Kan jag ta varma bad under graviditeten?

Varma bad under graviditeten kan ha både positiva och negativa effekter. Allt beror på vilka försiktighetsåtgärder som tas.
Kan jag ta varma bad under graviditeten?
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 27 februari, 2023

Många av oss tar varma bad under graviditeten; denna vana kan dock vara förknippad med vissa risker. Variabler som frekvensen och varaktigheten av varma bad och duschar kan vara avgörande faktorer.

Generellt sett är det möjligt att ta varma bad under graviditeten, de har faktiskt vissa fördelar. Du behöver dock vidta vissa förebyggande åtgärder för att förhindra att denna avslappnande praxis blir skadlig för ditt barn.

Varma bad under graviditeten

Varma bad under graviditeten är inte 100 % säkra. Det huvudsakliga problemet med dem ligger i risken för att öka kroppstemperaturen. Samtidigt är användningen av badoljor inte att rekommendera (förutom havregrynsbad eller epsomsalt).

Vilken är den idealiska temperaturen för varma bad under graviditeten?

Den inre kroppstemperaturen hos en frisk gravid kvinna är cirka 37 °C. Vattnet ska hållas varmt, inte hett, och en idealisk temperatur ligger mellan 36,6 och 37,7 °C.

Dessutom rekommenderas inte bad med höga temperaturer under graviditeten på grund av den ökade risken för infektioner kopplat till stillastående vatten. Det finns termometrar för spädbarnsbadkar som kan användas för att mäta vattentemperaturen.

Om du inte har en termometer till hands kan du använda foten för att ta reda på om vattentemperaturen är för hög. Tanken är att sätta foten i badkaret och, om du behöver introducera den gradvis, då vet du att temperaturen är för hög. Om det känns behagligt så är temperaturen perfekt.

En gravid kvinna duschar.

Upptäck: Fördelar med tomater under graviditeten

Se upp så du inte halkar

Det är viktigt att vara försiktig med att halka eller falla när man går i och lämnar badkaret, särskilt om man är höggravid, vi kan bli mer instabila under en pågående graviditet.

Halkfria silikonmattor skapar säkerhet och stabilitet vid bad. Faktum är att de kan användas både i och utanför badkaret.

Tid i vattnet

Det är inte bara badvattnets temperatur som är viktigt utan även badets längd. Blötläggning i varmt vatten kan höja kroppstemperaturen och minska blodflödet till barnet och därmed orsaka stress. Om alla försiktighetsåtgärder beaktas och respekteras är det inte kontraindicerat att ta varma bad under graviditeten.

Om din hud är för torr efter bad, använd då lotioner eller krämer för att behålla fukten. Det är också viktigt att inte stanna för länge; max 15 minuter.

Är badtunnor och bastu säkra under graviditeten?

Att vistas i badtunnor eller bastu i mer än 10 minuter kan öka kroppstemperaturen avsevärt. Även om mer bevis behövs så tyder vissa studier på att spädbarn födda av kvinnor som har haft feber är mer benägna att lida av ryggmärgs-, hjärn- och uppmärksamhetsavvikelser.

Badsalter tenderar dessutom att ändra pH-värdet i slidan och orsaka obalanser i pH-nivå, vilket resulterar i en minskning av gynnsamma bakterier i regionen. I detta avseende kan det öka sannolikheten för att drabbas av vaginala infektioner.

Den ökade temperaturen kan öka risken för att utveckla missfall. Faktum är att risken är dubbelt så hög vid användning av badtunnor, enligt vissa studier.

Badtunnor eller bubbelpooler har en högre risk för bakterier än badkar på grund av det stillastående vattnet som ständigt återvinns för att upprätthålla en högre temperatur. Dessutom är kontinuerlig och långvarig användning av badtunnor under tidig graviditet förknippad med vissa medfödda missbildningar som gastroschisis och anencefali.

Fördelar med varma bad under graviditeten

Det finns flera fördelaktiga effekter av varma bad under graviditeten. Vissa försiktighetsåtgärder bör dock vidtas för att undvika senare komplikationer.

