7 saker att undvika under graviditeten
Efter att ha lärt dig att du har en bebis på väg kommer många frågor att tänka på, till exempel vad du bör undvika under graviditeten för din och din barns hälsa.
Förvisso kan ditt och ditt barns välbefinnande äventyras om du upprätthåller vissa vanor, som att röka eller dricka kaffe. Detta händer eftersom allt du konsumerar direkt eller indirekt når livmodern och passerar in i barnets blod genom moderkakan.
Genom att ta emot vissa ämnen kan barnet drabbas av förändringar i kroppen, som kan ge komplikationer under graviditeten eller hälsoproblem även efter födseln. I den här artikeln berättar vi vad de är så att du kan börja begränsa dem.
7 saker att undvika under graviditeten
Att ha en hälsosam graviditet är inte svårt. Du måste bara vara uppmärksam på vad du äter och de aktiviteter du utför under graviditeten. Här är några av de saker du bör sluta göra just nu.
1. Rökning
Rökning är en av de vanor som har de mest negativa konsekvenserna för den gravida kvinnans och hennes barns hälsa. Trots detta fortsätter cirka en del gravida kvinnor att röka i detta skede.
Enligt American Thoracic Society, genom rökning, överför mamman mer än 7000 giftiga och cancerframkallande ämnen till fostret med cigaretter. Detta ökar också risken att drabbas av graviditetsproblem såsom följande:
- Förändringar i moderkakan
- Ektopiska graviditeter
- Fosterdödlighet
- För tidiga födslar
I den meningen kan fostrets brist på syre som orsakas av nikotin påverka dess neuronala utveckling, bildandet av dess organ och tillväxten inuti livmodern.
Utöver detta har forskning visat att spädbarn födda till mödrar som röker har en högre risk att presentera vissa problem, till exempel dessa:
- Låg födelsevikt
- Nikotinabstinenssyndrom
- Plötslig spädbarnsdöd
- Astma
- Barnfetma
Om den gravida kvinnan slutar röka under första trimestern minskar risken för att drabbas av någon av dessa komplikationer avsevärt och blir lika stor som för en icke-rökande mamma.
2. Dricka alkohol
Ett annat ämne som du bör undvika under graviditeten är alkohol. Alkohol passerar snabbt in i moderns blodomlopp efter att hon fått i sig det och når barnet genom moderkakan och navelsträngen. Omogenhet hos fostrets lever tillåter inte korrekt eliminering från kroppen, vilket orsakar toxicitet i alla barnets organ.
Experter har ännu inte fastställt hur mycket alkohol som är farligt för ditt barn, eftersom det har rapporterats om fall där bara ett glas vin var tillräckligt för att orsaka skada på ett barns kropp, till exempel Fetal Alcohol Spectrum Disorder (FASD).
Du bör veta att efter en timme efter att ha druckit alkohol kommer du och ditt barn att ha samma koncentration av detta ämne i ert blod.
3. Kaffe och graviditet
Kaffe är inte en helt förbjuden dryck under graviditeten, men det bör konsumeras med måtta. Ett högt koffeinintag, särskilt under första trimestern, ökar risken för missfall och låg födelsevikt.
College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) rekommenderar att koffeinintaget begränsas till 200 mg per dag, det vill säga ungefär en kopp kaffe.
WHO, å andra sidan, föreslår att man kan inta upp till 300 mg eller 2 koppar kaffe per dag under graviditeten. Denna mängd inkluderar kaffe, choklad, te och kola som också är innehållande koffein.
Det är viktigt att veta att kaffekonsumtion under graviditeten kan framhäva vissa vanliga besvär i detta skede, såsom halsbränna och sömnlöshet.
4. Strikta dieter
En balanserad kost är avgörande för att upprätthålla god hälsa under graviditeten. Detta är ett stadium där efterfrågan på kalorier och näringsämnen ökar för att möta moderns och det växande barnets behov.
Av denna anledning bör du undvika strikta dieter under graviditeten. Bristen på mikro- och makronäringsämnen kan predisponera för barnet att drabbas av neurala defekter (som spina bifida), låg födelsevikt, medfödda missbildningar, missfall och för tidig födsel.
I allmänhet behöver en gravid kvinna konsumera cirka 2500 kalorier per dag, vilket hon helst kommer att få från en näringsbalanserad kost. Om möjligt bör en näringsspecialist ordinera rätt kost.
