Ta hand om dig själv - bli en bättre mamma

Ta hand om dig själv - bli en bättre mamma
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det bästa sättet att bli en bättre mamma är att avsätta tid för att uppfylla dina egna behov. Om du inte börjar med att ta hand om dig själv så blir det svårt för dig att ta hand om andra.

Alla mödrar vill göra ett bättre jobb varje dag. Om det här är någonting som du har tänkt på så har du säkert fått oräkneliga råd på vägen.

Det finns dock ett tips som verkligen är grundläggande. Om du vill bli en bättre mamma, se till att ta hand om dig själv.

När vi människor vill uppnå ett mål, så pressar vi oss själva. Och om målet är att bli en bättre mamma så kräver vi ännu mer av oss själva.

Men faktum är att du redan vet hur man blir en bra mamma. Din intuition och dina instinkter är på din sida. Även om det inte är en lätt uppgift så är det oändligt meningsfullt.

För att bli en bättre mamma, börja med att ta hand om dig själv

Det är råder ingen tvekan om att det är svårt att vara mamma. Det kräver ständigt arbete och beslutsamhet.

Av den anledningen slutar många kvinnor att ta hand om sig själva när de blir mammor – ofta utan att inse det själva.

Om du negligerar dig själv, kan det indirekt påverka din förmåga att ta hand om dina barn. Det tar också bort all glädje ifrån moderskapet.

Vänta inte tills ditt barn är fött med att börja ta bättre hand om dig själv. Du kan börja redan under graviditeten. Försök att vara lugn och avslappnad, äta bra, och få tillräckligt med vila varje dag.

Det här kommer att vara välgörande, inte bara för dig. Att du tar hand om dig själv kommer att hjälpa fostrets utveckling i magen. Det kommer också fortsätta hjälpa barnet när det är fött.

En lugn och avslappnad kvinna.

Kärleken börjar i magen

Många nyblivna mödrar tenderar att glömma bort sig själva. Istället riktar man all sin uppmärksamhet mot barnet. Detta är förståeligt: den som har hand om en nyfödd bebis har inte många lediga stunder.

Men att ta hand om dig själv hjälper dig att ta bättre hand om din bebis. Fokusera på din egen hälsa för att bli en bättre mamma.

Om du känner att du inte har tid för att träna och ta hand om dig själv så kan det vara läge att omvärdera dina vanor och rutiner.

Glöm inte bort att prioritera dig själv också

En mamma som äter hälsosamt, får tillräckligt med motion, håller kontakten med sina vänner och ber om hjälp när hon kämpar med att klara en situation, har många verktyg till hands för att bli en bra mamma.

Du kanske märker att du behöver fysisk aktivitet, sova lite mer, gå ut med vänner eller din partner, men inte har tid. Försök då att hitta ett sätt att balansera dina arbetsuppgifter med dina personliga behov.

Du behöver inte skämmas för att du ibland prioriterar dig själv. Det är ingenting fel med att ta några minuter till sig själv.

Träning kan hjälpa dig att bli en bättre mamma

Många mammor tänker att de inte har tid att träna. Eller att de vore dåliga mammor om de tog sig tid för träning. Tyvärr tror vissa kvinnor så starkt på detta att de lägger sin egen hälsa på hyllan.

Men du måste förstå att när du tar dig tid att gå till gymmet, ta en danslektion eller springa, så ger du dig själv den styrka du behöver för att ta hand om hela familjen.

Tro det eller ej, att röra på sig minst en halvtimme per dag kan vara ett ovärderligt stöd för den svåra uppgiften att vara mamma.

Du är en förebild för dina barn

Glöm inte att dina barn ser dig. De tar till sig allting, och de glömmer inte så lätt vad de ser. Genom hela sin uppväxt lär de sig genom att imitera dig.

Två väninnor pratar och skrattar tillsammans.

Det är mycket svårare att förklara för dina barn hur viktigt det är att träna och äta hälsosamt om du, som är deras mamma, inte lyder dina egna råd.

Att säga en sak och göra en annan kan bli väldigt förvirrande för dina barn.

Om du som mamma kan organisera din tid på ett effektivt sätt, kommer du att hitta rätt balans och kunna göra allting på din lista.

Försök att inkludera några minuter i din dagliga rutin för att ta hand om dig själv och din personliga hygien. Då lär du också dina barn vikten av tidsplanering, och av att avsätta tid för sig själv.

För att bli en bättre mamma, är det framförallt viktigt att du undviker att bli avskärmad från dina nära och kära när du får ditt första barn.

Det här är den idealiska tiden för att omge dig med goda vänner, som kan räcka dig en hand när du behöver lite hjälp. Och – varför inte – lite tid till dig själv.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.