Så kan du undvika hudbristningar under graviditeten

En regelbunden hudvårdsrutin som håller huden fin och mjuk är ett av de bästa sätten att undvika hudbristningar under graviditeten.
Så kan du undvika hudbristningar under graviditeten
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 06 september, 2023

En korrekt hudvårdsrutin under graviditeten är mycket viktig för att hålla kroppens hud frisk och oskadad. Hudbristningar är ett av de estetiska problem som väcker mest uppmärksamhet i graviditetsstadiet. Därför ska vi i dagens artikel berätta hur du kan undvika att få hudbristningar under graviditeten.

Även om det inte är en allvarlig hudsjukdom, kan dessa märken ha en negativ inverkan på psykosociala aspekter och självkänslan hos dem som får dem. Av denna anledning ska vi beskriva en rutin mot hudbristningar som du kan använda under graviditeten.

Varför uppstår hudbristningar?

Hudbristningar är atrofiska linjära ärr som kan orsaka oro och obehag hos kvinnor. Som ett resultat kan de försämra livskvaliteten. De uppstår till följd av förlust eller partiell brist på elastin och kollagenfibrer i det drabbade området.

Det leder till en markant förlust av sammanhållning i huden som inte kan tolerera dragkrafterna i musklerna som stöder den. Följande är de vanligaste orsakerna:

En kvinna med bristningar.
De vanligaste riskfaktorerna för hudbristningar är ålder, familjehistoria, högre vikt före graviditeten och före födseln samt hög födelsevikt.

Lär dig en hudvårdsrutin för att undvika hudbristningar under graviditeten

Det faktum att bristningar under graviditeten är ett stort problem för kvinnor återspeglas i hur många produkter som finns på marknaden som hjälper till att förebygga eller minska dessa märken. Det bästa är dock att utveckla en förebyggande rutin mot dessa bristningar eftersom de är mycket svåra att få bort när de redan har dykt upp på huden.

Bad och mjukgörande hudvård

Det är viktigt att applicera mjukgörande medel som exempelvis kroppsoljor efter dusch eller bad. Detta är den tid då porerna på hudytan är mer vidgade och absorberar de aktiva ingredienserna mer effektivt. Eteriska oljor är särskilt effektiva för att fylla denna funktion eftersom de innehåller element som stimulerar elasticiteten och samverkar med de progressiva förändringarna av kroppen.

En annan rekommendation att omsätta i praktiken är att massera huden i duschen för att stimulera cirkulationssystemet. Se också till att använda rätt produkter för att inte skada hudens naturliga skyddande lager. Det uppskattas dock att mellan 50 % och 90 % av alla gravida kvinnor utvecklar bristningar under graviditeten.

Exfoliering

Exfoliering är en av de viktigaste procedurerna för att bidra till förnyelsen av de mest ytliga lagren. Därför är denna rutin viktig att upprätthålla under graviditeten. Förutom att det hjälper till att ta bort döda celler, underlättar det upptaget av fuktgivande produkter eller aktiva substanser som appliceras på huden.

Det är bäst att välja produkter som inte är alltför nötande och irriterande för den känsliga huden, som är än mer känslig hos gravida kvinnor. Naturliga exfolianter med fina korn är ett bra val.

Tvärtom kan kemiska exfolieringsmedel vara för aggressiva för att användas under graviditeten. Följaktligen bör du undvika att använda triklorättiksyra, fenol och salicylsyra åtminstone till efter förlossningen.

En kvinna gnider lotion på sin gravida kropp.
Syftet med mjukgörande krämer och andra kosmetiska produkter är att hålla huden elastisk, återfuktad och stram, vilket bidrar till att förebygga bristningar.

Återfuktande medel hjälper dig att undvika hudbristningar under graviditeten

Det finns många receptfria mjukgörande medel och kosmetiska produkter för gravida kvinnor som hjälper till att förhindra bristningar eller minska deras svårighetsgrad. I stor utsträckning beror deras effektivitet också på hur ofta och regelbundet du använder dem.

Studier på fuktighetskrämer mot hudbristningar visar att krämer som innehåller nyponolja, hydroxyprolin C, centella asiatica och vitamin E är särskilt effektiva.

Vätska och näring

Att dricka tillräckligt med vätska varje dag hjälper dig att bibehålla en jämn, återfuktad hud. Även vätskan i frukt, läsk och örtte räknas. Mat är också viktigt för att hålla alla kroppens funktioner vitala under graviditeten. Därför bör din kost innehålla vitamin C, vitamin D, vitamin E, zink och protein.

Vitamin C, som finns i grönsaker och frukter, är ett av de viktigaste näringsämnena för utvecklingen av kollagen och upprätthållandet av elastisk och stark hud. För att vara säker på att få i dig en bra variation av näringsämnen, välj livsmedel av alla färger.

Förebyggandet är lika viktigt som underhållandet

Att se till att huden är förberedd innan graviditeten är minst lika viktigt som att applicera rätt produkter för att ta hand om huden under själva graviditeten. Att drabbas av hudbristningar kan skapa både fysiska och psykologiska konsekvenser.

Användningen av förebyggande åtgärder som hudoljor och mjukgörande salvor, med lämplig regelbundenhet, minskar avsevärt risken för att utveckla bristningar under graviditeten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rawlings AV, Bielfeldt S, Lombard KJ. A review of the effects of moisturizers on the appearance of scars and striae. Int J Cosmet Sci. 2012 Dec;34(6):519-24. doi: 10.1111/j.1468-2494.2012.00751.x. Epub 2012 Sep 21. PMID: 22994859.
  • García Hernández JÁ, Madera González D, Padilla Castillo M, Figueras Falcón T. Use of a specific anti-stretch mark cream for preventing or reducing the severity of striae gravidarum. Randomized, double-blind, controlled trial. Int J Cosmet Sci. 2013 Jun;35(3):233-7. doi: 10.1111/ics.12029. Epub 2013 Jan 15. PMID: 23237514.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.