet eller sport, kommer de att berätta vilken som var roligast för dem. Detta innebär att sport genom lek ger en positiv inverkan och stärker meningsfullt lärande.

Uppmuntra barnen att idrotta eftersom hälsan kommer först

När det gäller fördelarna med sport för barn, bör vi nämna att det är viktigt att fokusera på deras hälsa. Barn som idrottar lider mindre av icke-smittsamma sjukdomar.

Samtidigt kommer deras vitalitet och fysiska färdigheter att få stor nytta av det. Med det i åtanke bör ditt mål som mamma inte bara fokusera på att du uppmuntrar dina barn att sporta, utan att hitta ett sätt att hålla dem friska.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.