Risker med att använda solskyddsmedel för contouring

Den nya trenden med att använda solskyddsmedel för contouring är förknippad med många risker. Läs mer i följande artikel.
Risker med att använda solskyddsmedel för contouring

Senaste uppdateringen: 25 mars, 2022

Contouring är en sminkteknik som använder ljus- och skuggeffekter för att framhäva och dölja olika delar av ansiktet. Det farliga är ifall man slutar använda puder för att uppnå denna look, utan istället använder selektivt använder solskyddsmedel på delar av ansiktet. Detta fenomen har till viss del förespråkats via sociala nätverk, där vissa influerare öppet rekommenderar det. Idag vill vi berätta om riskerna med att använda solskyddsmedel för contouring.

Vad är contouring?

Som vi har nämnt är detta namnet på en teknik inom sminkning som syftar till att framhäva vissa egenskaper i ansiktsstrukturen. Det vill säga att förstärka de vackraste detaljerna och dölja de som man uppfattar som ofullkomliga eller mindre harmoniska.

Denna teknik är inte ny. Faktum är att den har använts i århundraden av teaterskådespelare. Med den är det möjligt att konturera ansiktet och framhäva samt förfina aspekter som käken, näsan, pannan, etc.

Contouring med framhävande och döljande smink är fullt acceptabelt med tanke på att det är tillfälligt. Med ansiktstvätt och ansiktsrengöring är det lätt att ta bort.

Men när det kommer till att använda solskyddsmedel som ett verktyg för contouring, med selektiv exponering för UV-strålar, då förändras saker och ting. De skador som ansiktets hud drabbas av genom solbrännan är inte tillfälliga eller reversibla, och de ökar också risken för att drabbas av ytterligare skador i framtiden.

Contouring med solskyddsmedel

Denna form av contouring är en trend inom sociala nätverk och marknadsförs ibland som en utmaning bland ungdomar.

Tekniken bygger på att sola specifika områden som du vill ska mörkna, och detta förstärks genom att solskyddsmedel inte appliceras på dessa områden. Samtidigt ska de områden som du vill belysa täckas med skydd.

Specifikt placeras ofta krämer med hög solskyddsfaktor på de övre kindbenen, näsbenet, hakan, ögonbrynen, ögonkonturen och munnen. Resten av huden i ansiktet utsätts för solljus för att mörkna.

Det finns andra hälsosammare metoder som föreslår användning av solskyddsmedel med hög faktor (50 eller mer) i de föredragna områdena och en med mindre skydd på övriga delar.

En kvinna applicerar solkräm i ansiktet.

Hur skapades denna trend?

Även om skaparen till denna teknik tros vara Beyoncés makeupartist så är sanningen att denna praxis nådde sin största popularitet genom publikationerna av Eli Withrow, genom hennes TikTok- konto.

De båda främjar användningen av en solkräm med hög skyddsfaktor över det mesta av ansiktet och sedan framhävs ansiktsdetaljer genom användandet av en solkräm med lägre skyddsfaktor på vissa delar.

Videon som laddades upp av Withrow lyckades få mer än 13 miljoner visningar under ett år. Under spridningen av denna utmaning vill de medverkande av naturliga skäl eskalera effekten, och många ungdomar väljer som ett resultat att bara applicera solskyddsmedel på vissa områden i ansiktet och lämnar andra områden helt oskyddade.

Det finns en annan variant av denna teknik med att använda solskyddsmedel för contouring som används på magen baserat på samma koncept. Solskyddsmedel appliceras på de regioner som du vill belysa (de med mer volym) och de djupare områdena blir solbrända vilket ger intryck av en mer vältränad mage.

Riskerna med solskyddsmedel för contouring

Videorna från välkända influerare har blivit virala, med miljontals visningar runt om i världen. Detta uppmuntrar följarna att kopiera dem och försöka återskapa dess effekter.

Dessa metoder rekommenderas dock inte eftersom de kan orsaka allvarliga hud- och hälsokonsekvenser, som följande :

Som hudläkare är min rekommendation att inte prova solskyddsmedel för contouring, utan att använda den konventionella metoden med smink.

WHO:s rekommendationer

Världshälsoorganisationen lyfter fram de negativa konsekvenserna av oskyddad solexponering. Bland dem finns grå starr, brännskador och malignt melanom.

Samtidigt föreslår de några enkla åtgärder för att njuta av solen på ett ansvarsfullt och hälsosamt sätt:

  • Skydda dig från solen med hatt eller keps
  • Minska solexponeringen mellan 10:00 och 15:00
  • Bär kläder som skyddar från solens strålar
  • Uppmärksamma dagens UV-index
  • Använd solskyddsmedel då behövligt
  • Välj skuggan när det är möjligt

Solbränna är inget annat än att huden anpassar sig till skador som orsakas av ultravioletta strålar.

En kvinna lägger solskyddsmedel på hennes axel på stranden.

Solskyddsmedel rekommenderas inte för contouring

Huden har ett minne, och allt vi gör med den under vår ungdom kommer att få långtidseffekter. Solskador är kumulativa och maligna manifestationer kan uppstå åratal efteråt.

Därför bör du undvika denna farliga trend som utsätter hudytan för faror som är enkla att undvika. Solskyddsmedel bör alltid placeras på hud som utsätts för solens strålar under dagar med starkt solljus.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Calzavara-Pinton P, Ortel B, Venturini M. Non-melanoma skin cancer, sun exposure and sun protection. G Ital Dermatol Venereol. 2015 Aug;150(4):369-78. Epub 2015 Jul 17. PMID: 26186380.
  • Kennedy C, Bajdik CD, Willemze R, De Gruijl FR, Bouwes Bavinck JN; Leiden Skin Cancer Study. The influence of painful sunburns and lifetime sun exposure on the risk of actinic keratoses, seborrheic warts, melanocytic nevi, atypical nevi, and skin cancer. J Invest Dermatol. 2003 Jun;120(6):1087-93. doi: 10.1046/j.1523-1747.2003.12246.x. PMID: 12787139.
  • Moan J, Grigalavicius M, Baturaite Z, Dahlback A, Juzeniene A. The relationship between UV exposure and incidence of skin cancer. Photodermatol Photoimmunol Photomed. 2015 Jan;31(1):26-35. doi: 10.1111/phpp.12139. Epub 2014 Oct 13. PMID: 25213656.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.