Vilka är tecknen på en graviditet?

Det finns många tecken på att en graviditet har börjat. Det mest kända är att mensen upphör. Men vilka är de andra tecknen på en graviditet?
Vilka är tecknen på en graviditet?

Senaste uppdateringen: 23 juni, 2020

Efter befruktningen av ägget börjar en kvinnas kropp förbereda sig för att klara av en graviditet. Även om tecknen på en graviditet inte börjar med en gång sätter interna förändringar igång som kan leda till att man ser olika symptom.

Om du inte menstruerar månaden efter samlag är det mycket troligt att du är gravid. Tekniskt sett är det här det första tecknet på en graviditet – allt som återstår är att ta ett graviditetstest för att bekräfta det.

Vissa kvinnor kan även känna av andra symtom innan menstruationen uteblir, som t.ex. känsliga bröst, en lätt blödning från sjunde dagen efter samlag och ett känsligare luktsinne.

Andra kvinnor känner också symptom som utmattning, snabbare puls, lägre blodtryck och högre basaltemperatur. Detta kan förväxlas med premenstruellt syndrom, så det är viktigt att vara uppmärksam.

Fortsätt läsa för att ta reda på några av de vanligare tecknen på en graviditet.

De första obehagen efter befruktningen

Vägen till föräldraskap är full av tecken, obehag, illusioner och mycket mer. Graviditetssymptomen upphör inte förrän vid förlossningen, även om inte alla kroppar är desamma och varje kvinnas upplevelse är unik.

I början kommer dina vårtgårdar att börja expandera och bli mörkare. Små bulor, som liknar finnar, dyker upp, och brösten kan vara ömmande, spända och känsliga för friktion eller beröring.

symptomen på en graviditet: kvinna på säng
Du kan även ha lättare blödningar, men dessa är helt annorlunda än blödningar vid en menstruation. De är istället mer som rosa eller mörkbruna fläckar, ett resultat av implantationen av embryot.

Om blödningen blir kraftigare är det en bra idé att ta sig till en läkare. Det kan vara ett tecken på förestående missfall.

Bekräftelse av graviditet

Huvudvärk, smärtor i höftregionen och magen, humörsvängningar, yrsel, gaser i magen, trötthet, en allmän känsla av att vara sjuk… Du kanske kommer att känna av allt detta under de första två veckorna efter samlag.

Illamående börjar efter 30 dagar och du får inte din mens. Nu är diagnosen nästan säker: en bebis är på väg.

Det finns några sätt att veta säkert om du väntar barn, till exempel genom att ta ett blodprov, vilket kan göras i ett laboratorium när som helst på dygnet.

Det är bra att testa dig om din mens är mer än tio dagar senare än vanligt. Du får ett tillförlitligt resultat inom en dag.

Ett vanligt graviditetstest kan också vara till hjälp. Du kan köpa ett på ett apotek och det kommer med tydliga instruktioner.

Vilket alternativ du än väljer är det bra att träffa en läkare. Om det finns några tvivel kan en specialist göra ett ultraljud.

Fler graviditetssymptom

Graviditetssymptom kan vara återkommande. De kan dyka upp och försvinna. De kan bli värre eller bli bättre.

Beroende på fostrets utvecklingsfas kan du drabbas av olika smärtor och obehag. Vi har sammanfattat dem här:

  • Symptom på en graviditet under första trimestern: yrsel, låg energi, illamående, svårt att klara av starka lukter, kräkningar, överkänslighet, dåligt humör, sömnighet, matsmältningsbesvär, ökad salivproduktion. Vissa gravida kvinnor kan även få täppt näsa, huvudvärk och känna sig utmattade.
  • Symptom på en graviditet under andra trimestern: kräkningar, gaser i magen, smärtor i anklar och vrister, halsbränna, kramper, förstoppning, hemorrojder, urinvägsinfektioner och hjärtklappning.
  • Symptom på en graviditet under tredje trimestern: ont i ryggen, svårt att sova, svullna ben, fötter och fingrar, ökat behov av att kissa, andnöd, snarkningar, krypningar i benen, bristande sexlust, inflammation i extremiteterna, vaginala flytningar, sammandragningar, åderbråck och hemorrojder.
    symptomen på en graviditet: kvinna och man kramas och håller i gravtest

Råd för att hantera graviditetssymptomen

Det finns många sätt att hantera graviditetssymptom, men alla ger endast en tillfällig lättnad. De bör inte ge upphov till några komplikationer så länge du går på dina regelbundna kontroller.

Dessutom kommer goda matvanor och lätt träning hjälpa till att lindra många av dessa symptom. Dessa vanor kan verkligen göra stor skillnad:

  • Ömmande, spända bröst och bristningar på brösten. Medan din kropp håller på att förbereda sig för amning kan dina bröst ändra utseende. Det kan vara bra att ha på sig en lätt bomullsbehå och applicera fuktgivande kräm och kalla kompresser för att bevara fastheten.
  • Illamående. Om du är illamående på morgonen ska du äta långsamt och i små mängder. Om du känner dig illamående under dagen bör du undvika fet mat och istället öka ditt intag av livsmedel med stora mängder vitamin B6.
  • Magproblem. Undvik stekt mat, kolsyrade drycker, cigaretter, kryddstark mat och alkohol. Citrusfrukter bör också undvikas. Att äta rikliga mängder frukt och fiber kan hjälpa till att avhjälpa förstoppning.
  • Bensmärtor. Ha inte på dig höga klackar eller snäva, åtsittande kläder. Försök att utöva yoga eller simma regelbundet. Och försök att hålla benen raka och inte korsa dem.

Plåga inte dig själv med att tänka på graviditetssymptom. Det finns inget sätt att veta vilka du får och vilka du kanske helt slipper. Försök att njuta av den här tiden till fullo medan du väntar på att få träffa ditt barn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.