1. Minskad stress

Vissa av oss gillar att använda varma bad under graviditeten som en metod för avslappning och smärtlindring. Temperaturen på vattnet bör också övervakas vid denna tidpunkt.

Tecken på överhettning inkluderar svettning, värmekänsla och rodnad i huden. Mer allvarliga tecken kan vara illamående, yrsel, svimning och fall.

En gravid kvinna som tar ett avkopplande bad med ljus.

2. Smärtlindring

Avslappning och lindring av ryggsmärtor är anledningarna till att en del kvinnor njuter av varma bad under graviditeten. Själva trycket från vattnet eller flytkraften slappnar av lederna och minskar eventuell smärta som kvinnan kan uppleva i dessa områden.

Värme kan dock orsaka uttorkning i kroppen; se därför till att dricka tillräckligt med vätska både före och efter badet.

3. Förbered kroppen för förlossningen

Inga ytterligare produkter behövs för att slappna av i kroppen och finna sinnesfrid. Att bara tända ett ljus eller lyssna på musik kan skapa ett klimat som förbereder kroppen för förlossningsdagen.

Som tidigare nämnts rekommenderas inte badsalt på grund av den ökade risken för infektion. Dessutom kan deras ingredienser orsaka irritation eller klåda.

4. Hjälp under förlossningen

En nyligen genomförd studie visade att bad med varmt vatten är fördelaktigt under förlossningen och inte bara under graviditeten. Denna praxis hjälper till att minska ångest, öka sammandragningar och förbättra anpassningen av moderns kropp till processen.

Studien visade också varma bad ökar cervikal dilatation och minskar förlossningens varaktighet. Kvinnor bör dock alltid ha sällskap under dessa bad för att undvika fall.

Varma bad och graviditet

Under graviditeten kan blötläggning i ett varmt bad verka som ett bra sätt att lindra värk och smärta. Det finns dock vissa försiktighetsåtgärder att ta hänsyn till.

Tidslängden, vattentemperaturen, vattenersättningen och graviditetens trimester är variabler att tänka på när du njuter av varma bad. Om du har andra tvivel om denna praxis under graviditeten, då är det bäst att konsultera din gynekolog, som kan ge dig all nödvändig information.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Duong HT, Shahrukh Hashmi S, Ramadhani T, Canfield MA, Scheuerle A, Kim Waller D; National Birth Defects Prevention Study. Maternal use of hot tub and major structural birth defects. Birth Defects Res A Clin Mol Teratol. 2011 Sep;91(9):836-41. doi: 10.1002/bdra.20831. Epub 2011 Jun 6. PMID: 21648056.
  • Waldenström U. Warm tub bath and sauna in early pregnancy: risk of malformation uncertain. Acta Obstet Gynecol Scand. 1994 Jul;73(6):449-51. doi: 10.3109/00016349409013428. PMID: 8042454. https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.3109/00016349409013428
  • Duong HT, Shahrukh Hashmi S, Ramadhani T, Canfield MA, Scheuerle A, Kim Waller D; National Birth Defects Prevention Study. Maternal use of hot tub and major structural birth defects. Birth Defects Res A Clin Mol Teratol. 2011 Sep;91(9):836-41. doi: 10.1002/bdra.20831. Epub 2011 Jun 6. PMID: 21648056. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21648056/
  • Ravanelli, N., Casasola, W., English, T., Edwards, K. M., & Jay, O. (2019). Heat stress and fetal risk. Environmental limits for exercise and passive heat stress during pregnancy: a systematic review with best evidence synthesis. British journal of sports medicine53(13), 799-805. https://bjsm.bmj.com/content/53/13/799
  • Gustavson K, Ask H, Ystrom E, Stoltenberg C et al. Maternal fever during pregnancy and offspring attention deficit hyperactivity disorder. Sci Rep. 2019 Jul 2;9(1):9519. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31266998/.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.