6 tips och tricks för att välja mammakläder

Lär dig några goda tips och trick för att välja mammakläder så att du kan njuta av de mest bekväma kläderna under din graviditet.
6 tips och tricks för att välja mammakläder
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 18 april, 2023

Kroppsförändringar är oundvikliga under graviditeten, men du kan anamma en stil som du är bekväm med genom att använda några tips och tricks för att välja mammakläder.

En positiv kroppsuppfattning är viktig för din mentala och känslomässiga hälsa under denna speciella tid i ditt liv. Det är därför det kan vara till stor hjälp att bära rätt kläder.

Men hur vet man vilka kläder man ska välja? Här följer några tips.

Att välja mammakläder: Vad ska man tänka på?

Kläder och accessoarer för gravida kvinnor måste uppfylla tre grundläggande förutsättningar: komfort, fräschör och elegans. I samklang med dessa egenskaper passar följande tips för att välja mammakläder som hand i handske.

1. Kontrollera din garderob

Gör en kartläggning av kläderna du har och se vad du kan använda under varje graviditetsstadium. Till exempel kommer du att använda träningskläder under de första månaderna, men om du har passande klänningar, tröjor eller lösa jackor, reservera då dem för andra och tredje trimestern.

Tanken är att behålla din stil så långt som möjligt, och bara lägga till speciella mammakläder om du verkligen behöver dem.

2. Leta efter en visuell balans

Ett bra knep för gravida kvinnors kläder är att försöka använda design som balanserar ut volymer. I vilket fall som helst kommer ditt val att bero på hur din vikt utvecklas under graviditeten.

Om du till exempel har en stor mage kan du använda stretchbyxor på dina ben för att få dem att se smala ut och på så sätt kompensera visuellt. Å andra sidan, om du inte har gått upp mycket i vikt kan en överdimensionerad look ge dig mer volym och framhäva din graviditet.

En gravid kvinna som bär en ljusblå klänning och står i ett fält av lavendel.
Klänningar garanterar komfort för gravida kvinnor och dessutom kan de återanvändas efter att du har fött barn.

3. Prioritera klänningar

Klänningar är komfortens drottningar. Det finns inget plagg som är bekvämare för en gravid kvinna. Du kan välja dem i olika stilar och längder, även om de som passar dig bäst är de korta eller halvlånga klänningarna.

Trendiga alternativ är de modeller som är gjorda av tyger som markerar och slimmar till din siluett. Dessutom är det bästa med klänningar att du kan fortsätta bära dem efter förlossningen.

4. Köp mammakläder som inte är gjorda för graviditeter

I tider när miljön och ansvarsfull konsumtion profileras som viktiga aspekter är det viktigt att dina inköp är inriktade på kläder som du kan använda igen efter 9 månaders graviditet.

Kläder du kan köpa för att fortsätta bära efter graviditeten kan vara följande:

  • Damasker
  • Trikåer
  • Klänningar
  • Tröjor
  • T-tröjor

5. Välj anpassningsbara underkläder

Här är det en bra idé att göra en liten anpassning och satsa på stretchiga bomullsunderkläder. Detta tyg har många fördelar, eftersom det är mjukt, andas, är svalt och allergivänligt. Dessutom anpassar den sig perfekt till förändringar i kroppens form och volym.

Det är bäst att välja behåar med en bra struktur som stödjer tillväxten av dina bröst och som även är användbara under amningsperioden. När det gäller trosor är det bäst att välja alternativ med hög midja med ett mjukt elastiskt band.

Bodysuits är mycket hälsosamma underkläder för gravida kvinnor eftersom de hjälper till att stödja magen och minska påverkan av den extra vikten av barnet på ryggraden.

En gravid kvinna med bh och leggings som tittar ner på magen.
Underkläder under graviditet ska helst vara anpassningsbara. Stretchiga bomullstyger är idealiska, eftersom de är mjuka, svala och allergivänliga.

6. Köp din vanliga storlek

Detta råd är baserat på ren logik. Förutom i särskilda fall så ökar varken omkretsen på axlar, armar eller ben nämnvärt under graviditeten. Så varför köpa större storlekar när du väljer mammakläder?

Tricket är att välja samma storlek som vanligt och kanske variera tygerna. Du kan till exempel leta efter stretchbomull.

Kroppsbild under graviditeten

Många gånger kanske du har hört att graviditeten inte varar för evigt. Det är en stor sanning, men många kvinnor glömmer detta och fokuserar bara på att se en negativ bild av sin kropp, utan att komma ihåg att situationen är tillfällig.

”Du kan lära dig sätt att hantera känslor om dina kroppsförändringar under och efter graviditeten.”

– Amerikanska departementet för hälsa och mänskliga tjänster –

Det är viktigt att veta att det är möjligt att bygga en positiv image. Ett av sätten att göra detta är genom att vara säker på att ha en bekväm mammagarderob som du verkligen gillar.

Du kan göra så mycket mer för att må bra med din kropp under graviditeten!

Experter från US Health and Human Services (HHS) Office on Women’s Health förklarar att för att främja en positiv kroppsuppfattning under graviditeten är det viktigt att tänka på följande:

  • Förstå det arbete din kropp gör med att skapa ett nytt liv.
  • Uttryck känslor om din kropp med dina närmaste.
  • Delta i någon typ av fysisk aktivitet på regelbunden basis.
  • Forska och lär dig om graviditeten så att du vet vilka förändringar du kan förvänta dig.
  • Sök hjälp om du känner dig överväldigad av förändringarna i din kropp.

Som du kanske har sett finns det många resurser som hjälper dig att se strålande ut under graviditeten – dra nytta av dem!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.