Minska bristningar med Aloe vera

Aloe vera kan med fördel användas för att förebygga eller minska bristningar som uppstår på hudytan. Lär dig mer i den här artikeln!
Minska bristningar med Aloe vera
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 04 mars, 2023

Kan du minska bristningar med Aloe vera? Även om bristningar inte orsakar några egentliga skador så är de estetiskt sett några av de mest oönskade och irriterande hudförändringarna under graviditeten.

Som tur är kan de fördelaktiga egenskaperna hos Aloe vera bidra till att förhindra eller minska deras uppkomst.

Vad är bristningar?

Bristningar är ärr som genereras av förändringar i spänningen i hudytan på grund av förändringar i kroppsvolymen. Som ett resultat går de elastiska fibrerna i huden sönder och lämnar linjära märken på huden. De kan förekomma var som helst på kroppen, men är vanligast på höfter, bröst, mage eller armar.

Dessutom orsakas de inte bara av förändringar i kroppsvikt, utan också av följande faktorer:

  • dålig kost
  • påfrestning
  • underliggande sjukdomar
  • genetiska faktorer.

Typer av bristningar

Enligt en nyligen publicerad artikel har bristningar i deras akuta stadium, som är av rosa eller lila färg, förmågan att försvinna genom tidig behandling, eller så utvecklas de till vita hudbristningar.

Det är bäst att börja minska bristningar med Aloe vera i det akuta skedet av deras utveckling, eftersom detta inte kräver särskilt invasiva behandlingar.

Vita bristningar atrofiska, hypopigmenterade och rynkiga ärr som utvecklats över tid. Därför är deras hantering och borttagande mer komplex och appliceringen av växtpreparatet blir vanligtvis inte effektiv.

En kvinna med bristningar på höfterna.
Röda bristningar kan elimineras lättare med hjälp av en daglig användning av Aloe vera. Å andra sidan är vita bristningar konsoliderade ärr som kräver en mer komplex behandling.

Vad är Aloe vera?

Aloe vera, är det latinska namnet på den växt som på svenska kallas äkta aloe. I folkmun och inom kosmetiska används dock oftast den latinska beteckningen. Den marknadsförs ofta som en gel från en växt som har många olika arter. Även om det är möjligt att direkt använda växtens blad så är det bättre att använda en hudgel, som är ganska lik.

Dessutom är det mycket lättare att använda en gel som är redo att appliceras och som till och med kan innehålla andra nyttiga ingredienser.

Egenskaperna hos Aloe vera

När växtsaften används på rätt sätt så kan den bidra till att minska en mängd olika åkommor. Faktum är att den ger den nödvändiga fukten för huden för att utföra sina fysiologiska processer, inklusive läkning och regenerering.

Dessutom har den förmågan att förbättra kollagenproduktionen som gynnas av dess innehåll av antioxidanterna vitamin E och C. I sin tur tillåter dess antibakteriella egenskaper att den är effektiv vid behandling av sår och mindre brännskador.

En av egenskaperna hos Aloe vera som sticker ut mest är dess viktiga cellförnyelsekapacitet. Det vill säga, den möjliggör återställandet av hudvävnaden genom att öka kroppens naturliga elastin och kollagen.

Specifikt inkluderar effekterna följande:

  • Regenerering: Aloe vera innehåller gibberelliner och auxiner som stimulerar den naturliga produktionen av kollagen, och följaktligen förebyggande av bristningar.
  • Reparation: Aloe vera har förmågan att reparera vävnader genom dess antioxidantkomponenter.
  • Återfuktning: Den stora mängden vatten, mineraler och vitaminer den innehåller möjliggör återfuktning även av de djupaste lagren av huden. Samtidigt bidrar den till att behålla fukt i huden.
  • Föryngring: Den äkta aloen ger skydd mot fria radikaler och håller hudens vävnader mer elastiska och fasta.

Förebyggande av bristningar

Att förhindra utvecklingen av bristningar kräver att flera faktorer och åtgärder tas i beaktande och omsätts i praktiken.

Rätt näring

För att förebygga och minska bristningar är det viktigt att äta en hälsosam, korrekt och balanserad kost. Det är viktigt att hålla kroppen på en idealvikt och förse den med de nödvändiga näringsämnena för att syntetisera alla ämnen som krävs inom dess fysiologi.

En diet som främjar produktionen av kollagen kan också vara användbar. För detta bör livsmedel med hög halt av liponsyra, taurin, A-vitamin och C-vitamin prioriteras.

En kvinna som lägger lotion på hennes ben.
Det är viktigt att hålla huden återfuktad för att förhindra uppkomsten av bristningar eller för att bekämpa dem. Det är bäst att applicera Aloe vera genom massage och cirkulära rörelser.

Återfuktande av bristningar med Aloe vera

Huden måste hållas återfuktad för att förhindra uppkomsten av bristningar, sprickor eller oönskade och irriterande märken. Därför är användningen av Aloe vera viktig i din vårdrutin.

Experter rekommenderar att man applicerar produkten efter att ha duschat och prioriterar områden med bristningar. Applikationen bör också involvera massage och cirkulära rörelser, eftersom dess absorption sker snabbt.

Återfuktar kroppen

Inte bara huden måste återfuktas utifrån, utan även kroppens inre återfuktning är viktig. Med andra ord bör du dricka minst 2 liter vatten varje dag för att behålla kroppens funktion.

Enligt American Osteopathic College of Dermatology är en av pelarna för att förebygga bristningar korrekt vätskebalans. Dessutom är intag av överflödigt vatten inte skadligt för hälsan, eftersom detta kommer att elimineras genom urin.

Använd Aloe vera i hudvårdsrutinen för att minska bristningar

Sammanfattningsvis: Att lägga till användningen av Aloe vera i din hudvårdsrutin är ett utmärkt alternativ för att förebygga och minska bristningar. Men när du har tvivel om dess användning kan du alltid rådgöra med lämplig dermatolog.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hajhashemi M, Rafieian M, Rouhi Boroujeni HA, Miraj S, Memarian S, Keivani A, Haghollahi F. The effect of Aloe vera gel and sweet almond oil on striae gravidarum in nulliparous women. J Matern Fetal Neonatal Med. 2018 Jul;31(13):1703-1708. doi: 10.1080/14767058.2017.1325865. Epub 2017 May 19. PMID: 28521546.
  • Striae. [Internet]. Disponible en: https://www.aocd.org/page/Striae

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.