Lågt blodtryck under graviditet: symptom och behandling
Blodtrycket är en av de oftast kontrollerade parametrarna under graviditeten. Vanligtvis genomgår man variationer av blodtrycket i början av graviditeten till följd av förändringar i ens cirkulationssystem. Den naturliga tendensen är till lågt tryck under de första veckorna, vilket tenderar att normaliseras efter vecka 20.
Vill du veta mer om detta? Fortsätt läsa!
Blodtryck, vad representerar det?
Blodtrycket är en mätpunkt som översätter den kraft med vilket hjärtat pumpar blod till resten av kroppen. Vi får dess värden från en mätning av det tryck som utövas på artärväggarna med hjälp av två olika parametrar, som är följande:
Systoliskt (eller maximalt) blodtryck
Detta återspeglar trycket som blodet utövar när hjärtat matar ut det. Experter anser att det är normalt under graviditeten när det varierar mellan 90 och 120 millimeter kvicksilver.
Diastoliskt (eller minimalt) blodtryck
Detta värde representerar det minsta tryck som blodet utövar på artärväggarna och sammanfaller med ögonblicket för hjärtavslappning. Det normala värdet under graviditeten är mellan 60 och 80 millimeter kvicksilver.
Lågt blodtryck hos gravida kvinnor
Lågt blodtryck, eller hypotoni, är det tillstånd som uppstår när blodtrycksregistren befinner sig under den normala gränsen. Det kan förekomma både systoliskt, diastoliskt eller vid båda tillstånd. Men i allmänhet sker en minskning av minimalt blodtryck.
Till skillnad från högt blodtryck är lågt blodtryck inte en sjukdom. I själva verket är det hos gravida kvinnor ett förväntat tillstånd som uppstår som en följd av de fysiologiska förändringarna under denna period.
I början av graviditeten försöker alla dessa fysiologiska förändringar öka blodflödet till moderns nya organ: moderkakan. Detta gynnar en minskning av mängden blod som återvänder till hjärtat och leder till en minskning av diastoliskt blodtryck.
Mot slutet av graviditeten blir livmoderns storlek betydande och detta orsakar kompression av de stora bukblodkärlen, särskilt i stående position eller när modern ligger på rygg. Detta fenomen påverkar också blodets återkomst till hjärtat och gynnar hypotoni.
Symtom som har att göra med lågt blodtryck under graviditeten
Medan hypotoni är ett fysiologiskt tillstånd av graviditet, upplever vissa kvinnor besvärande symptom från det. Intensiteten av dessa beror på många faktorer, bland vilka de vanliga blodtrycksnivåerna är.
Bland de vanligaste kliniska manifestationerna av hypotoni under graviditeten kan vi nämna följande:
- Hjärtklappning
- Yrsel
- Illamående och kräkningar
- Svimning
- Trötthet
I allmänhet är inget av dessa symtom allvarligt, men sammantaget kan de orsaka graviditetskomplikationer. Till exempel om mamman svimmar och slår sig.
På samma sätt är moderns grundtillstånd också en avgörande riskfaktor. Så, en mamma som inte dricker tillräckligt med vätska, och lider av kräkningar, kan lättare bli uttorkad och kräva sjukhusvistelse.
Lågt blodtryck under graviditeten: sätter det barnets hälsa i fara?
Hypotoni behöver inte orsaka komplikationer i fostrets hälsa om kvinnan får rätt hjälp. Denna fråga genererar dock vissa kontroverser bland specialister, eftersom vissa hävdar att detta tillstånd kan vara förknippat med en lägre födelsevikt hos spädbarn.
Utöver detta kan moderns blodtrycksnivå påverka blodflödet till barnet genom moderkakan.
I denna bemärkelse kan en plötslig minskning, som kan inträffa efter placeringen av anestesi före ankomsten, orsaka hälsoproblem för modern eller barnet. Och när det händer måste det lösas snarast.
Hur kan man undvika lågt blodtryck under graviditeten?
Även om det är ett förväntat fenomen under graviditeten, finns det några åtgärder för att förhindra symtomen som åtföljer hypotoni.
Drick tillräckligt med vätska
Graviditet ger förändringar i kvinnans kropp för att gynna leverans av blod till barnet, till exempel en ökning av blodvolymen.
