Tatueringar under graviditeten

Om man tatuerar sig under graviditeten finns det en möjlighet att drabbas av sjukdomar, det är bäst att undvika det.
Tatueringar under graviditeten
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 24 januari, 2023

Tatueringar som skapas under graviditeten är ett problem under detta skede av livet. Inte bara på grund av risken för att bilden deformeras av att huden tänjs ut och dras tillbaka utan också på grund av risken för infektion. Är det ens lämpligt att tatuera sig i detta skede? I den här artikeln kommer vi att svara på alla dina frågor.

Kan tatueringar utlösa en infektion under graviditeten?

Hygienen hos tatueringssalonger varierar inom olika länder och från en anläggning till en annan, på vissa platser uppfylls inte minimisäkerhetskraven när det gäller att hålla nålar och utrustning rena. Faktum är att nålar som inte är ordentligt steriliserade kan överföra infektioner som HIV, hepatit B och hepatit C. Detta beskrivs av American Pregnancy Association.

När tatueringar väl är gjorda behöver de inte desinficeras, utan de tvättas med tvål och vatten och återfuktas flera gånger om dagen i tre veckor. Dessutom försvagas immunförsvaret under graviditeten, vilket gör kvinnan mer mottaglig för infektioner.

Du kanske är intresserad av: Amning och tatueringar: allt du behöver veta

En kvinna som tatuerar sig på armen.
Säkerhets- och hygienåtgärder är grundläggande, särskilt under graviditeten. Det är viktigt att nålarna är ordentligt steriliserade och utrustningen ren för att undvika infektioner.

Egenskaper hos en infekterad tatuering

Att få sjukdomar är mycket riskabelt för gravida kvinnor, de kan överföras till bebisarna vid förlossningen. Några av symtomen inkluderar feber, ledvärk och trötthet. I de flesta fall är infektioner lätta att behandla, men det är bäst att undvika risken att drabbas av mer komplexa infektioner, som de som orsakas av stafylokocker. Det är en bra idé att omedelbart rådfråga din vårdgivare vid följande tecken på infektion:

 • Frossa
 • Feber
 • Var i tatueringen
 • Illaluktande flytningar från tatueringen

Hudförändringar under graviditeten

Den hormonella förändringen som sker under graviditeten genererar förändringar i huden. Därför kan tatueringar på höfterna och buken påverkas av utspänd hud eller bristningar. Enligt en artikel i tidskriften American Family Physician kan olika tillstånd uppstå som gör hudytan känsligare:

 • Graviditetsklåda (PUPPP): Allt från utslag till ödem och plack av akneliknande utslag på bålen, magen, armarna och benen.
 • Prurigo under graviditet: Detta är ett kliande utslag som bildas av blåsor som kan pågå i flera månader efter förlossningen.
 • Impetigo herpetiformis: Ett sällsynt tillstånd som börjar under andra hälften av graviditeten.

Hormonella förändringar kan också orsaka hyperpigmentering i vissa delar av kroppen. I detta avseende är det mest karakteristiska melasma. Tatueringar kan också modifieras efter förlossningen på grund av den uppenbara utvidgningen av huden över hela kroppen.

Hur man tatuerar sig säkert under graviditeten

Om en gravid kvinna bestämmer sig för att tatuera sig kan vissa försiktighetsåtgärder vidtas för att göra upplevelsen så säker som möjligt. Helst bör du prioritera följande hygien- och skötselrutiner :

 • Platsen ska ha en autoklav, vilket är en maskin som steriliserar utrustning och nålar.
 • Utrymmena ska vara rena och tatuerings- och piercingområdena separerade.
 • Nålar ska vara i individuella förpackningar och öppnas framför varje person före proceduren.
 • Tatueraren bör bära latexhandskar under hela proceduren.
 • Bläck som används för tatuering bör vara i en steril behållare.

Även om nålen bara går in i de ytliga lagren av huden, innehåller vissa bläck som används tungmetaller, såsom bly, kvicksilver och arsenik.

En kvinna med infektion.
Att få en tatuering bör inte påverka epiduralen, även om det kan störa om det håller på att läka eller om en infektion har inträffat. Därför skulle det vara bättre att få det gjort efter förlossningen.

Kan jag få epidural om jag har en tatuering i det området?

Det finns inga vetenskapliga bevis som stödjer tanken att en tatuering i ländryggen kan störa appliceringen av en epidural. Faktum är att injektioner går upp till två millimeters djup, medan tatueringspigmentet går djupare.

Dessutom, om födelseplanen innehåller en epidural, är det bäst att vänta tills efter förlossningen för att få tatueringen. Detta beror på att om tatueringen håller på att läka eller är infekterad så blir det obekvämt. I allmänhet tar den fullständiga läkningen av tatueringar cirka fyra veckor.

Beslutet att tatuera sig kan vänta

Om du känner dig osäker eller obekväm med att tatuera dig under graviditeten, välj bort det. När allt kommer omkring är det bäst att fela på den trygga sidan. Faktum är att med möjligheten att drabbas av sjukdomar så är det bättre att inte ta risken. Sammanfattningsvis finns det en sannolikhet för infektion med en tatuering och det bästa sättet att hålla den gravida kvinnan frisk är att vänta till efter förlossningen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.