Hemgjorda fuktgivande ansiktsmasker under graviditeten

Hemgjorda fuktgivande ansiktsmasker är ett bra alternativ under graviditeten, de hjälper även till med att minimera utvecklingen av bristningar.
Hemgjorda fuktgivande ansiktsmasker under graviditeten
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 14 maj, 2023

Hemmagjorda fuktgivande ansiktsmasker är ett lämpligt alternativ att införliva i din dagliga hudvårdsrutin under graviditeten. Att upprätthålla en korrekt hudvårdsrutin hjälper faktiskt till att förhindra hyperpigmentering, rynkor och för tidigt åldrande. Tänk på att inte alla produkter på marknaden lämpar sig för användning inom denna typ av kosmetisk behandling eftersom de lätt absorberas av huden och kan orsaka irritation eller eksem.

Lär dig om hemgjorda fuktgivande ansiktsmasker som du kan använda under graviditeten

Under graviditeten genomgår kroppen ett antal processer orsakade av hormonella förändringar. Uttorkning av huden, dess ökade känslighet och uppkomsten av bristningar är några av dem. Det finns många produkter som inte är lämpliga för huden, och än mindre för gravida kvinnor.

Aloe vera

Aloe vera har ett antal aktiva komponenter, inklusive vitaminer, enzymer, mineraler, lignin, sockerarter, saponiner, aminosyror och salicylsyror. Faktum är att dess höga koncentration av mukopolysackarider bidrar till att behålla fukt i huden.

Dessutom hjälper den slät hud genom sina aminosyror och zink. Ansiktsmasker med Aloe vera hjälper hudens integritet och minskar rodnad och uppkomsten av rynkor.

En kvinna som applicerar en ansiktsmask med Aloe vera.
Aloe vera stimulerar fibroblaster, som är ansvariga för att producera kollagen och elastinfibrer, som bidrar till mindre rynkig och mer elastisk hud.

Honungsmasker

Opastöriserad honung, som manukahonung, påskyndar läkningsprocesser och minskar inflammation i hudytan. De kan till och med vara effektiva som behandling för akne, ärr och torr eller matt hud. Pastöriseringsprocessen av honung tar dock bort både propolis och pollen den innehåller, vilket minskar dess antioxiderande effekter.

Innan du applicerar honung är det viktigt att göra ett lapptest. Det vill säga, placera en liten mängd på ett litet område av huden och vänta minst 20 minuter för att utesluta allergiska reaktioner.

Nyponolja

Nyponolja innehåller vitamin A, vitamin F och vitamin C, tillsammans med essentiella fettsyror, såsom följande:

  • oljesyra
  • palmitinsyra
  • gamma linolensyra
  • linolsyra.

En recension av Nutrients drar slutsatsen att C-vitamin har antioxiderande egenskaper, främjar kollagenproduktion, ökar sårläkning och hjälper till att förhindra torr hud.

Ansiktsmasker med vaselin

Huvudingrediensen i vaselin är petroleum, men till skillnad från andra former av petroleum är den säker att använda på huden och händerna. Den fungerar faktiskt genom att täta in fukt som redan finns i huden och skyddar den när den är skadad eller irriterad genom att utveckla en ocklusiv barriär. Därmed är ämnet säkert och rekommenderas för användning på torr eller irriterad hud.

Vad är skinslugging?

”Slugging” är en hudvårdsteknik som har blivit mycket populär på grund av dess användning i TikTok. Enkelt uttryckt är det proceduren att försegla huden med ett ocklusivt medel, såsom vaselin, över natten. Denna process fungerar inte bara i ansiktet, utan också på andra delar av kroppen, från läpparna till anklarna. Dessutom är det icke-komedogent. Med andra ord täpper den inte till porerna, eftersom storleken på dess molekyler är för stor.

En mask med grönt te.
Tack vare dess antiinflammatoriska, antioxiderande och antimikrobiella egenskaper, kan en fuktgivande ansiktsmask för grönt te hjälpa till att gynna hudytan på ett antal olika sätt.

Masker med grönt te

Grönt te har flera terapeutiska egenskaper för huden på grund av dess höga innehåll av polyfenoler och katekiner som fungerar som antioxidanter. Dessutom innehåller den vitaminer, inklusive vitamin E, som har förmågan att ge näring och återfukta huden.

En studie av Dermatologic Therapy fann att applicering av grönt te på deltagarnas underarm ökade fukten i huden och minskade strävheten.

När bör man använda ansiktsmasker?

Rengör alltid hudytan innan du applicerar ansiktsmasker för att uppnå det förväntade resultatet. Dessutom rekommenderas inte att applicera dem varje dag, utan snarare en gång i veckan, lämna dem på i mellan 10 och 20 minuter innan du sköljer.

När du tar bort hemgjorda fuktgivande ansiktsmasker är det en bra idé att använda varmt vatten, utan att generera för mycket friktion på huden för att inte skada eller irritera den. Det är bra att ha en handduk exklusivt för ansiktet och en annan för kroppen. Innan du applicerar en mask är det dessutom viktigt att utföra ett test på en liten del av huden för att utesluta allergier eller irritation.

Användningen av fuktgivande ansiktsmasker under graviditeten

Under graviditeten bör försiktighet iakttas med de produkter som används, de aktiva ingredienserna i viss kosmetika kan nå barnet genom huden. Hemgjorda ansiktsmasker syftar till att hålla huden återfuktad och bidra till att minimera utvecklingen av bristningar under graviditeten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sánchez M, González-Burgos E, Iglesias I, Gómez-Serranillos MP. Pharmacological Update Properties of Aloe Vera and its Major Active Constituents. Molecules. 2020 Mar 13;25(6):1324. doi: 10.3390/molecules25061324. PMID: 32183224; PMCID: PMC7144722.
  • Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017 Aug 12;9(8):866. doi: 10.3390/nu9080866. PMID: 28805671; PMCID: PMC5579659.
  • Gianeti MD, Mercurio DG, Campos PM. The use of green tea extract in cosmetic formulations: not only an antioxidant active ingredient. Dermatol Ther. 2013 May-Jun;26(3):267-71. doi: 10.1111/j.1529-8019.2013.01552.x. Epub 2013 Mar 13. PMID: 23742288.
  • Vora, R. V., Gupta, R., Mehta, M. J., Chaudhari, A. H., Pilani, A. P., & Patel, N. (2014). Pregnancy and skin. Journal of family medicine and primary care3(4), 318–324. https://doi.org/10.4103/2249-4863.148099

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.