Kosmetiska komponenter du kan använda under graviditeten

Vissa kosmetiska komponenter är kontraindicerade under graviditet, de kan vara skadliga för barnet. Det är bäst att rådfråga din läkare.
Kosmetiska komponenter du kan använda under graviditeten
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 11 december, 2022

Huden går igenom olika processer där vissa kosmetiska komponenter inte längre är lämpliga att använda under graviditeten. Gravida kvinnor behöver ibland genomföra förändringar i sina vanor och sin livsstil för att anpassa sig till de nya kraven under denna period.

Användning av kosmetika under graviditeten

Det finns vissa komponenter i krämer och kosmetiska produkter som inte bör användas av gravida kvinnor, de kan passera moderkakan och nå fostret. Därför är vissa produkter som anses vara säkra och grundläggande i en ansiktsrutin inte längre säkra under graviditeten. Nedan beskriver vi vilka kosmetiska komponenter som kan och inte kan användas under graviditeten.

Kosmetiska aktiva ämnen tillåtna under graviditet

Det är viktigt att klargöra att evidensbaserade data angående säkerheten hos en del aktiva substanser under graviditet är begränsade. Detta beror på att nästan alla kliniska prövningar på gravida kvinnor anses oetiska. Här berättar vi dock vilka produkter som kan användas utan risk.

1. Vitamin C

Vitamin C är en aktiv antioxidant som avsevärt motverkar tecken på åldrande, mjukar upp de hyperpigmenterade fläckarna under graviditeten och stärker solskyddet. Den jämnar även ut hudtonen och skyddar mot fria radikaler. Liksom alla antioxidanter stimulerar den immunförsvaret, förbättrar hudens vitalitet på ett säkert sätt och upprätthåller kollagen.

2. Hyaluronsyra

Under de nio månaderna av graviditeten blir huden ofta lidande av obalanser, känslighet, uttorkning och en ökad mottaglighet för akne, allt orsakat av hormonella förändringar. För att motverka dessa problem är hyaluronsyra en av de mest användbara aktiva ingredienserna.

En kvinna får injektioner i ansiktet.
Hyaluronsyra är oumbärlig för skönhetsbehandlingar eftersom den håller huden återfuktad och minskar rynkor. Men under graviditeten är det bättre att använda det i krämer och undvika injektioner.

3. Azelainsyra

Azelainsyra är en av de mest rekommenderade och använda aktiva ingredienserna vid behandling av rosacea, akne och till och med som ett avpigmenterande medel. Denna produkt anses vara en säker ingrediens i kosmetika under graviditeten eftersom det mesta av krämen stannar kvar i hudens ytskikt och minimal absorption orsakas.

Du kanske är intresserad av: En skönhetsguide under graviditeten

4. Niacinamid

Niacinamid är en säker och kompatibel aktiv ingrediens under graviditetsmånaderna. Det används främst för sin fläcklindrande effekt. Dessutom inkluderar några av dess andra egenskaper följande:

  • Ämnet bidrar till att minska uppkomsten av rynkor och fina linjer.
  • Det hjälper till att förbättra hudens lyster genom att främja förnyelse av huden.
  • Det förbättrar hudens skyddande barriärfunktion och hjälper till att optimera återfuktningshastigheten samtidigt som huden förhindras att torka ut.

Kosmetiska komponenter som är förbjudna under graviditet

Att ta hand om din hud under graviditetsmånaderna är mycket viktigt. Men inte vilken produkt som helst duger eftersom vissa produkter passerar placentabarriären och kan orsaka förändringar hos fostret. Här är produkterna som inte bör användas under graviditeten.

1. Retinol och alla vitamin A-derivat

Retinol är en av de mest använda aktiva ingredienserna i formuleringar för att bekämpa för tidigt åldrande. Tillsammans med alla dess derivat fungerar den mot fläckar, rynkor och matt, aknebenägen hud.

Retinol i höga koncentrationer anses dock vara teratogen och kan orsaka fostermissbildningar. Följaktligen är tretinoin, retinol och retinsyra som används vid aktuella aknebehandlingar, kontraindicerade under graviditeten.

Det säger sig självt att orala retinoider också är förbjudna, vilket anges i en publikation av The College of Family Physicians of Canada.

En handskförsedd hand som håller ett piller och den suddiga bilden av en gravid kvinna i bakgrunden.
Varken retinol eller vitamin A-derivat rekommenderas under graviditet, eftersom de kan orsaka fostermissbildningar.

2. Koffein

Aktuella behandlingar för att bekämpa celluliter innehåller ofta koffein som en av deras huvudsakliga aktiva ingredienser tack vare dess lipolytiska verkan. Denna typ av kosmetika är i den första kategorin av produkter att undvika, eftersom den har mycket lätt att passera moderkakan och även gå in i modersmjölken. Depotplåster med anti-celluliteffekter har en ännu större risk för placentapenetration med fosterskador som följd.

3. Höga koncentrationer av salicylsyra

Salicylsyra är indicerat för behandling av mild akne på grund av dess antiinflammatoriska förmåga. Men när denna aktiva ingrediens är i höga doser (andelar större än 2 %) för att fungera som ett ytskiktsexfoliering, bör det undvikas under graviditet.

American College of Obstetricians and Gynecologists har rapporterat att aktuella produkter med salicylsyra i låga koncentrationer som säljs över disk är säkra.

4. Hydrokinon

Hydrokinon är en av de kosmetiska komponenterna som indikeras och föreskrivs för att minska hudpigmentering eller lätta upp vissa hyperpigmenterade fläckar, såsom melasma som utvecklats under graviditeten. Även om det inte finns några bevis mellan allvarliga fosterskador eller biverkningar och hydrokinon, är det bäst att begränsa exponeringen för det under graviditeten på grund av dess betydande absorption.

Vikten av medicinsk konsultation

Även om de flesta receptfria kosmetiska hudvårdsprodukter anses vara säkra så finns det några aktiva ingredienser i dem som kan vara skadliga för barnet. Diskutera därför som en allmän regel alltid säkerheten för sådana hudvårdsartiklar med din obstetriker, gynekolog eller betrodda hudläkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bozzo P, Chua-Gocheco A, Einarson A. Safety of skin care products during pregnancy. Can Fam Physician. 2011 Jun;57(6):665-7. PMID: 21673209; PMCID: PMC3114665.
  • Skin Conditions During Pregnancy.  [Internet] Disponibl en: https://www.acog.org/womens-health/faqs/skin-conditions-during-pregnancy?utm_source=redirect&utm_medium=web&utm_campaign=int#pregnancy
  • Putra IB, Jusuf NK, Dewi NK. Skin Changes and Safety Profile of Topical Products During Pregnancy. J Clin Aesthet Dermatol. 2022 Feb;15(2):49-57. PMID: 35309882; PMCID: PMC8884185.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.