Att förbereda sig på att bli mamma - bli en bättre person!

Att förbereda sig på att bli mamma - bli en bättre person!
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

En framtida moder har många saker att tänka på. De flesta av oss känner oss inte helt redo att få barn. Det kan finnas saker vi måste ta hand om innan den lilla anländer. Låt oss lyssna på en kvinna som håller på att förbereda sig på att bli mamma – kanske har du genomgått något liknande.

Sedan jag träffade din pappa har mitt liv förändrats. Jag måste faktiskt erkänna att förändringarna började redan innan vi träffades. Det var dessa förändringar som hjälpte mig att finna mannen jag älskar och den som jag ville bilda familj med. Mannen som kommer uppfylla min dröm att bli mamma; om att bli din mamma.

Jag erkänner: precis som många andra kvinnor på denna planet så vill jag bli mamma. Jag vill hålla mitt barn i min famn och älska det mer än något i världen. Jag drömmer om att mata min bebis, bada den, pussa den och se den sova. Jag längtar efter att se mitt barns leende på morgonen och torka dess tårar.

Ja, jag längtar efter att bli mamma. Men utöver det önskar jag att bli den bästa mamman i världen, och den bästa för mitt barn. Jag vill kunna vägleda det genom livet med tydlighet, tålamod och ömhet.

Jag vill vara en mamma som lockar fram det bästa hos sina barn. Som kan visa dem betydelsen och det sanna värdet hos frihet, skönhet, ära, uppriktiga leenden, ärlighet och tid som spenderas som familj och i ensamhet. En moder som kan lära dem om sann kärlek.

Jag vill att mitt barn ska vara mer än en bra liten pojke eller flicka. Jag vill att det ska vara lyckligtOch varje dag lär jag mig de saker som människor lär sig av goda exempel snarare än ord. Ju mer jag tänker på det, desto mer motiverad blir jag att föregå med gott exempel. Det är därför jag vet att man måste förändras för att förbereda sig på att bli mamma.

Mamma med bebis

Att förbereda sig på att bli mamma

I ärlighetens namn ser jag mig själv som en bra person. Men min uppriktighet låter mig även erkänna att det är viktigt att förbereda sig på att bli mamma genom att erkänna sina brister. Jag är övertygad om att varje dag är en chans att bli bättre, att korrigera våra misstag och att bli personen som vi vill vara. Denna version av mig håller fortfarande på att byggas.

En av de värdefullaste lärdomarna jag har fått är att livet är synonymt med förändring. Våra omständigheter skiftar alltid. Världen är i konstant förändring, och vi måste också förändras om vi inte vill spolas bort av det skiftande tidvattnet.

Den bästa förändringsprocessen är den vi kommer fram till medvetet. Vi uppmuntrar den och vårdar den, sakta men säkert, i vår egen takt, glädjefyllt.

Jag vet att jag måste främja dygder som ömhet och mjukhet. Jag är rädd för att jag förlorat lite av båda under min tid i en arbetsvärld där män och kvinnor konkurrerar vildsint. Jag har gått ut i världen och uppnått framgång. Men priset är dem jag var tvungen att lämna bakom mig för att gå framåt.

Nu när denna önskan om en egen familj har blossat upp, vill jag inte bara vara en moder, jag vill vara en fantastisk moder. Och därför måste jag förändra mig själv. Jag finner hundratals saker jag måste göra.

Lycklig familj

Jag gör ett hem för dig

Din pappa har väckt saker hos mig som jag trodde att jag glömt. Hans kärlek har återupplivat min kapacitet för ömhet. Men jag insåg även att jag måste vara bestämd. Inte hård, utan bestämd, öm och vänlig.

Jag har så många lärdomar att anskaffa, och jag känner även att jag har mycket att lära dig, mitt barn. Jag sparar tusentals ömma ögonblick så att jag kan säkerställa att jag alltid har ett leende redo för dig.

Jag bygger om min personlighet så att du kan växa upp med en mamma som är god och vis. Just nu genomgår jag en förvandling för att förbereda mig på att hålla dig i min famn.

Jag tycker det är viktigt att förbereda sig på att bli mamma; jag vill välkomna dig till hemmet du förtjänar. Jag är övertygad om att varje själ väljer sina föräldrar innan den föds. Ju mer älskande hemmet är och ju mer önskat barnet är, desto större är själen som återföds.

Detta är något jag läste i en bok, men jag tror det verkligen, precis som jag tror att livet är förändring. Och det, mitt barn, är anledningen till att jag ska förändras innan du kommer hit. Jag blir till en bättre kvinna som kommer kunna vara en bättre mamma till dig. Jag kommer att vara vid din sida under denna process av inlärning som vi kallar livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.