Hur gynnar olivolja ditt barn under graviditeten?

Att förtära olivolja under graviditeten är definitivt rekommenderat, både för mamman och fostret. Läs mer i följande artikel.
Hur gynnar olivolja ditt barn under graviditeten?
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 06 februari, 2023

Olivolja, och då särskilt extra jungfruolivolja, är ett av de bästa livsmedlen som du konsumera under graviditeten. Produkten innehåller en stor mängd viktiga omättade fettsyror som förbättrar både moderns hälsa och fostrets utveckling.

Det är dock viktigt att oljan äts som den är och inte hettas upp för mycket, annars kan molekylerna som den består av den förändras och dess egenskaper försämras. Om transfettsyror bildas så anses oljan istället vara ett livsmedel av dålig kvalitet med inflammatoriska egenskaper.

Lär dig fördelarna med olivolja under graviditeten

Låt oss börja med att lyfta fram de viktigaste fördelarna med att inkludera olivolja i kosten till gravida kvinnor. Det bör betonas att produkten definitivt finns inom ramen för en varierad och balanserad kost.

Olivolja under graviditeten minskar det onyttiga kolesterolet

En av egenskaperna hos olivolja har att göra med dess effekt på lipidkonsumtionen. Fettsyrorna som den innehåller kan begränsa oxidationen av betalipoprotein, även kallat LDL-kolesterol, vilket minskar deras närvaro i blodet. Detta sänker avsevärt den kardiovaskulära risken enligt en studie publicerad i The New England Journal of Medicine.

En gravid kvinna häller olivolja över sin sallad.
Olivolja bör förtäras i samband med en varierad och balanserad kost för att dra nytta av alla dess fördelar, både för mamman och barnet.

Olivolja förbättrar cirkulationen

Ett regelbundet intag av extra jungfruolivolja kan vara fördelaktigt för att sänka blodtrycket och därmed förbättra cirkulationen. Produkten i dess råa form är antiinflammatorisk vilket förhindrar bildningen av blodproppar. Dessutom är det E-vitamin som den innehåller antioxidant, vilket minskar risken för åderförkalkning.

Fördelarna med olivolja för spädbarn

Konsumtionen av olivolja under graviditeten är inte bara fördelaktigt för mamman, den har också positiva effekter på barnet:

Olivolja stimulerar barnets tillväxt

Att inkludera olja av god kvalitet i kosten gynnar tillväxten av barnet vid ett tillräckligt intag av kalorier. Det bör beaktas att under graviditeten och under de första stadierna av livet är det optimalt med ett överskott av kalorier för att tillfredsställa energibehovet under konstruktionen av nya vävnader.

Det gynnar en bra utveckling

Det har visat sig att det kontinuerliga bidraget av omega-3 under graviditeten är nyckeln till att minska risken för neurologiska sjukdomar hos barnet. Detta visar forskning publicerad i tidskriften Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Tack vare dessa fetter minskar risken för autism och uppmärksamhetsbrist.

Förhindrar skadlig kolesterol under barndomen

Förändringar i lipidprofilen är inte ett problem exklusivt för vuxna, men kan även förekomma hos barn. För att undvika denna situation är det viktigt att säkerställa en kontinuerlig tillförsel av omega-3-fettsyror och att prioritera närvaron av färska livsmedel i kosten. På så sätt minskar oxidationen av lipoproteiner och deras degenerering.

En gravid kvinna förbereder en sallad med olivolja.
Extra jungfruolivolja ger viktiga vitaminer för barnets utveckling samtidigt som den förbättrar matsmältningsfunktionerna.

Olivolja under graviditeten ger vitaminer

Extra jungfruolivolja innehåller inte bara fetter utan också viktiga mikronäringsämnen, så som E-vitamin. Detta element är relaterat till ett bättre hälsotillstånd genom neutralisering av fria radikaler och deras ackumulering i vävnaderna.

Förbättrar matsmältningsfunktioner

Tack vare olivoljans antiinflammatoriska karaktär fungerar matsmältningen bättre. Oljan kan till och med vara användbar för att minska förstoppning och säkerställa en hälsosammare avföring. Oljan bör dock inte konsumeras i alltför stora mängder eftersom den är enormt energirik.

Olivolja: En nyttig produkt under graviditeten

Som du har sett är införandet av olivolja i kosten under graviditeten fördelaktigt för både mamman och barnet. Det är en produkt av mycket hög kvalitet, så länge som det handlar om ren olivolja av godtagbar kvalitet, speciellt den som erhålls från den första pressningen av oliverna: jungfruoljan.

Kom dock ihåg att den bör konsumeras rå så långt som möjligt. Det är viktigt att undvika fritering eftersom denna process gör att den förlorar mycket av sin kvalitet och kan rent av bli en inflammatoriskt produkt. Fettsyrorna den innehåller förändras när de utsätts för hög värme.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Estruch, R., Ros, E., Salas-Salvadó, J., Covas, M. I., Corella, D., Arós, F., Gómez-Gracia, E., Ruiz-Gutiérrez, V., Fiol, M., Lapetra, J., Lamuela-Raventos, R. M., Serra-Majem, L., Pintó, X., Basora, J., Muñoz, M. A., Sorlí, J. V., Martínez, J. A., Fitó, M., Gea, A., Hernán, M. A., … PREDIMED Study Investigators (2018). Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. The New England journal of medicine378(25), e34. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1800389
  • Martins, B. P., Bandarra, N. M., & Figueiredo-Braga, M. (2020). The role of marine omega-3 in human neurodevelopment, including Autism Spectrum Disorders and Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder – a review. Critical reviews in food science and nutrition60(9), 1431–1446. https://doi.org/10.1080/10408398.2019.1573800

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.