Hur man förebygger infektioner under graviditeten

När det kommer till hälsa kan man aldrig ha för mycket information, speciellt under graviditeten. Läs vidare för att se hur man förebygger infektioner när man är gravid.
Hur man förebygger infektioner under graviditeten

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är välkänt att gravida kvinnor är mer benägna att drabbas av infektioner, men under graviditeten är det inte bara ens egen hälsa som står på spel, utan också ens barns hälsa. Därför är det viktigt att veta hur man bäst förebygger infektioner under graviditeten.

Vi tipsar här om några bra vanor som kanske kan verka som rent “sunt förnuft”, men det är bra att få en påminnelse ibland!

12 sätt att förebygga infektioner under graviditeten

 1. Håll god personlig hygien. Allt börjar med individen.
 2. Tvätta händerna noggrant och regelbundet för att undvika spridningen av bakterier och förhindra infektioner.
 3. Se till att du är vaccinerad. Vissa vacciner är bra att ta innan du blir gravid, andra under graviditeten och vissa kan man även ge omedelbart efter förlossningen. Till exempel rekommenderas det att ta influensavaccin när man är gravid. Kom ihåg att rätt vaccin vid rätt tillfälle kan bidra till att förebygga långsiktiga hälsoproblem. Detta gäller både för mamman och barnet.
  händer sköljer av salladshuvud
 4. Tvätta all mat noggrant innan du äter den för att undvika bakterier som kan påverka din mage.
 5. Undvik smittkällor. Även om dett här kan låta uppenbart bör du försöka undvika kontakt med personer som har smittsamma sjukdomar som vattkoppor eller mässling. Detta är speciellt viktigt om du aldrig har haft dessa sjukdomar. Om du bor nära naturen, se till att skydda dig mot fästingar när de är i säsong.
 6. Var försiktig med insekter. Undvik myggor. Det är viktigt att investera i bra insektsmedel, och du kan vidta ytterligare åtgärder genom att köpa ett myggnät.
 7. Använd insektsmedel som är godkända av din läkare eller citronolja och eukalyptusolja. Undvik att resa till områden där infektioner som Zika kan utgöra ett hot mot dig och din bebis.
  Var medveten om de sjukdomar och virus som finns där du bor.
 8. Om du äter kött, se till att det alltid är väl tillagat. Även om det kan verka självklart, kom ihåg att rått kött kan utgöra en fara för din hälsa.
  Tänk på att dåligt kokt och tillagat kött kan innehålla bakterier som är skadliga för gravida kvinnor.
  kvinna lagar mat
 9. Fråga din läkare om de kosttillskott, såsom järn, folsyra och vitaminer, som behövs för att hålla ditt immunförsvar under optimala förhållanden. Detta minskar risken för att drabbas av infektioner.
 10. Var försiktig med offentliga pooler. Offentliga pooler kan öka risken för urinvägsinfektioner. Försök även att undvika offentliga toaletter, och om du måste använda en, försök undvika att röra vid toalettsitsen.
  Detsamma gäller för alla offentliga utrymmen: Var försiktig med var du sitter. Det finns mycket som kan vara skadligt under den känsliga graviditeten, allt från fågelspillning till smutsiga föremål på gatan.
  Om du ska vistas utomhus, sitt inte direkt på marken eller på smuts. Ta alltid med dig en filt eller handduk att sitta på. Handduken du använder bör du tvätta efter varje användning.
 11. Lär dig att delegera riskfyllda uppgifter. Om du har en katt och en kattlåda är det bäst att du inte rör eller rengör den. Detta för att förhindra infektioner. Delegera uppgiften att tömma kattlådan till någon annan i huset. Om det inte finns någon som kan hjälpa dig, använd handskar när du rengör kattens låda och tvätta händerna när du är klar.
 12. Undvik kontakt med öppna sår och andra personliga hygienartiklar som kan vara förorenade med blod eller andra vätskor som kan vara skadliga för din hälsa.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.