Hur tar man hand om sina bröst efter förlossningen?

Att ta hand om sina bröst efter förlossningen främjar korrekt amning och hjälper till att förhindra slapphet och bristningar.
Hur tar man hand om sina bröst efter förlossningen?
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 12 juli, 2023

Dina bröst kan uppleva vissa förändringar efter förlossningen som kräver att du vidtar åtgärder för att undvika komplikationer eller skador på huden. I allmänhet känns de tunga och känsliga, men med hjälp av dessa tips kan du undvika onödig irritation och smärta.

Tips för att ta hand om sina bröst efter förlossningen

Dina bröst förändras både i form och storlek efter förlossningen, de förbereder sig för amning, förstorar bröstvävnaden och aktiverar mjölkproducerande körtlar.

Att välja rätt bh

Att använda rätt bh-storlek är det viktigaste. Det vill säga, om bh:n är för tight kan det orsaka irritation eller blockering av en av bröstkanalerna. Helst ska den vara 100 % bomull och bekväm, med breda remmar som inte gräver in i axlarna eller ryggen. En illasittande behå, särskilt när man tränar, kan orsaka skador och smärta.

Utför mjuk massage för att ta hand om dina bröst efter förlossningen

Genom cirkulär och mjuk massage är syftet att stimulera blodcirkulationen och den därav följande förnyelsen av det ytligaste hudlagret. Dessa rörelser hjälper till att hålla din hud fast och tonad, inklusive den övre delen. Yoga och simning är också aktiviteter som bidrar till att arbeta på området och på så sätt gynna lymfdränage och tona bröstmusklerna.

En kvinna som masserar sina bröst för att amma.
Massage i bröstområdet tjänar till att stimulera blodcirkulationen. Det ska utföras på ett cirkulärt och skonsamt sätt.

Kontrollera kroppsvikten

Även om bröstligamenten och körtlarna inte drar nytta av fysisk träning så gör bröstmusklerna som ligger under dem det. Därför hjälper toning till att hålla brösten mindre hängiga.

Armhävningar, viktade reps och pressövningar är idealiska övningar att lägga till din rutin. Dessutom är viktkontroll med en varierad, komplett kost rik på grönsaker och fullkorn också väsentligt. I detta avseende är det bäst att ersätta mättat animaliskt fett som har ett högt kolesterolinnehåll med vitamin B, olivolja och vitamin E, som hjälper till att förebygga rynkor och förbättra hudens elasticitet och ton.

Förhindra bröstsvullnad

Användningen av ispåsar eller kalla kompresser hjälper till att minska smärtan eller obehaget i brösten. Dessutom förhindrar amning tillräckligt ofta mjölken från att täppa till mjölkgångarna. Dessutom hjälper massage också till att lindra svullnad och smärta i bröst. Men i fall där svullnad åtföljs av feber är det viktigt att konsultera en läkare.

Applicera bröstmjölk på bröstvårtan

För att förhindra ömhet i bröstvårtan måste barnets korrekta koppling till bröstet säkerställas. Med andra ord ska barnets mun vara vidöppen och täcka hela vårtgården. Att lämna bröstmjölk på bröstvårtorna hjälper också till att smörja och skydda dem för att förhindra framtida sprickor. Andra produkter som hjälper till att förhindra blåsor, blödningar, sprickor eller ömhet inkluderar följande:

  • Kokos eller olivolja
  • Lanolin
  • Calendula-baserade krämer

Men om det visar sig att bröstvårtorna blöder, då rekommenderas en medicinsk konsultation.

En kvinna som rör vid sitt bröst.
Att återfukta bröstregionen varje dag hjälper till att hålla huden vital. Det hjälper också till att förhindra utvecklingen av hudbristningar genom att förhindra att de elastiska fibrerna och kollagenfibrerna dras åt, går sönder och lämnar bristningar.

Använd fuktgivande kräm

Återfukta hudytan varje dag, särskilt bröstregionen, detta hjälper till att hålla huden återfuktad och fast. För detta ändamål rekommenderas lotioner med högt innehåll av vitamin E, allantoin eller hyaluronsyra. Dessutom hjälper skonsam kroppsexfoliering, med krämer eller vegetabiliska svampar, till att ta bort döda celler för att stimulera blodcirkulationen och återställa hudens egen elasticitet.

Applicera solkräm dagligen

Skadan som orsakas av upprepad och långvarig exponering för ultravioletta strålar på hudens yta är välkänd. Därför är det inte bara tillrådligt att undvika solexponering under extrema tider på dygnet, utan också att använda skydd varje dag. Det är bäst att välja ett brett solskyddsmedel med högt skydd (+50) och förnya det varannan timme vid exponering för solens strålar. Det finns till och med färgade solkrämer som kan användas som smink.

Ta hand om dina bröst efter förlossningen och under graviditeten

Vissa fysiologiska förändringar kan inte undvikas, såsom förändringen i färgen på bröstvårtorna, ökningen i storlek eller obehaget av mjölkbelastningen. Däremot kan hängande bröst, bristningar och spruckna bröstvårtor förhindras. Försök därför att följa alla föreslagna tips för att ta hand om dina bröst efter förlossningen för att undvika komplikationer som är svårare att hantera.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hodges AL, Walker DK. Skin Care for Women. Nurs Womens Health. 2017 Dec 2016 – Jan;20(6):609-613. doi: 10.1016/j.nwh.2016.10.001. PMID: 27938801. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27938801/
  • Serpone N. Sunscreens and their usefulness: have we made any progress in the last two decades? Photochem Photobiol Sci. 2021 Feb;20(2):189-244. doi: 10.1007/s43630-021-00013-1. Epub 2021 Feb 18. PMID: 33721254. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33721254/
  • Mariani Neto C, de Albuquerque RS, de Souza SC, Giesta RO, Fernandes APS, Mondin B. Comparative Study of the Use of HPA Lanolin and Breast Milk for Treating Pain Associated with Nipple Trauma. Rev Bras Ginecol Obstet. 2018 Nov;40(11):664-672. English. doi: 10.1055/s-0038-1675180. Epub 2018 Oct 29. PMID: 30372779. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30372779/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.