Eftersom det mesta av blodet består av vatten är det viktigt att gravida kvinnor säkerställer ett tillräckligt intag varje dag. Speciellt när förlusterna ökas av höga temperaturer, träning eller ofta förekommande kräkningar.
Undvik långvarig fasta
I linje med ovanstående är en stor del av näringsämnena som färdas genom moderblodet avsedd att tillgodose barnets krav. Av denna anledning är det viktigt att upprätthålla en komplett, balanserad och tillräcklig kost, liksom att undvika långvarig fasta.
Akta dig för höga temperaturer
Höga temperaturer och lågt atmosfärstryck gynnar hypotoni. Av denna anledning är det i detta sammanhang viktigt att säkerställa god hydrering, användning av lätta kläder och vistas i välventilerade miljöer.
Få regelbunden fysisk aktivitet
Fysisk aktivitet gynnar anpassningen av det kardiovaskulära systemet under detta nya tillstånd. På samma sätt ger det fördelaktiga förändringar i moderns humör och detta har också en positiv inverkan på hennes symptom och hennes hälsa i allmänhet.
Kanske är du intresserad av: 5 övningar mot ryggont under graviditeten
Byt position mycket lugnt
Plötsliga rörelser, som att hoppa upp ur sängen, eller böja sig och stå upp snabbt, orsakar en minskning av blodnivån som når hjärnan. De kan då orsaka en känsla av yrsel eller kan leda till svimning.
Av denna anledning är det bäst att undvika hastiga rörelser.
Vila på vänster sida
För att främja blodets återkomst till hjärtat och på så sätt undvika hypotoni rekommenderar experter att man ligger på vänster sida medan man vilar för att frigöra de stora kärlen.
Om lågt blodtryck under graviditeten
Hypotoni under graviditeten är en del av de många adaptiva förändringarna i moderkroppen under detta tillstånd. Utan dem kunde livet inte utvecklas inom oss.
Även om lågt blodtryck under graviditeten har sitt syfte, kan symtomen ibland vara ganska obekväma eller irriterande. Av denna anledning är det viktigt att du diskuterar dem med din förlossningsläkare för att lära dig mer om dem och hitta det bästa sättet att hantera dem.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bánhidy F, Acs N, Puhó EH, Czeizel AE. Hypotension in pregnant women: a population-based case-control study of pregnancy complications and birth outcomes. Hypertens Res. 2011 Jan;34(1):55-61. doi: 10.1038/hr.2010.172. Epub 2010 Sep 30. PMID: 20882028. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20882028/
- Hohmann M, Künzel W. Der niedrige Blutdruck in der Schwangerschaft–Ursachen, Folgen und Therapie [Low blood pressure in pregnancy]. Z Geburtshilfe Neonatol. 2007 Apr;211(2):45-53. German. doi: 10.1055/s-2006-933493. PMID: 17486524. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17486524/
- Warland J, McCutcheon H. Is there an association between maternal hypotension and poor pregnancy outcome?: a review of contemporary literature. Aust J Midwifery. 2002;15(4):22-6. doi: 10.1016/s1031-170x(02)80009-5. PMID: 12593245. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12593245/
- MSD MANUALS. Hipertensión en el embarazo. [Internet] Acceso septiembre 2021. Disponible en: https://www.msdmanuals.com/es-ar/professional/ginecolog%C3%ADa-y-obstetricia/complicaciones-no-obst%C3%A9tricas-durante-el-embarazo/hipertensi%C3%B3n-en-el-embarazo
- Auron M, Castillo M. Auron M, & Castillo M Auron, Moisés, and Marina Y. Durán Castillo.Manejo perioperatorio de la paciente obstétrica. In: García O, Montoya J. García O, & Montoya J(Eds.), Omar Felipe Dueñas García, and Jesús Jorge Beltrán Montoya.eds.Manual de obstetricia y procedimientos medicoquirúrgicos. McGraw Hill; 2016.
- Hawkins J, Bucklin B. Anestesia obstétrica. Capítulo 16. En: Gabbe, S. Obstetricia. Embarazos normales y de riesgo. Séptima edición. Elsevier España. 2019. P 361-386.