Basaltemperatur under graviditeten

Att känna till din basaltemperatur kan hjälpa dig att bli gravid om du vill, veta om du redan är det, och om du är det, se till att din graviditet fortskrider korrekt.
Basaltemperatur under graviditeten
Leticia María Fernández Gutiérrez

Skriven och verifierad av psykopedagogen Leticia María Fernández Gutiérrez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Visste du att din kroppstemperatur strax efter uppvaknandet kan hjälpa dig att bli gravid? Den kan till och med ge dig ledtrådar om du redan väntar barn. Vi kommer att berätta allt du behöver veta om basaltemperatur under graviditeten i följande artikel.

Basaltemperatur är den temperatur din kropp har när den är i vila. Det är kort sagt den lägsta temperaturen din kropp når under ett normalt dygn.

När vi försöker bli gravida är ett av hjälpmedlen för detta att beräkna sin basala temperatur, då denna varierar under menstruationscykeln. Även om det är sant att den som metod för att uppnå befruktning inte är 100 % rättvisande, så kan den hjälpa dig.

Använd din basaltemperatur för att bli gravid

Under hela din menstruationscykel varierar din basaltemperatur. Detta kan hjälpa dig att hitta de dagar då du är som mest fertil. Det är viktigt att känna till regelbundenhet i dina menstruationscykler. För att göra detta, mät din basaltemperatur under minst tre månader. Innan du går upp ur sängen på morgonen, mät och registrera din temperatur.

En väckarklocka, en kalender och feminina kuddar.

Anledningen till att mäta innan du stiger upp är enkel: Vi når vår lägsta temperatur vid det ögonblick vi vaknar, så det är det perfekta sättet att veta din basaltemperatur. Dessutom rekommenderas att du har vilat minst fem timmar i rad. Detta kommer att säkerställa att din kropp har nått ett tillstånd av sann vila.

Processen bör ta sin början vid första dagen av menstruationen. Du kommer att märka att din temperatur ökar med cirka 0,6 ºC under cykeln tills den är slut. Temperaturhöjningen sker precis efter att du har ägglossning. När du har registrerat din temperatur under några månader hittar du en regelbundenhet i den temperaturökningen, det är denna regelbundenhet som hjälper dig att förutsäga när ägglossningen inträffar.

Ägglossningen sker två till tre dagar innan din temperaturhöjning, och detta är den perfekta tiden till att försöka bli gravid.

Basaltemperatur för att veta om du är gravid

Temperaturökningen under cykeln varar vanligtvis 2 eller 3 dagar efter ägglossningen tills menstruationen börjar igen, då temperaturen sjunker igen.

Om du när du mäter din basaltemperatur verifierar att denna temperaturökning bibehålls längre än 18-20 dagar, vid ett punkt på cirka 37 ºC, är det troligt att du redan är gravid. Om detta händer dig, tveka inte att ta ett graviditetstest eller kontakta din läkare för att bekräfta om du väntar barn. Därefter kommer dock basaltemperaturen under graviditeten att fluktuera.

“Den symbiotiska föreningen har sitt biologiska mönster i relationen mellan den gravida modern och fostret. De är två och ändå bara en”

-Erich Fromm-

Din basaltemperatur under graviditeten

Din basaltemperatur under graviditeten förblir inte heller stabil. Upp till cirka vecka 10 av graviditeten kommer din temperatur att vara högre än normalt.

Därifrån kommer den att sjunka igen tills den når de nivåer som är typiska för början av cykeln, praktiskt taget i slutet av graviditeten. Detta beror på en ökning av progesteron. Detta hormon når mycket höga nivåer i början av graviditeten och sjunker från vecka 11-12. För att lindra denna ökning av basaltemperaturen under graviditeten medan du är i första trimestern kan du ta bada eller använda våta handdukar på pannan eller i nacken.

Ett gravid par skriver i en dagbok.

Ökad stress, trötthet eller obehag under graviditeten kan förvärra känslan av värme som orsakas av en stigande kroppstemperatur, så tveka inte att träna socialt även då du är gravid. Din sinnesfrid kommer att vara nyckeln till att känna dig bekväm.

Varningsskyltar

Även om en ökning av ens basaltemperatur under graviditeten är normal bör du inte sluta uppmärksamma den. Om din temperatur stiger till 38 ºC, gå till din läkare, denna ökning kan bero på någon typ av infektion. Det skadar aldrig att vara försiktig och söka vård under graviditeten.

En ökning av temperaturen indikerar feber och detta är ett tecken på att något är fel i din kropp.

Basaltemperaturen är utan tvekan en indikation på att vår kropp talar om för oss vad som sker. Om du försöker bli gravid eller tror att du är det kan du använda din basaltemperatur för att ta reda på det. Och i händelse av att du redan är gravid, kom ihåg att din basaltemperatur kan vara ytterligare en allierad för att veta att allt fortlöper på rätt sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.