Hur du hanterar stress under graviditeten

Hur du hanterar stress under graviditeten
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Stress under graviditeten kan komma utan förvarning. Du vet inte var den kom ifrån, varför den valde just dig eller när den kommer försvinna. Du känner den bara, hör den och vet att den är där och plågar dig.

Stressen du känner kan påverka barnet, och det är idag vanligt att stress under graviditeten leder till alla möjliga ohälsosamma vanor.

Den kan få dig att sova för lite eller inte alls, få dig att känna dig deprimerad och ge dig dålig aptit. Och det är bara några av konsekvenserna. Självklart har det också konsekvenser för ditt barn.

Stress påverkar både graviditeten och tiden efter förlossningen. Den kan kopplas till låg födelsevikt, missfall, för tidigt födda barn och andra sjukdomar under graviditeten, förlossningen och till och med de första månaderna av barnets liv.

Vad orsakar stress under graviditeten?

Orsakerna till stress under graviditeten varierar, precis på samma sätt som när man inte är gravid. Ändå är de vanligaste orsakerna direkt relaterade till graviditeten i sig. Dessa inkluderar:

  • Ångest inför allt som har med graviditeten att göra. Till exempel: medicinska kontroller, komplikationer, barnets utveckling, förlossningen, kroppsförändringar, osv.
  • Oro för att avvisas av ens partner eller låg sexuell aktivitet. Många kvinnor har lika mycket sex som de hade innan graviditeten. Svårigheter att ha sex kan leda till stress.
  • Litet socialt nätverk eller brist på stöd från familjen. Ensamhet och att inte ha nära och kära som stöttar kan också skapa stress under graviditeten. Även om en graviditet i sig inte kräver någon omfattande omvårdnad (såvida inte en komplikation uppstår) kräver den känslomässig balans, kärlek och mänsklig värme.
kvinna sitter på säng med ansiktet i händerna, man sitter på golvet framför henne

Det finns även andra orsaker som är viktiga att känna till:

  • Stress på jobbet. Många kvinnor fortsätter jobba tills slutet av graviditeten. I vissa fall kan man känna att ens förmåga att göra sitt jobb minskar, och det orsakar stress. Det kan även komma från de direkta kraven från jobbet.
  • En traumatisk upplevelse under graviditeten kan vara stressande. En älskad som avlider, en olycka eller hotet från en naturkatastrof kan alla vara anledningar till oro och stress under graviditeten.

Hur man frigör sig från stress under graviditeten

För att frigöra dig från stress föreslår vi att du följer följande rekommendationer:

Oroa dig inte mer än du behöver

Om du är gravid och ännu inte känner något obehag, oroa dig inte för det.

Undvik att tänka på genetiska sjukdomar, för tidiga födslar, ektopiska graviditeter, förlossningsdepression, havandeskapssymptom eller graviditetstoxikos. Dessa rädslor är inte bra för dig.

Prova på nya sätt att lindra ditt obehag

Halsbränna, ont i ryggen, ödem i benen… Även om graviditet ofta ger upphov till mycket obehag finns det nu för tiden många metoder och läkemedel som kan lindra dem.

Sök specialiserad vård. Ihållande smärta under graviditeten är ofta onödig.

Håll dig aktiv i kropp och sinne

För att  du ska känna dig som bäst både fysiskt och emotionellt är det viktigt att vara så aktiv som dina hälsotillstånd tillåter.

Promenera, träna, sporta, försök att lära dig något nytt, läs, pyssla, osv. Fördjupa dig i aktiviteter som erbjuder dig nya upplevelser. Det är inte bra att inte göra någonting.

gravid kvinna gör yoga

Sök stöd från din familj och dina vänner

Din familj och dina vänner kan erbjuda lösningar för att underlätta din stress och ge dig mer lugn och harmoni i ditt liv igen. Om du känner stress på grund av din graviditet, sök upp dina nära och kära och prata med dem. Var öppen mot dem och lyssna på deras åsikter.

Ofta kommer de mest tröstande orden och rekommendationerna från de som står oss närmast. Dessutom kan du alltid prata med andra kvinnor som har gått igenom vad du upplever. Det kan vara både lugnande och lärorikt.

Försök att inte bli överväldigad eller stressad under graviditeten. Det finns många utmaningar på vägen. När ditt barn är fött kommer bekymmer och ansvarsområden att variera.

Men var inte rädd, många kvinnor har redan vandrat denna moderskapets väg utan några verkliga problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.