5. Gå till ett spa eller bastu
Många kvinnor är vana vid att gå på spa eller bastu för att koppla av, men några av dessa saker bör bli begränsade under graviditeten.
Bastur klarar höga temperaturer, vilket kan öka den gravida kvinnans kroppstemperatur till över 38,8 C. Temperaturer över 38,3 C under första trimestern av graviditeten kan orsaka medfödda avvikelser hos barnet.
Därför är det bättre att undvika att gå till platser med höga temperaturer under graviditeten, till exempel bastur, varmbad eller badkar. Du bör också undvika att träna under liknande förhållanden. Till exempel under solens strålar på sommaren eller i dåligt ventilerade gym.
Det är viktigt att du, innan du deltar i någon av dessa aktiviteter, diskuterar dem med din läkare.
6. Intensiv träning och graviditet
Gravida kvinnor bör vara försiktiga med den fysiska aktivitet de utför, undvika de aktiviteter som kräver stora energiförbrukningar eller kräver plötsliga rörelser, till exempel intensiv träning.
Högeffektiva aktiviteter, till exempel tyngdlyftning, skakningar, studsande och hoppning, är inte rekommenderat. Trycket inuti buken och muskulaturen som dessa övningar orsakar kan öka risken för missfall och för tidiga förlossningar.
Däremot är mildare övningar som promenader, simning eller prenatal yoga mycket fördelaktiga för den gravida kvinnans hälsa och förhindrar komplikationer som preeklampsi och graviditetsdiabetes.
7. Att inte ta hand om sig själv känslomässigt
Graviditet är en period med många känslor som ständigt blir förändrade och där moderhormoner är dagens ordning. Besvären i detta skede, osäkerheten kring förlossningen och rädslan för den nya rollen som väntar kan orsaka ångest och stress hos mödrarna.
Stress ökar hormonet kortisol, som har en direkt inverkan på fostrets välbefinnande, vilket också ökar risken för missfall.
På samma sätt stör prepartum stress och ångest frisättningen av oxytocin, som är hormonet som ansvarar för att stimulera livmoderkontraktioner.
Vikten av att undvika vissa vanor under graviditeten
Konsekvenserna av vissa vanor under graviditeten är 100 % förebyggbara. Därför är det nödvändigt att upprätthålla en hälsosam rutin under detta skede.
Det är viktigt att du söker hjälp om du har svårt att sluta röka eller dricka alkohol. Stödet från din miljö och din läkare kommer att vara av avgörande betydelse under graviditeten.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- American Academy of Child e adolescent psychiatry (2014). Alcohol y embarazo. Recuperado de: https://www.aacap.org/AACAP/Families_and_Youth/Facts_for_Families/Facts_for_Families_Pages/Spanish/El_Tomar_Alcohol_Durante_el_Embarazo_Los_Efectos_del_Alcohol_en_el_Feto_93.aspx
- American Pregnangy Association. (2021). Sauna and pregnancy. Recuperado de: https://americanpregnancy.org/es/healthy-pregnancy/is-it-safe/saunas-and-pregnancy-1148/
- American Thoracic Society (2014). Tabaquismo durante el embarazo. Recuperado de: https://www.thoracic.org/patients/patient-resources/resources/spanish/smoking-and-pregnancy.pdf
- College of Obstetricians and Gynecologist (2020). How much coffee can I drink while I’m pregnant?. Recuperado de: https://www.acog.org/womens-health/experts-and-stories/ask-acog/how-much-coffee-can-i-drink-while-pregnant
- Mayo clinic. (2020). ¿Es seguro usar jacuzzi durante el embarazo?. Recuperado de: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/pregnancy-and-hot-tubs/faq-20057844
- Miguez, C. (2018). Prevalencia y factores de riesgo del consumo de tabaco en el embarazo temprano. España. Revista española de salud pública. Vol 92. Recuperado de: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1135-57272018000100406
- Ministerio de Sanidad de España (2021). ¿Cómo afecta el consumo de alcohol durante el embarazo?. Recuperado de: https://www.mscbs.gob.es/campannas/campanas10/embarazadasCeroAlcohol/preguntas_frecuentes.html
- Organización mundial de la Salud (2016). Restricting caffeine intake during pregnancy. Recuperado de:https://www.who.int/elena/titles/caffeine-pregnancy/en/