Vikten av att lyssna på barn

Även om dina barn är för unga för att fatta beslut eller uttrycka åsikter har de fortfarande känslor. De har sina egna erfarenheter och önskningar. Att lyssna på barn är därför viktigt i alla åldrar.
Vikten av att lyssna på barn
Marián Carrero Puerto

Skriven och verifierad av psykologen Marián Carrero Puerto.

Senaste uppdateringen: 19 augusti, 2020

Att lyssna på barn är en viktig del av deras utbildning och uppfostran. Föräldrar som ägnar tid åt att hjälpa sina barn blir stöttepelare som deras barn kan luta sig mot.

Arbete, förpliktelser i vardagen och brist på tid kan dock leda till att föräldrar inte avsätter den tid som deras barn behöver. De visar inte sina barn hur viktiga de är för dem.

För att vara uppmärksam på dina barn behöver du bara anstränga dig lite. På så sätt ser du till att de vet att de kan räkna med dig.

Visa dem att de kan anförtro sig till dig med sina glädjeämnen och sorger. Det är viktigt att alltid lyssna på dem, respektera deras känslor och fråga om vad de tänker på och oroar sig för.

“Precis som att det är en konst att prata är det en konst att lyssna.”

–Epiteto de Frigia–

Varför är det viktigt att lyssna på barn?

Hitta ditt inre barn

Genom våra barn kan vi hitta tillbaka till vår egen barndom. Oavsett om de vill eller inte har de flesta en tendens att glömma de flesta av sina barndomsminnen. Men när du ärligt lyssnar på dina barn knyter du an till ditt eget förflutna. Du kommer ihåg barnet som du en gång var.

Barndomen är en underbar tid med massor av upptäckter och äventyr. Under barndomen häpnar ditt barn över allt han ser och upplever. Han är väldigt nyfiken på omvärlden. Genom ditt barn får du ett nytt perspektiv på världen, som kan vara en uppfriskande fläkt i din vardag.

lyssna på barn: pappa lyssnar på barn

Lyssna när ditt barn behöver hjälp

Ditt barn har sina egna problem. Det gör honom ont att se att hans ord eller prestationer inte blir sedda och uppskattade. Ditt barn behöver uppmärksamhet och tröst. Därför bör du lyssna uppmärksamt när han talar.

När han ser att du lyssnar hjälper det honom att bygga upp sin självkänsla och självbild.

När du lyssnar uppmärksamt på ditt barn kommer han att känna sig lugnare och släppa sin stress och ångest. Dessutom kan du hjälpa honom att arbeta sig igenom det som gör honom orolig och gemensamt hitta lösningar. Det hjälper honom att tala öppet om andra problem och det kommer att stärka er relation.

Knyt an till ditt barn

Att lyssna på ditt barn gör att hon lättare kan komma till dig och bygga upp ett förhållande med dig. Dessutom känner sig barnet värderat och respekterat. Hon kommer senare med större sannolikhet att ha samma attityd mot sina syskon och även andra vuxna och barn.

Att uppmärksamma dina barn hjälper till att göra era band starkare och mer intima. De börjar förstå att de kan komma till dig med sina problem. De vet också att du kan hjälpa dem att bättre förstå sina känslor och tankar.

Om du upprättar det här förtroendet medan dina barn är unga finns det en större chans att det kommer att hålla fram till vuxen ålder, även genom de stormiga tonåren.

Hur man kan lyssna på barn

  • Att lyssna på ett bra sätt börjar med din attityd. När du lyssnar på ditt barn rekommenderar vi att du tar en paus i det du gör. Håll dig borta från distraktioner.
  • Ta dig tid att lyssna på vad han vill säga, hans problem, hans glädjeämnen och hans förväntningar.
  • Se till att lyssna på ditt barn varje dag. Du kan avsätta tid då du bara pratar med henne.
  • Ge honom hela din uppmärksamhet. Ditt barn måste känna att han är centrum för din uppmärksamhet. Han måste veta att du är intresserad av vad han har att säga.
  • Avbryt inte. Låt ditt barn prata utan avbrott. Låt henne avsluta sina tankar.
lyssna på barn: mamma talar med dotter
Att lyssna på barn bidrar på ett väsentligt sätt till deras uppfostran. Det hjälper dem också att lättare öppna upp inför andra. Som förälder bör du alltid vara där när ditt barn behöver uttrycka sina behov, bekymmer och sin lycka.

Kort sagt, ett barn behöver någon som hon alltid kan vända sig till. Att veta hur man lyssnar på barn kräver ansträngning och engagemang från föräldrarna. Detta garanterar en positiv inverkan på deras tillväxt och utveckling.

Alla föräldrar är tyvärr inte bra på att lyssna. Men med lite ansträngning kan de utveckla och förbättra sina färdigheter som lyssnare.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.