Är du redo att bli ensamstående förälder?

För vissa kommer en tid när de inser att de verkligen vill ha ett barn, uppfostra det, älska det och ge det allt som deras hjärta har att erbjuda. Och att inte ha en partner vid sin sida betyder inte att man inte kan vara förälder. 
Är du redo att bli ensamstående förälder?
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det faktum att det är svårt att vara pappa eller mamma är inget nytt. Men att vara ensamstående förälder, utan en partner eller person som hjälper dig att ta dig igenom dina svåraste stunder, kan göra det ännu mer komplicerat.

Adoption är ett vanligt sätt att bli ensamstående förälder. In vitro-fertilisering, assisterad befruktning eller att använda en surrogatmamma (i vissa delar av världen) är också sätt att börja ett föräldraskap.

Du måste själv ta reda på vilket alternativ som är bäst för dig. Men innan du bestämmer dig för att skaffa barn måste du verkligen känna efter om du är redo att uppfostra ett barn på egen hand. Du bör ställa dig själv några grundläggande frågor för att vara helt säker.

5 frågor du bör ställa innan du blir ensamstående förälder

Mamma och son ler

Varför vill du ha ett barn?

Ett barn ska aldrig komma till i världen bara för att deras pappa eller mamma behöver kärlek. Inte heller för att fixa föräldrarnas egna känslomässiga problem. Barnets kärlek är inte en ersättning för en förälders, ett syskons, en partners eller en väns kärlek.

Pappans och mammans ansvar är att ge ett barn all kärlek det behöver. Detta utan att förvänta sig någonting i gengäld… För att göra detta är det viktigt att du älskar dig själv.

Är din ekonomi bra nog?

Att uppfostra ett barn kostar pengar, och alla som påstår att det inte gör det ljuger. Det är viktigt att tjäna tillräckligt med pengar för att kunna försörja din nya familj.

Det är svårt nog att finansiellt försörja en familj med två inkomster, så du kan tänka dig att det är ännu svårare att göra det med bara en. Många gånger är det en utmaning. Det är därför du måste vara säker på att du har tillräckligt med pengar som kommer in varje månad för att uppfostra ett barn.

Har du ett starkt socialt nätverk i ditt liv?

Du kommer definitivt att behöva hjälp och det är inte förhandlingsbart. Det går inte att göra det själv, även om du är ensamstående, och du måste acceptera det. Du behöver hjälp, speciellt om du adopterar en nyfödd, och faktiskt även om du adopterar ett äldre barn. Detta eftersom du måste anpassa dig till ditt nya liv.

Om du blir gravid genom assisterad befruktning eller dylikt behöver du också någon som kan stötta dig och avlasta dig ibland.

Om du inte har en partner behöver du andra som är villiga att ge dig en hjälpande hand när du behöver det. Det kan handla om att hämta barnet från skolan, ta det till tandläkaren eller helt enkelt passa det i några timmar när du behöver en paus.

Att ha ett socialt nätverk är också avgörande för att ditt barn ska kunna få konstant kärlek och uppmärksamhet, och att inte allt detta kommer från dig. Det kan vara en farförälder, morföräldrar, vänner, gudföräldrar eller någon annan som är viktig för dig.

Vad som är viktigt är att den här personen är någon du kan lita på. Någon som kan vara där för dig klockan tre på morgonen om det är en nödsituation. Som kan ge dig en paus i några timmar om du behöver ta en tupplur. Vara barnvakt om du behöver gå till doktorn och inte kan ta med ditt barn av någon anledning. Ett socialt nätverk är i dessa stunder oumbärligt.

Mamma håller två barn


Är du redo för att din livsstil kommer att förändras för alltid?

Att få ett barn förändrar ditt liv för alltid. Du kommer inte att kunna ha samma livsstil som du haft fram tills nu. Livet blir sig aldrig likt igen när någon vars liv helt beror på dig kommer in i ditt hem och ditt hjärta.

Ditt schema förändras, ditt sociala liv blir aldrig detsamma igen och du måste också göra anpassningar i din karriär… Men om du verkligen vill vara en ensamstående förälder så spelar det ingen roll.

Har du gjort allt du ville göra ensam?

Har du uppnått alla mål du hade för ditt liv innan du tar det här nya steget? Om det finns saker du har velat göra eller personliga mål som du har velat uppnå måste du ta ställning till om du verkligen har nått dem. Eller bestämma dig för att det inte spelar någon roll att du inte har det.

Om det finns något du vill uppleva innan du blir ensamstående förälder kanske du ska göra det nu. Det blir mycket mer komplicerat att göra det med ett barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.