Tvätta håret dagligen: Lär dig om fördelarna

Att tvätta håret dagligen är ett ämne som framkallar en mängd olika åsikter. I den här artikeln hittar du ett antal argument som gör ditt beslut enklare.
Tvätta håret dagligen: Lär dig om fördelarna

Senaste uppdateringen: 17 mars, 2019

Många kvinnor undrar om att tvätta håret dagligen är en bra idé eller inte. Vissa experter hävdar att du ska tvätta håret varje dag, medan andra förespråkar att det du gör det med några dagars mellanrum.

I den här artikeln tittar vi på några faktorer som hjälper dig att bestämma om daglig hårvård är bra för dig.

Tvätta håret dagligen: Är det sunt?

Ja, att tvätta håret varje dag har sina fördelar. Det beror dock på vilken typ av hår du har. Det är med andra ord fråga om att bestämma om det är rätt för dig eller inte.

Generellt sett behöver fett, oljigt hår tvättas ofta. I vissa människor producerar mycket olja från talgkörtlarna i hårbotten. Detta är resultatet av genetiska faktorer.

Omvänt, om du har torrt hår, håller det sig renare längre. Dessutom bör du undvika daglig användning av kemiska produkter som schampo, balsam eller återfuktande inpackningar om du har den här typen av hår.

Ska du använda schampo varje dag?

Det är bäst att använda en liten mängd schampo och balsam, för att undvika överdriven ackumulering av kemiska föreningar i hårbotten. Några av dessa produkter kan orsaka irritation och skada håret med frekvent användning.

Det är bäst att använda ett milt eller neutralt schampo för daglig hårtvätt. Ditt lokala apotek kommer att ha flera märken att välja mellan. Återfuktande produkter eller inpackningar ska användas högst en gång var tionde dag.

Flicka i badkar

Samtidigt, när du tvättar ditt hår varje dag, är det bäst att välja ett schampo och balsam som tillverkats av naturliga ingredienser.

För fett hår innefattar dessa cayennepeppar och aloe vera. För torrt hår kan du använda kokosolja, arganolja och mandelolja, bland andra produkter.

När ska man använda torrschampo

Om du bestämmer dig för att inte tvätta håret varje dag, kan du använda torrschampo i en nödsituation – med andra ord, om du behöver ha ditt hår nytvättat, rent och glänsande. Du bör inte använda det varje dag, eftersom det är bäst att tvätta det med vatten och schampo.

“Oljigt hår måste tvättas ofta. Hos vissa människor producerar talgkörtlarna mycket olja i hårbotten. “

Hårförlust vid tvätt

När du tvättar håret är det normalt att du har lite håravfall. Detta överraskar många när de får veta att vi i snitt förlorar omkring 100 hårstrån om dagen. Det är för att de lätt lossnar när du gnuggar din hårbotten. När du rör vid dem med dina händer kommer de att kontrastera med löddret från schampot.

Detta kan göra att det verkar som om vi tappar mycket hår under hårtvätten. Av denna anledning är vissa kvinnor rädda för att tvätta håret ofta.

Men samma mängd hår kommer att falla av även om du inte tvättar det varje dag. Detta skadade eller döda håret kommer att falla av vid beröring eller borstning.

Kan daglig hårtvätt motverka håravfall?

Enligt dermatologiska experter på San Carlos Clinical Hospital i Madrid är det första steget i behandling av skallighet att tvätta håret varje dag.

Samtidigt hävdar Dr Sergio Vañó, koordinator för Trichology Unity och Ramón y Cajal Hospital, att frekvent användning av schampo inte ökar håravfall.

Detta beror på att det inte tränger in i hårrotens inre. Det här är androgener som påverkar hårsäckarna som är känsliga för detta hormon.

hårfläta

Fördelar med att tvätta håret dagligen

Experter på området är överens om att tvätta håret dagligen är en hälsosam vana. Detta beror på att det tar bort smuts, utsöndringar och döda hudflagor från hårbotten. På samma sätt håller det håret fritt från damm, lukt, hårgel och föroreningar från miljön som håret lätt absorberar.

Samtidigt tillåter daglig hårtvätt att du får bort rester av fuktgivande produkter som annars kan ackumulera sig vid roten.

Detta förhindrar att ytterligare applikationer absorberas effektivt. Genom att hålla ditt hår rent, kommer det att upprätthålla ett hälsosamt utseende och naturlig glans.

Kort sagt, att tvätta håret varje dag är en bra idé om din hårtyp tillåter det. Om så är fallet kan du ha ett friskt och vackert hår genom att följa dessa råd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dias MFRG, Loures AF, Ekelem C. Hair Cosmetics for the Hair Loss Patient. Indian J Plast Surg. 2021 Dec 27;54(4):507-513.
  • Rucker Wright D, Gathers R, Kapke A, Johnson D, Joseph CL. Hair care practices and their association with scalp and hair disorders in African American girls. J Am Acad Dermatol. 2011 Feb;64(2):253-62.
  • Punyani S, Tosti A, Hordinsky M, Yeomans D, Schwartz J. The Impact of Shampoo Wash Frequency on Scalp and Hair Conditions. Skin Appendage Disord. 2021 Apr;7(3):183-193.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.