Naturlig kosmetika för gravida kvinnor

Naturlig kosmetika för gravida kvinnor är ett idealiskt sätt att vårda huden utan att det leder till risker. Läs mer i dagens artikel!
Naturlig kosmetika för gravida kvinnor
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av dermatologi och estetisk medicin Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 03 december, 2022

Naturlig kosmetika är ett av de mest populära alternativen för gravida kvinnor när det kommer till ansikts- och kroppshudvård. I naturen finns det ett brett utbud av produkter som inte är utvecklade baserade på artificiella kemikalier och som inte genomgår giftiga processer vid framställningen.

Naturprodukter är idealiska för detta skede eftersom deras komponenter kan användas utan att detta utgör en potentiell risk av något slag.
Låt oss titta på några av våra favoriter!

Naturlig kosmetika är idealiskt under graviditeten

Naturlig kosmetika för gravida kvinnor är baserad på användningen av produkter gjorda av naturliga element av mineraler, alternativt av vegetabiliskt eller animaliskt ursprung. Dessutom är de vanligtvis inte testade på djur och innehåller inte höga nivåer av skadliga kemikalier.

Nyponolja

Nyponolja innehåller höga halter av vitamin A och vitamin C. Den består också av essentiella fettsyror, såsom palmitinsyra, oljesyra, linolsyra och gammalinolensyra.

När det gäller vitamin C har denna ingrediens goda antioxidantegenskaper som hjälper till att minska skadorna som genereras av ultraviolett ljus på huden. Dessutom gynnar det produktionen av kollagen för att minska rynkor.

Sheasmör

Sheasmör är en av de mest använda produkterna inom kosmetikindustrin. Detta beror på dess höga andel oförtvålbara föreningar som innehåller viktiga antioxidanter och har antiinflammatoriska egenskaper.

Sheasmör har också återfuktande egenskaper som bekämpar hudens åldrande. American Academy of Dermatology rekommenderar dock inte dess användning på hud som är benägen att utveckla akne eftersom det kan täppa till porerna och förvärra detta tillstånd.

Dessutom har sheasmör stora mängder vitamin E och vitamin A, som främjar betydande antioxidantaktivitet.

Arganolja

En flaska arganolja
Arganolja används för att hålla huden mjuk och återfuktad. Den är rik på fettsyror och vitamin E.

Arganolja framställs av frön från Argania spinosa L. Den används vid behandling av hudinfektioner och i hår- och hudvårdsrutiner.

Enligt vissa vetenskapliga publikationer förbättrar en daglig applicering av arganolja hudens elasticitet och återfuktning. Detta beror på att det återställer vävnadens skyddande barriärfunktion och upprätthåller förmågan att hålla kvar vatten. Dessutom har frekvent användning en mjukgörande och lugnande effekt på huden.

Havregrynsvatten

Användningen av havregryn kan absorbera överflödigt talg som ansamlas på hudytan och bidra till behandlingen av akne. Dessutom bekämpar dess antiinflammatoriska och antioxiderande egenskaper effekterna av torr hud och främjar det naturliga avlägsnandet av döda hudceller.

Havregryn innehåller speciella föreningar som kallas saponiner. Dessa är naturliga rengöringsmedel som tar bort smuts och olja som täpper till porerna och som även exfolierar hudens yta.

Chiaolja

Chiafrön är rika på antioxidanter, vitaminer, mineraler och hälsosamma fetter. Oljan som härrör från dem används i hudvård som ett potent medel mot åldrande. Den innehåller också omega-3 och omega-6 fettsyror, som ger följande fördelar:

 • Utseendet av en friskare hudyta
 • Skydd mot ultravioletta skador
 • Återfuktar huden, vilket minskar uppkomsten av rynkor

Kamomillomslag

Kamomill har anti-allergiska, antimikrobiella, antiinflammatoriska, smärtstillande och antioxiderande egenskaper. Den har av den anledningen inkorporerats i en mängd olika kosmetiska produkter, såsom fuktkrämer, lugnande rengöringsmedel och hårrengöringsmedel.

En av kamomillens komponenter, levomenol, är ett kraftfullt naturligt fuktgivande och antiinflammatoriskt medel, som minskar tecknen på solskador. Den minskar också klåda och förbättrar hudens struktur och elasticitet. Tack vare dess lugnande och avsvällande egenskaper hjälper den dessutom till att minska hudens känslighet och rodnad som utlöses av rosacea.

En gravid kvinna smörjer kokosolja på sin mage.
Kokosolja hjälper till att skydda huden från infektioner, både för den gravida kvinnan och barnet.

Kokosolja

Kokosnötter består av många fria fettsyror inklusive laurinsyra, myristinsyra, palmitinsyra, kaprylsyra, oljesyra, linolsyra och stearinsyra.

Kokosolja har visat sig vara lika effektiv och säker som mineralolja när den appliceras som en fuktkräm för mild till måttlig torr hud. Den används också för att återfukta håret som en hårmask och resulterar i glänsande, mjukt hår.

Tack vare dess höga innehåll av vitamin E hjälper den dessutom till att förbättra och behandla vissa hudsjukdomar, som följande:

 • Eksem
 • Psoriasis
 • Acne
 • Xerosis

Naturlig kosmetika och graviditet

Om du vill upprätthålla skönhetsvården under graviditeten så är naturlig kosmetika det rätta valet. Du kan hitta allt från tvål och schampon till kropps- och håroljor.

Det är inte bara viktigt med näring och en hälsosam livsstil under graviditeten, utan även skönhetsvård och rätt val av produkter.

Detta kanske intresserar dig

Hur väljer man krämer då man är gravid?
Att vara mamma
Läs det Att vara mamma
Hur väljer man krämer då man är gravid?

Användningen av krämer då man är gravid är avgörande för att bekämpa vissa hudproblem orsakade av hormonella förändringar. • Thornfeldt C. Cosmeceuticals containing herbs: fact, fiction, and future. Dermatol Surg. 2005 Jul;31(7 Pt 2):873-80; discussion 880. doi: 10.1111/j.1524-4725.2005.31734. PMID: 16029681.
 • Lee KG, Shibamoto T. Determination of antioxidant potential of volatile extracts isolated from various herbs and spices. J Agric Food Chem. 2002 Aug 14;50(17):4947-52. doi: 10.1021/jf0255681. PMID: 12166987.
 • Agero AL, Verallo-Rowell VM. A randomized double-blind controlled trial comparing extra virgin coconut oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis. Dermatitis. 2004 Sep;15(3):109-16. doi: 10.2310/6620.2004.04006. PMID: 15724344.
 • Boucetta KQ, Charrouf Z, Derouiche A, Rahali Y, Bensouda Y. Skin hydration in postmenopausal women: argan oil benefit with oral and/or topical use. Prz Menopauzalny. 2014 Oct;13(5):280-8. doi: 10.5114/pm.2014.46470. Epub 2014 Nov 2. PMID: 26327867; PMCID: PMC4520377.

Innehållet hos Att vara mamma är endast skrivet i utbildande och informativt syfte. Det kan under inga omständigheter ersätta diagnos, råd eller behandling från en fackman. I fall av tveksamhet är det bäst att rådgöra med en betrodd specialist.